Sága rodu Hardacrů

Sága rodu Hardacrů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459835/bmid_saga-rodu-hardacru-0H8-459835.jpg 4 86 30

Sága rodu Hardacrů je rozmáchlým příběhem popisujícím cestu jejich rodiny z chudoby až na samý vrchol. Dramatický generační román sleduje osudy jejích členů od viktoriánských dob až do 50. let 20. století. Zatímco v okolním světě probíhaly důležité historické události, Hardacrové se od skromných počátků vypracovali až k obrovskému bohatství. Tři děti zakladatele rodu a jejich potomci poznají lásku, nenávist, vášeň i neštěstí, jejich životy ovlivní neobyčejné události búrské války, první světové války, pádu burzy na Wall Street, Hitlerova Německa, druhé světové války i bombardování Londýna. Sága rodu Hardacrů je poutavé vyprávění o tužbách, osudu a rodinných vazbách, u nějž budete s nedočkavostí obracet další stránky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: ekniha , Brána
Originální název:

Hardacre , 1976


více info...

Přidat komentář

Tesset
24.09.2023 2 z 5

Potenciál kniha určitě měla, ale nedosáhla na něho. Ságu si představuju trošku jinak - životy jednotlivých generací jsou psány detailněji. To mohlo být klidně i tady. Na začátku se příběh odvíjel poměrně podrobně, ale pak to šlo z kopce. Na konci už jsem ve změti jmen byla zmatená a nevěděla jsem, kdo je čí dítě, čistě proto, že tam jejich příběh prostě vůbec nebyl nebo byl jen na pár odstavců. Celkově mi to přišlo i nudně napsané a čtení mě vůbec nebavilo.

sladkovka
23.04.2023 4 z 5

Pro mě byla kniha milým překvapením. I když ze začátku prvních sto stran jsem myslela, že knihu odložím, tak jsem ráda, že jsem vydržela.
Kdo chce nadýchat atmosféru osudy rodiny Hardacrů, přečíst si o velké ctižádosti a píli, tak určitě ráda doporučuji.


Vojslava
16.10.2022 3 z 5

Jako sága mi tenhle příběh moc nepřišel, spíš lineární třígenerační příběh, kde se postavy kromě základních střídají jako na orloji, moc se nevyvíjejí a spíše jsou pojednány způsobem "tak o každém musím něco napsat, když už jsem ho tam dal". Kniha mi nepřišla zajímavá ani jazykem, ani žádnou výraznější epizodou - všechno vždycky klapne, negativní postavy se nesnaží nebýt negativní a postrádala jsem nějakou jednotící linku, protože motivů tu bylo jako v dortu od pejska a kočičky. Asi mi tohle dílko ničím v hlavě neutkví...

Kerberos
18.08.2022 4 z 5

Ságy čtu ráda. tahle začíná pohádkově, rychlé zbohatnutí, včlenění se do vyšší společnosti velmi nepravdě podobné. Dál už to není tak idealistické. V každé válce nějaké oběti, později tahanice o majetek. Celkově se dobře čte.

ikul
17.08.2022 4 z 5

Pěkný čtivý příběh jedné rodiny. Zpočátku velice poutavé. Od poloviny přidal autor na tempu a osudy se začaly vyvíjet příliš rychle. Co mě ale rušilo, byla spousta chyb v textu.

AndreaP.
19.06.2022 4 z 5

Jelikož miluju historické ságy celkově, i na tuto knihu jsem se těšila. Možná by bylo ale lepší, kdyby kniha byla propracovanější co se postav týče, jsou tam zbytečné skoky v letech, a tím pádem by klidně mohla být ve více svazcích (třeba ve třech, jelikož samotná tato kniha stejně je dělena na tři díly). Byla velmi pěkná, taková nereálná pohádka pro dospělé, aneb jak "Popelka ke štěstí přišla" v jiné podobě, nicméně tím, že některé postavy tam byly velmi plytce popsány, tak zejména v poslední části jsem měla velký problém zařadit, kdo je kdo, což mě nejen že rušilo, ale doslova štvalo. Je to škoda, jelikož to knize ubírá.

Buchtičkajani
24.05.2022 4 z 5

Moc hezká pohádka pro dospělé. Příjemná odechovka, která se dobře čte.

Ála1968
03.04.2022 4 z 5

Bylo to moc pěkné čtení,ale i já bych si dokázala představit,že kniha by byla propracovanější a klidně by mohla být ve více svazcích.Ale i tak se mi moc líbila.

AlcaLou
05.02.2022 2 z 5

Tato kniha pro mne byla docela velkým zklamáním. Zpočátku jsem se nemohla začíst, pak mne docela bavila, ale asi od druhé poloviny to šlo hodně z kopce. Moc postav, které byly velmi ploché, rychlý děj a já se časem v postavách začala natolik ztrácet, až jsem ve finále moc už ani nevěděla, o kom vlastně čtu (krom Jane a Harryho), kdo ke komu patří, až mi to nakonec bylo úplně jedno a knihu jsem dočetla jen z "povinnosti", abych ji neodložila před koncem.
Škoda. Kdyby byla sága vícedílná, rozhodně by jí to prospělo.

Pert
29.01.2022 4 z 5

Oddechovka, ale pěkná kniha.

Cher
29.12.2021 3 z 5

Ságy mám ráda. Tady mi vadilo, že se příběh občas vlekl. A konec byl naopak velmi rychlý.

Kanimůra2
18.11.2021 3 z 5

no, kniha se četla dobře, co se stylu týče. Ale s obsahem to bylo horší. Téma jak chudý chasník ke štěstí přišel. Kdyby bylo tak jednoduché zbohatnout, nebylo by chudých. Kdyby aspoň autor přišel na nějaký originální nápad podnikání!! A všichni byli buď černí nebo bílí. Přišlo mi to dost plochý vyprávění.

Andrea864
07.11.2021 4 z 5

Krásná pohádka, která se dobře četla a pobavila. Výborný román pro čtení na dobrou noc.

xxbarbarelaxx
15.09.2021 5 z 5

Krásné, milé čtení. Doporučuji, pokud si u knihy chcete odpočinout a zažít příběh celé rodiny.

knihovnička007
25.08.2021 4 z 5

Byla to taková příjemná pohádka pro dospělé... Hardecrovi v průběhu šedesáti let, od devadesátých let 19.století do skončení 2.světové války. Více v recenzi nebo na FB stránkách Tučňákův knižní svět.

DK197
06.07.2021 3 z 5

E-KNIHA: Tady musím podotknout, že hned komentář cérky pode mnou mi hodně mluví z duše. Knize opravdu ublížil počet stran. 4 generace, 3 válečné konflikty to je spousta postav, velké dějinné rozpětí a opravdu málo literárního prostoru. Podle toho to vypadá - ploše, povrchně. Pokud by si s tím autor více vyhrál - určitě bych si raději přečetla velkou několikadílnou ságu, než toto torzo. Ke kladům a záporům zároveň počítám i fakt, že potkáme neskutečné množství vedlejších postav. Naštěstí mnohé z nich jednou a naposled. Což by nevadilo, pokud by to čtenář věděl dopředu a nesnažil se je všechny zpočátku zapamatovat. Což není snadné vzhledem často k roztodivným jménům. K pozitivům to počítám hlavně pro to, že mi tím připomněl reálný život - kolikrát někoho mineme třeba jen jednou jedinkrát... A tohle je první autor za celý můj život, který s tím pracuje. Otázka je zda cíleně kvůli tomu, nebo jen měl občas záchvat naprosto zbytečných literárních podrobností, které jako slepé uličky nechal vyznít do ztracena.

Rodinné ságy mám ráda, a tak jsem se na knihu dost těšila. Jenže ono přejde pár kapitol a ta cesta na vrchol se mi zdála nějaká rychlá. Občas mě taky zabolely zuby nad tou naivní pohádkou pro dámy. Příběh je celkově v tom, jak působí na čtenáře, dost nevyrovnaný - chvíli je naivní, chvíli romantický, chvíli válečný... Sem tam se nutíte ke čtení, jindy zas k tomu knihu odložit. Dlouho jsem přemítala, co si tedy o knize vlastně myslet. Nakonec mi zapadla do průměru s nálepkou nevyužitý potenciál. Nebyla špatná a některé životní osudy byly zajímavé, ale fakt z toho šlo vytřískat víc. Ovšem jsem si jistá, že mnohé ženy knížce propadnou tak, jak je. (Mimochodem kniha má i druhý díl, u nás zatím nevydaný - Hardacre's Luck.)

cérka
20.05.2021 3 z 5

Opět velmi naivní příběh, jak chudý dělník k penězům přišel. Záměrně nepíšu, že i ke štěstí, toho je každý svým tvůrcem a navíc co je pro jednoho štěstím, může být pro druhého žalem.
Pokud by autor příběh řádně rozpracoval, neskákal v ději a hrdinech, nesnažil se do jedné knihy "narvat" tři velké válečné konflikty a několik generací atd., mohlo jít o úžasnou, několika svazkovou, rodinnou ságu.
Místy jsem se musela k četbě nutit, místy mě naprosto pohltila. Spousta věcí zůstala nevyřčena, nevysvětlena, spousta osudů a postav se dějem jen mihla. Škoda.

U podobných knih si budu muset začít dělat během četby poznámky. Na konci knihy ve mně sice zůstává vnitřní pocit z četby (odrazí se v počtu hvězdiček), ale samotné hodnocení by bylo zcela určitě jednodušší.
Tady, ale určitě vím, že se ke knize vracet nebudu.

Obálka nádherná (trochu se bojím aby nevzniklo pojítko mezi nádhernou obálkou a průměrnou knihou, v poslední době se mi to stává čím dál častěji).

Charlotta30
27.04.2021 4 z 5

Velmi krásná kniha! Narazila jsem na ní náhodou v knihovně a sáhla jsem velmi dobře Knihu jsem přečetla jedním dechem. Celý příběh rodiny po několik generací je poutavý, dobře čtivý, veselý i smutný. Každá postava má svůj jedinečný charakter a svůj osud.

Jenny46
20.04.2021 5 z 5

Od autora moje první kniha a určitě není poslední...
Kdo má rád historické romány určitě dobrá volba, historie i trochu z Anglie, o průběhu první či druhé světové války o pádu burzy...
Román plný napětí, lásky a tragédie v příběhu se objevuje hodně postav, ale nejsympatičtější je Sam a Mary...
Já jsem spokojená, krásný příběh a nádherná obálka .o)

kh1989
17.04.2021 5 z 5

Nádherná kniha, avšak velmi smutná. Pokaždé když zemřel někdo z rodiny z důvodu války, po porodu či přirozenou smrtí, pobrecela jsem si. Líbilo se mi, jak Sam měl obchodnického ducha a zbohatl prodáváním ryb, párků atd. Že si mohl později dovolit koupit sídlo pro svoji rodinu, která se pro každého stala domovem. Jediné, koho jsem nemohla vystát z rodiny byl Joe, hajzlík jeden, okrást otce, to musel mít silný žaludek. Tak jak skončil mu patřilo.

Štítky knihy

romantika

Autorovy knížky

C.L. Skelton
anglická, 1919 - 1979
2020  80%Sága rodu Hardacrů

Kniha Sága rodu Hardacrů je v

Právě čtených2x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce165x
Chystám se číst130x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x