Nebe a peklo 1

Nebe a peklo 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26051/mid_saga-hazardu-a-mainu-na-pozadi-obca-JTi-26051.jpg 4 53 3

Závěrečný díl americké historické trilogie. Občanská válka skončila a na řadě je doosidlování Ameriky a indiáni.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Egem
Originální název:

Heaven and Hell , 1987


více info...

Přidat komentář

Kuža007
29.08.2021 4 z 5

Asi spolu s Láskou a válkou 3 jde o Jakesův největší spisovatelský propad v této sérii. je to smutné i zároveň k tomu, že se pomaličku blíží konec ságy. Tak budu doufat, že se Nebe a peklo 2 opět vytáhne nahoru. Drtivá většina prostoru je věnována smutné ovdovělé Madeline, která se pro Orryho snaží znovu postavit Mont Royal - tato snaha je jí stěžována kvůli jejím jižanským sousedům, kteří se nemohou přenést přes prohru ve válce a osvobozovaní černochů a Rekonstrukcí, která tu na Jihu má být provedena, toto jsou ty lepší části knihy se zajímavým politickým pozadím, a životě Charlese Maina, který se snaží udržet v armádě, což se často nepodaří kvůli jeho angažování ve vojsku Konfederace a milostnému románku s Willou Parkerovou. Vztah s Willou Parkerovou působí jak přes kopírák s Augustou Barcleyovou a směšně působí i Charlesovo měnění stanoviska na Indiány, má je rád, nemá je rád, atd., i když k tomu má své podstatné důvody. Ta repetitivnost je však ubíjející. Na druhou stranu je tam i zajímavý pohled na Indiány, kde popisuje i jejich tvrdé zabíjecí praktiky, ovšem hned autor dodává, že za to můžou běloši, v této knize jde o trochu víc než v ostatních vidět Jakesovo protijižanství. Čtyři hvězdy jsem dal za posledních pár skvělých kapitol a zajímavý konec. Seriálová verze Nebe a pekla také rozhodně není tak skvělá jako původní seriál.

Babo
31.12.2014 4 z 5

tak konečně skončila občanská válka.To ale v žádném případě neznamená klid a pohodu.
Otroctví bylo zrušeno,ale co dál? Co a jak mají žít tisíce černochů,kteří neznali nic jiného než poslouchat příkazy svých pánů.A jak se s novou situací srovnají bývalí otrokáři?
A aby toho nebylo málo o svoji zemi bojují i původní obyvatelé.A rozhodně to nejsou žádní ušlechtilí Apačové jak nám je vylíčil Karel May.
V tomto velice bouřlivém období žijí i naši hrdinové,někdo víc a někdo míň poznamenaný historickými událostmi a osobními tragédiemi.


maryzka
17.06.2012 1 z 5

Dohody konference, vracení vojáků do života. tot kniha.