Prvorození

Prvorození https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77869/bmid_prvorozeni-Nsy-77869.jpg 4 34 6

Jake Ramsey – talentovaný archeolog s nepříliš světlými vyhlídkami do budoucna – dostal nečekanou šanci. Najali ho, aby vedl průzkum nedávno objeveného chrámu Xel' Nagů. Jake ví, že mu tento úkol otevře úplně nové možnosti. Veškeré jeho sny a tužby se však ztratí v záplavě mimozemských vzpomínek, když v chrámu najde tělo protosské Ochránkyně. Jakmile se jeho duše spojí s duší umírajícího protosse, stane se Jake jediným, kdo zná celou historii protossů – každou událost, myšlenku i pocit. V jeho mysli zuří psionická bouře. Při snaze zachránit aspoň část vlastní osobnosti, si však uvědomí jednu věc. Narazil na tajemství, jehož podstata je tak hrozná, že otřese samotnými základy vesmíru. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

First Born , 2007


více info...

Přidat komentář

DK_Ronie
11.06.2023 4 z 5

Po mem milovanem Warcraftu ma prvni zkusenost se Starcraft knihou (kdysi jsem aspon hraval prvni dil PC hry). Klasicka Christie, rekl bych :o)

Ackoli jsem vice na akcni a dynamicky dej, knihy od Christie jsou zamerene spise na postavy, jejich rozvoj a okoli. Ale jsou psany tak vyborne a chytlave, ze me to stejne bavi a tesim se, co bude dal.

Opravdu me to bavilo a tesim se na dalsi dily. Hvezda dolu jen proto, ze nektere pasaze opravdu mohly byt trochu kratsi / sviznejsi.

KobraCSGO
16.07.2020 5 z 5

Jake Ramsey, super kniha.


Svářeč
02.01.2018 4 z 5

Přijde mi to jako takový prolog - úvod do většího dění, které na nás čeká v dalších dílech. Občas mi ten příběh přišel zbytečně roztahaný, určitě šel zpracovat i na menším počtu stran. To však neznamená, že Prvorození jsou špatná kniha - naopak (jinak bych ji nepřečetl za jediný den). Nejzajímavější mi přišli asi hlavní hrdinové - u knihy tohoto typu bych čekal nepříliš propracované figurky, ale zejména třeba R.M. má docela hloubku. Ještě štěstí, že další dva díly mi leží na poličce nad postelí, protože se vážně těším, až se začtu do dvojky. Ten příběh ještě ani pořádně nezačal a už mě chytnul...

majxik
24.11.2015 4 z 5

Musím se přiznat, že už se mi dlouho nestalo, že bych nějakou knížku takhle hltal, přečetl jsem si ji během pár dní, a 5 minut po dočtení jsem si už koupil rovnou další dva díly. Idealní knížka pro fanoušky Sci-fi i StarCraftu, osobně jsem obojí.

between
30.05.2014 5 z 5

Pravdou je, že tahle knížka se liší od ostatních co jsem četl ze série StarCraft. Nebojuje se tam a s hrou je to jen okrajově spojeno. Přesto mě to zaujalo a udržovalo ve zvědavosti co bude dál. No a vlastně stále udržuje, protože ... musím si jít koupit druhý díl ságy, abych věděl, jak to bude dál. :-)

Harry_
28.11.2012 3 z 5

V pořadí již pátá kniha ze světa StarCraftu má podtitul "Sága temných templářů", nicméně v prvním díle o nich nepadne ani slovo. Fanoušci se však mohou těšit na přiblížení původu Protossů, kteří vždy nebyli těmi nablýskanými technologicky vyspělými bojovníky. Dozvíte se, jak vznikla Khala a že tajemná rasa Xel Naga se naývala také Ihan-rii.
Celý děj je veden z pohledu archeologa Jakea Ramseyho, který dostane zajímavou zakázku od Valeriána (znáte ze hry, dokonce lze říci, že kdo četl knihu v originále, nebyl postavou Valeriána ve hře překvapen), syna císaře Arctura Mengska, dokonce uspěje, ale nějak se to všechno zvrtne a zbytek knihy je na útěku. Druhou důležitou postavou je drsná mariňačka Rosemary, která vědce doprovází. Ostatní postavy jsou epizodní. Kromě Vala nepotkáte žádnou postavu ze hry (tedy 1. dílu, který v době psaní recenze zatím jako jediný vyšel).
Jazyk knihy není složitý, ale od Královny čepelí je to přesto jistý posun. Proč knize dávám jen 7/10? Osobně mi toitiž "protosské" pasáže nepřipadají zas tak zábavné, i když jsou pro děj důležité. Jsou však pomalejší než zbytek knihy, a já si již zvykl, že knihy ze světa SC jsou trochu dynamičtější.