Sága o cestě na Island

Sága o cestě na Island https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45380/saga-o-ceste-na-island-45380.jpg 5 33 6

Ze starých (zmizelých) rukopisů, cestovních zápisníků, knih, pohlednic, časopisů, agenturních zpráv, básní a turistických prospektů opsal a vlastním intimním deníkem opatřil Jan Burian. Dotisk 1. vydání.

Přidat komentář

kitja
04.05.2022 4 z 5

Netuším, jestli se někdy podívám na Island. Určitě by se mi to tam líbilo, ale není to nějaký mý vysněný cestovatelský místo a stejně rád bych viděl třeba Namibii, Mongolsko nebo Srí Lanku. Ale proč si o Islandu nepřečíst v poutavém cestovním deníku s přesahem od Jana Buriana.

Sága o cestě na Island je zase typická Burianova koláž poskládaná z cestovního deníku, faktů o Islandu, kulturních i historických souvislostí nebo zmínek o něm z knih jiných cestovatelů nebo novinářů.

Ten posbíraný a poctivě prostudovaný soubor podkladů je pak s velkým citem a v původní podobě se všemi chybami a nepřestnostmi poskládán tak, aby to bylo co nejužitečnější, zajímavé, výstižné a nezřídka i vtipné, když jsou třeba novináři přistiženi z opakovaného opisování od sebe sama nebo když některý z místních názvů píšou pokaždé jinak.

Vedle toho tu je ale Burianův dar všímat si toho fakt zajímavého, přátelit se s kolemjdoucími a povídat si s nimi o běžných věcech, které tu pak může sdílet z islandského pohledu.

A tím vším najednou nenásilně dostává čtenáře do situace, že vlastně ten Island asi bude zajímavější než Namibie a hlavně, že tady je pro líného člověka, který se nechce dlouhé měsíce na cestu připravovat, stručný a jasný návod na to, jak se dá smysluplně prožít několik islandských týdnů.

Četl jsem tu knihu a zas jsem se zastavoval. Dohledával jsem obrazy zmiňovaných malířů, fotky přírody i měst, poslouchal islandskou hudbu a hledal informace o islandských knihách. Takhle moc mne to k sobě vtáhlo.

Ivetaa
18.05.2019 5 z 5

Znám pana Buriana jako písníčkáře a mile mě překvapil tímto cestopisem.


Tomas@S
06.06.2018 5 z 5

Burian je muj oblibeny pisnickar a znam ho i jako autora televizniho poradu, kde vedl rozhovory se zajimavymi osobnostmi. Zde je autorem cestopisu a podobne jako v Chilskem deniku se mu podarilo do nej dostat nejenom ten cestovatelsky rozmer.

Sandik
14.05.2018 4 z 5

Výborný, s lehkostí a vtipem napsaný cestopis, kterému by prospělo především větší množství fotografií. Rozšířenou a aktualizovanou podobou knihy je Burianových "Dvacet let s Islandem". Ani "původní" podoba knihy ale jistě není k zahození ;o) Celkový dojem: 80%

MOu598
09.05.2017 5 z 5

Četla jsem v únoru 2007. Dle mých poznámek:
Hezké, krásné, moje gusto.
O přírodě, o lidech, i o islandských spisovatelých (což mne také velice zajímá). V úvodu je úryvek z knihy Kameny mluví.

rikke
23.06.2012

Nejvíce oceňuji úryvky z cestopisů a jiných článků z dob nejen nedávno minulých, ale převážně dávno minulých (17.st.).