Nebe a peklo 2

Nebe a peklo 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26052/saga-hazardu-a-mainu-na-pozadi-obca-ud0-26052.jpg 4 50 6

Závěrečný díl trilogie. Občanská válka v USA skončila a na řadu přicházejí Indiáni.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Egem
Originální název:

Heaven and Hell , 1987


více info...

Pavlaj
Pavlaj
12.04.2023 5 z 5

Jdu asi proti proudu: líbil se mi začátek série, v druhé části (Láska a válka) mi vadila harlekýnská romance Orryho a Madeline. A poslední část, Nebe a peklo, se mi líbila zase moc. Je v ní víc historie a míň červené knihovny. Po válce Severu proti Jihu přichází osvobození otroků, rekonstrukce Jihu a znovuvytvoření Unie. Ale taky vznik Ku-Klux-Klanu a indiánské války.
Zaujala mě myšlenka, že Jižanům ani tak nevadilo, že otroci získali svobodu, jako to, že by měli být najednou bílým rovni. Problém, který vlastně Amerikou otřásá dodnes.
Líbilo se mi i to, že George, v této části nezvykle pasivní, předává štafetu hlavního hrdiny Charlesovi a velká část třetí série se odehrává na Západě. Postava šíleného mstitele Benta jakoby vyskočila ze stránek románu od Charlese Dickense (k inspiraci se autor dokonce přiznává popisem jeho rodného domu, který je přímo zkopírován z Nadějných vyhlídek).

Kuža007
Kuža007
05.09.2021 5 z 5

Tak a přečetl jsem již i poslední část celé ságy o rodinách Mainových a Hazardových. Jakes se opět vzpamatoval, díky jeho doslovu jsem pochopil, proč předchozí část nebyla úplně dle mých, a domnívám se že i jeho, představ, ale zde opět postoupil na svou obvyklou kvalitní úroveň. První část, která se zabývá převážně Charlesem a jeho bojem s Indiány, a de facto i sám se sebou a jeho konečné rozhodnutí opustit armádu byla úžasná. Stejně tak i linka s Madeline, která bojuje s Ku-klux-klanem na Jihu je velice zajímavá. V další části jsme se konečně dočkali definitivního odstranění Elkanaha Benta, byť si ho jako takového magora ze seriálu nepamatuji. Potom už jen následuju zachránění Mont Royal před Asthon a závěrečné zdlouhavé setkání všech přeživších postav po pár letech na konci Grantova prezidentského mandátu. Na škodu v tomto díle je laxnost, či díky autorovi absence, George Hazarda, pro něj netypickou, což v porovnáním s knihou zvládl o mnoho líp seriál. Na druhou stranu důvody ke spojení Madeline a George jsou zde logičtější a pragmatičtější, než co nám mohl nabídnout seriál. Pět hvězd jsem se rozhodl dát i kvůli dojímavému epilogu, kde si naposledy můžeme připomenout Orryho a George pospolu a úžasný autorův doslov ke knize. Seriálová verze Nebe a pekla také rozhodně není tak skvělá jako původní seriál.


reader.007
reader.007
12.06.2016 2 z 5

Román Margaret Mitchell musel tohoto o více než generaci mladšího autora asi hodně tlačit v botě, i rozhodl se, že "ságu o občanské válce která by je neukazovala jako barbary co rozložili vlastní zemi" si zaslouží i seveřani. No a tak se do toho pustil a kdybych měla soudit jen podle posledního dílu, udělal jim dost medvědí službu, protože to pojal pomalu jako Chaloupku strýčka Toma a mně přišlo například vysloveně úsměvné, když (například) popisoval, že po skončení rekonstrukce jezdili hanební jižanští buřiči od okresu k okresu a krom šikanování černochů a zastrašování bílých demokratů ve "svobodných volbách" volili několikrát - tedy předváděli stejný model jaký Mitchell popisovala jako součást Rekonstrukce, jen s tím rozdílem, že těmi šizuňky nebyli černoši.
Povedené je i jeho vyjádření v doslovu, kdy souhlasí s výrokem Richarda Schickela (filmový historik), že "domnělá barbarství která bílí jižané vytrpěli nelze objevit v žádných historických záznamech a i kdyby k něčemu došlo, vlastně to ještě bylo málo a mluví z nich jen hořkost z porážky". Je vidět, že magoři hlásající nesmysly o kolektivní vině a zaslouženém trestu jsou roztroušeni rovnoměrně po celém světě.

Nicméně hrozný rozměr genocidy indiánského obyvatelstva se autorovi podařilo vystihnout velmi zdatně, to zase ne, že ne. V pohledu na generála Custera jsme se docela shodli.

Babo
Babo
02.01.2015 4 z 5

Tak jsem dočetla i poslední díl celé ságy.I když jsem dala 4 nebo 5 hvězdiček,myslím,že znovu ji číst nebudu,bylo to příliš dlouhé a je tolik knih,které čekají.V každém případě ale doporučuji,pro mě to bylo aspoň trochu pochopení nebo spíš připomenutí velice bouřlivé doby .

D.-e.-e.-
D.-e.-e.-
23.11.2014 5 z 5

Působivé. Opravdu. Nebe a peklo 2 považuji za nejzdařilejší část ságy. Přestože plně rozumím nutnosti umístění všudypřítomné politiky do Jakesových knih (právě proto, že mapují období mezi rokem 1842 až 1883), s potěšením jsem v tomto sedmém díle shledala značný úbytek politických postojů, záměrů či skutečností. Nejenže se mi díky tomu kniha lépe četla, ale už ani nebylo nutné nahlížet do seznamu čítajícího cca dvě stovky jmen, který jsem si už od prvního dílu musela začít vést, abych se neztrácela a zcela porozuměla situacím, pohnutkám postav, jednotlivým událostem a vůbec celému dění kolem rodin. Nebe a peklo 2 mě vtáhlo do děje nejvíce. Neustále se „něco dělo“. Až téměř dramatické zápletky střídaly jedna druhou od začátku až do konce. Silně na mě zapůsobily (bez obav ze spoilerů můžete číst dál) události u Washity. Vyhledala jsem si podrobné informace a s úžasem zjistila, jak věrně jsou v knize zachyceny. Zakoupila jsem si i seriál a nemůžu se ho dočkat.

maryzka
maryzka
17.06.2012 1 z 5

Po válce se vracejí domů,ale přichází problémy s indiany, černochy, kterým Abrham Lincoln zrušil otroctví a najednou se neví co s nimi.