Sága rodu Forsytů I. díl

Sága rodu Forsytů I. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72074/bmid_saga-rodu-forsytu-i-dil-PlW-72074.JPG 4 74 9

kahoma
kahoma
30.09.2020

Kdysi jsem to sledovala v televizi, nyní jsem - pro opáčko... - sáhla po audioknize. Velmi dobrá dramatizace! Velmi doporučuji, moc hezky se to poslouchá.

fénix56
fénix56
08.07.2020 5 z 5

Souhlasím s komentářem "tsal", taky se mi nejvíc líbí první část trilogie, poněvadž popisování nešťastné lásky Soamese k Ireně mně z celé knihy přijde nejzajímavější. Soames, na první pohled obrovský suchar bez špetky citu a empatie Irenu vášnivě miluje. Ona to bere tak, že to je z jeho strany jen pocit vlastnictví. Ano, Soames opravdu rád něco vlastní, ale přesto mám pocit, že v jeho vztahu k Ireně jde u něho o víc než jen o vlastnictví. I když by se to dalo nazvat spíše vášeň než láska.
Ságu rodu Forysthů jsem viděla i jako seriál, nejdříve někdy na konci šedesátých let a novější zhruba před dvaceti léty a troufám si říct, že se oba seriály povedly.


Didi15
Didi15
28.01.2020 3 z 5

Celkem fajn, ale můj žánr to není . Další díly čísti nebudu :)

tsal
tsal
26.02.2018 5 z 5

Když hodnotím Ságu rodu Forsytů, hodnotím vlastně hlavně tuto část. Vlastník je pro mě tím nejlepším z celé ságy a často také tím jediným, k čemu se vracím. S rodinou se zde setkáváme přesně na hraně dob její největší slávy a moci a jejího úpadku. Ještě to nezačalo, ale všichni už podvědomě tuší, že se k tomu schyluje a že je to nevyhnutelné. Příběhu to tak dodává šmrnc kouzla okamžiku a dramatu, k němuž v zásadě nedojde, přestože vám celou dobu dýchá za krk.

Dalším důvodem, proč Vlastníka preferuji nad ostatními díly, jsou postavy. Generace starého a mladého Jolyona je mi bližší, než generace jejich vnoučat a dětí. Kolize mezi rodově silně zakořeněnou praktičností a citovou jemností, na které celý román stojí, je u nich zkrátka nejvyostřenější. Obzvláště pak krystalizuje ve středobodu Vlastníka – v Soamesovi, jehož zbožňuji. Jeho vztah s Irenou je pro onen střet vlastně jakousi metaforou. Na jedné straně vítězí praktičnost, která se snaží problém spoutat a řešit (ať už zprvu slovy, nebo později bohužel i činy). Na druhé straně vítězí čistý cit, který se utíká do uzavřené mlčenlivosti a místo řešení nabízí svobodu emocí. To, co se děje v hlavě každého Forsyta (a vůbec každého z nás) je zosobněno v jejich manželství. A stejně tak i výsledek, pokud se nenajde rovnováha.

ddkk
ddkk
10.11.2017 5 z 5

Přečetla jsem ságu, viděla původní, ještě ČB zpracování v televizi i novou verzi taktéž v televizi. Mé dojmy jsou skvělé.

Vidlička
Vidlička
17.10.2017 5 z 5

Zaboha nemožno se odtrhnouti, nežli všechny osudy dolouskány budou! A nemožno mi pomoci, avšak Soames mi jako tak hrozný hrozivec nepřipadal, ale asi budu jediná... :-)

Skawin
Skawin
20.03.2013 4 z 5

Viděla jsem seriál, tak jsem neodolala a přečetla si předlohu. Kniha mě nezklamala a ač jde o téma rodinných vztahů je to kniha čtivá.

Katuska001
Katuska001
19.03.2013 4 z 5

Ze začátku trošku chaos v postavách, je jich příliš mnoho, ale jinak příběh pěkný a těším se na další pokračování...

kika 13
kika 13
25.11.2012 3 z 5

Ostarém a velmi bohatém rodu Forsytů.Zfilmováno.