Sága rodu Reissových

Sága rodu Reissových https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424159/bmid_saga-rodu-reissovych-PT0-424159.jpg 4 52 22

Historický román zasazený do českých zemí konce 18. a první poloviny 19. století je ságou pozoruhodného rodu Reissových a přibližuje prostředí české obrozenecké společnosti i reálných historických osobností, které tvořily naše dějiny. Antonín Mikuláš Reiss se poté, co se mu podařilo uprchnout před napoleonskými vojsky z Porýní, usadil v Rožmitálu pod Třemšínem. V té době netušil, že se stane zakladatelem rodu, který se významně zapíše do kulturního, politického, emancipačního a vůbec historicky převratného dění první poloviny 19. století. Získal výnosné místo a přestěhoval se i s rodinou do Prahy, kde se jeho tři krásné, vzdělané a chytré dcery Johana, Karolína a Antonie záhy staly středem pozornosti pražské obrozenecké společnosti, s jejímiž představiteli se scházely v salonech pořádaných Fričovými a Staňkovými. Dvě z Reissových dcer zde našly své životní partnery. Nejstarší Johana se provdala za Josefa Františka Friče, známého pražského právníka a politika. Prostřední Karolína si pak vzala obrozeneckého vlastence a neméně proslulého lékaře Václava Staňka. Nejmladší Antonie se stala blízkou přítelkyní Boženy Němcové a stejně jako Němcová okouzlila pražské obrozenecké kruhy svou krásou, nadáním a vlasteneckým zápalem a vzbudila pozornost ovdovělého F. L. Čelakovského. Dramatické osudy sester Reissových i jejich obrozeneckých současníků přibližují skutečné osobnosti a události našich dějin a čtou se jedním dechem.... celý text

Přidat komentář

TeraBla
30.06.2023 4 z 5

První slovo co mě napadá po dočtení knihy, je depresivní. Život dam Reissových, jejich rodičů a hlavně nejmladší dcery (myslela jsem, že to snad ani nedočtu), na pozadí obrozeneckého boje. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Mít k dispozici tuto knihu před maturitou, možná by ta známka byla lepší. Zajímavé, stručné, tak akorát dlouhé a poutavé čtení.

Hakl54
21.06.2023 5 z 5

Ve škole nás v hodinách dějepisu národní obrození moc nebavilo, ale v románu byla tato doba posána sice stručně, ale zajímavou a nenásilnou formou. Příběhy tří sester se mi líbily a navíc jsem si po přečtení některé životopisy našla na internetu.


Knihomolka506
08.12.2022 5 z 5

Do slova a do písmene hodně pojatý historicko- romantický příběh o životě osudech jednoho rodu.
Antonín Reiss se spolu s rodinou stěhuje, po válce, ve které bojoval o život , ale má však stále noční můry i když valka už dávno proběhla, očekávají tak nějakou naději v lepší život.
Jenže přijdou kruté časy...
Po nečekané smrti otce se jeho tři dcery a manželka zkouší s bolestnou ztrátou smířit. Je to těžké, ale Johana, Karolína a Antonie se časem vdaly a založily rodiny. Pokračující rod... nebo snad ne ?

Saxofonista
20.09.2022 1 z 5

Tohle bylo velké zklamání. Zpětně vzato jsem si knihu koupil omylem, protože jsem očekával spíše historickou studii, případně i skutečnou historickou ságu pojednávající o této rodině. Bohužel jsem ignoroval kýčovitý obal a neobtěžoval jsem se zjistit si nějaké informace o autorce, takže jsem nemohl tušit, že si ve skutečnosti (naštěstí jen jako e-book) kupuji povrchní ženský román z červené knihovny, který má s rodem Reissových společná jen jména, která autorka z neznámých důvodů použila. O rodu Reissových se v knize člověk nedozví nic, co by se nedozvěděl na wikipedii. A to je hodně málo. Místo toho, aby se autorka pokusila aspoň nějaké další historické informace získat (třeba tak, že by i na té wikipedii zjistila, že pravděpodobně dosud nějací potomci žijí a někteří dokonce mají s historií leccos společného), tak rozvinula vlastní verzi této rodiny založenou na fabulaci typickou pro červenou knihovnu (autorka "ví", co si postavy v soukromí říkají, dokonce i to, co si myslí, atd.). Jak poznamenal už někdo přede mnou, nejedná se ani o ságu, protože vlastně autorku zajímají jen ty 3 sestry, a to zejména z pohledu dnešního feminismu. Takže například ani neví, že součástí této ságy jsou třeba i Špačci od K. V. Raise.
Chápu, že někomu se to může líbit, ale o rodu Reissových to ve skutečnosti vůbec není. Odpad nedávám ze dvou důvodů: jednak to prostě nedělám, jednak kvůli tomu, že přece jen autorka jednu pozitivní věc udělala - i když mizerným způsobem, přece jen několika lidem sdělila, že tato rodina existovala a v určité době měla nezanedbatelný význam.

mariva
24.03.2022 4 z 5

Překvapila mě čtivá a zajímavě napsaná kniha z období, které díky školním osnovám nepatří právě k mým oblíbeným. Historické události se odehrávají spíš na pozadí životních osudů postav a i když je zásadně ovlivňují, nejsou v popředí. Myslím, že si zase ráda něco od autorky přečtu, i když jsem díky ní trochu změnila svůj názor na Boženu Němcovou. A veškeré případné sympatie u mně zcela ztratil Čelakovský.

malýčtenář
28.09.2021 5 z 5

Opět kniha od autorky, která nikdy nezklame. I když toto časové období mě moc nebaví, děj byl podán velmi čtivě. Jako vždy dávám plný počet hvězdiček. Jen ještě více knih od této autorky.

Marla
15.08.2021 4 z 5

Sága je v tomto případě poněkud přehnaný výraz, nicméně jde o velmi zajímavou knihu z dob národního obrození a o pohled do života několika žen. Opravdu nebylo co závidět....

petrarka72
04.08.2021 5 z 5

Podmanivé čtení - a pro jednodušší orientaci v osobnostech národního obrození a myšlení jeho aktérů/ aktérek velmi užitečné. Ženské romány většinou nečtu, tento míří do knihovny mé matky; nesmím jí zapomenout poděkovat za inspiraci. Protože sestry Reissovy mezi Rožmitálem, Prahou a Vratislaví, manželstvím, vlastenectvím a profesní ambicí, hledáním, láskou a povinností jsou výbornými průvodkyněmi po světě, který sice slibuje mnohá dobrodružství, ale příliš lpí na tom, "co se sluší" a předpokládá závazná rozhodnutí bez skutečné svobody... Mimochodem, Antonie Reissová se objevila (samozřejmě v jiném pojetí, s jiným myšlením a jinými motivacemi) v TV trilogii o Boženě Němcové - ale její osud je pro mne skutečně dechberoucí až v podání Hany Whitton...

douchova11
10.11.2020 4 z 5

Ačkoli historické knihy nejsou zrovna můj šálek kávy, tak tyto životní osudy rodiny Reissových jsem úplně hltala. Autorka popisuje historické okolnosti velice poutavým způsobem, takže i mě co by historickému analfabetovi utkvěly důležitá historická data v hlavě :-)))) DOPORUČUJI a dokonce mě to inspirovalo k tomu, že si zase nějakou historickou knihu od Hany Whitton ráda přečtu.

verculka
11.08.2020 3 z 5

životní osudy tří sester byli velice zajímavé a rozhodně by si zasloužili větší pozorost. Styl psaní mě ale moc nebral, asi nejvíc mě oslovil epilog. Sagou bych to rozhodně nenazvala, ale i tak moc děkuji za přiblížení života a doby, která měla veliký vliv jak na českou tak slovenskou historii

josska
26.05.2020 4 z 5

Kniha se mě moc líbila,,,takové pohlazení po duši,,,naše historie smutná i veselá,,,tři sestry a jejich osudy,,,jen škoda,že byla tak krátká,,ještě bych četla dal o rodičích,sestrach,dětech atd,,kniha má nadhernou obálku,,dlouho jsem tak pěknou neviděla,,,,

klaudia2722
30.04.2020 3 z 5

Ako Slovenka som si chcela niečo prečítať o českých vlastencoch a literárnych osobnostiach... Letom-svetom som sa niečo dozvedela, ale príbeh sa najviac točí okolo Antónie Reissovej (Bohuslavy Rajskej). Jej sestry, švagrovia a rodičia zostávajú dosť v úzadí. Čo je škoda, lebo to boli tiež zaujímavé osobnosti. Na to, aby sa kniha mohla nazývať ságou, nemá dostatočnú hĺbku....

dagmar7365
05.04.2020

Tak toto není můj šálek kávy. Všichni ti vznešení, ctnostní, krásní lidé s ušlechtilými zájmy a cíly... Raději nehodnotím, ale věřím, že své čtenáře si kniha najde a jsou z ní nadšeni. Na mě to bylo strašně "ploché" čtení.

Vojslava
31.03.2020 4 z 5

Příjemné čtení jak z hodin literární historie. O Antonii Reissové - Bohuslavě Rajské jsem věděla, o jejích sestrách nikoliv, ale o to příjemnější bylo zjistit kontexty v takovémto čtivém formátu. Výhledově od autorky mohu zkusit i nějaký další titul.

Wladimirski
28.03.2020 4 z 5

Přečteno v rámci čtenářské výzvy 2020 - kniha s květinou na obálce. Autentický příběh životních osudů tří sester v době národního obrození první poloviny 19. století se velmi dobře četl. Je to spíše dámské čtení, ale má i svoji faktickou hodnotu, takže 4 hvězdičky a díky čtenářská výzvo.

milena8281
20.03.2020 4 z 5

Velmi zajímavý náhled na české národní obrození z pohledu žen z jedné rodiny. V příběhu se setkáváme se známými a zvučnými jmény české historie. Díky tomuto románu jsou nám nyní bližší a získávají lidštější tvář, už to nejsou jen jména z učebnice. Myslím, že kniha by byla velmi zajímavá pro maturanty. S takovýmhle materiálem pak souvislosti a fakta líp zůstávají v paměti. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a doporučuji všem, které zajímá česká historie.

alnahu
10.02.2020 4 z 5

Pěkný poučný příběh podle skutečné události,který se odehrává část koncem 18.století a začátkem 19 století. V tomto příběhu se seznámíme s rodinou Reissových , jejich třemi mimořádně vzdělanými dcerami a jejich životními osudy.V knize se dočteme také několik zajímavostí o českých vlastencích, hlavně se v ní dočteme o dívčiných milostných vztazích,ale i tak je kniha čtivá a má pěknou lákavou obálku.

Evina.Cetba
09.02.2020 4 z 5

Lehkou formou psaný příběh rodiny Reissových z období 19.st., kdy se začínal vracet český jazyk do vyšších intelektuálních kruhů. Na začátku knihy popisuje sebevraždu Jakuba Jana Ryby, kterého našel jeho kamarád, otec hlavních hrdinek, umírajícího na odlehlém místě v Rožmitále. Rodina se potom přestěhovala do Prahy, kde se setkávala s vlastenci. Nejvíc pozornosti je věnováno nejmladší dceři Antonii, která psala verše a povídky pod jménem Rajská. Setkala se s F. L. Čelakovským, vzala si ho za manžela, ten jí však místo slibně rozjeté kariéry nutil být pouze v domácnosti a starat se o jeho blaho a děti z předchozího manželství. Dával jí tak malou částku na domácnost, že se s tím nedalo vyjít, bylo to nešťastné manželství. Sama s ním měla 3 děti.

Edera
04.02.2020 3 z 5

Po všech těch válečných knihách, kterými jsem se zahltila v průběhu minulého roku, jsem si chtěla přečíst nějaký historický román, který rychle odsýpá a známá autorka H. Whitton toho byla zárukou. Od známých vím, že psát umí, i když bývá občas mírně historicky nepřesná. Na druhou stranu zbeletrizované historické čtivo je vždy třeba brát s rezervou.
Na začátek raději napíšu jedno upozornění. Když jsem kamarádce řekla, že čtu o rodině Reissových, myslela si, že je to o rodině spisovatele K. V. Raise. Jména znějí podobně, ale hlavou této zajímavé rodiny nebyl umělec, byl jím dobře zajištěný správce hutí, který se přestěhoval se svými třemi dcerami do Prahy. :)
V Praze se dívky, o kterých je řeč nejvíce, zapojily do společenského, kulturního i politického života a tak se dozvídáme o významných osobnostech té doby (18.-19.st). Navštívíme módní literární salóny, vlastence zapojené do národního obrození a dozvíme se, jak žily ženy z lepší společnosti. Není to suchopárné, autorka se snaží téma čtenářům zpřístupnit.
Všechny dcery se postupně vdají za významné, společensky uznávané muže (jsou to právník a politik J. F. Frič, doktor V. Staněk a starý známý F. L. Čelakovský) .
Nejzajímavější ze sester mi přišla ta, co se obětovala, nevdávala se z lásky, ale prý z ušlechtilé povinnosti. Manželství pak bylo nešťastné, manželé navíc trpěli finanční nouzí a Božena Němcová, která ženě sňatek doporučila, si svojí radu do smrti vyčítala. Její jméno zde záměrně neuvádím, už tak jsem dost spoilerovala.
Kniha se čte snadno, je to lepší průměr a hodnotím ho mezi 3 až 4 hvězdami. Román je hlavně určený ženám. Kniha obsahuje slovo závěrem, které doplňuje dílo fakty.

bagel
03.01.2020 3 z 5

Sága je trochu přehnané slovo, popisují se zde osudy tří sester a jejich rodin, ale oceňuji, že jsem se mohla více dovědět o postavách známých z učebnic včetně těch jen letmo zmíněných.