Temnota

Temnota https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377298/bmid_temnota-Hrt-377298.jpeg 4 234 60

Dobyvatelská sága série

1. díl >

Nikdo ve skutečnosti neočekává, že princezna bude drsná a samostatná. Ale Lada Dragwlyová je přesně taková. Od chvíle, co byla společně se svým mladším bratrem vyhoštěna ze své vlasti Valašska a jejich otec zmizel, je vychovávána na osmanských dvorech a vždy věděla, že je pouhým pěšákem v cizí hře - a nehodlá se s tím smířit. Tajně trénuje a chystá se na den, kdy přijde její čas, ona uprchne a vypraví se do své domoviny, aby zde uplatnila právo prvorozené a stala se vladařkou. Ale jednoho dne potká Mehmeda, jednoho ze synů samotného sultána. A vše se rázem zkomplikuje.... celý text

Žánr:
Fantasy , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

And I Darken , 2016


více info...

Přidat komentář

broskev28
předevčírem

Temnota byl nákup za 9 (slovy devět!) korun v Dobrovských slevách – chtěla jsem vidět, jak vypadá kniha za tuhle směšnou cenu. Už vím, že za 19 Kč jsem dostala poklad (Jedné noci ve chlévě), tak co bude tohle?
A opět jsem byla velmi překvapená, jak čtivou a zajímavou knihu o dráčeti jsem obdržela! Pochvaluju si překlad, který ve dvojici zvládly slečny/paní překladatelky, moc mě bavily historické postavy, zejména Skanderberg (doposud jsem znala pouze albánský koňak toho jména, ale při četbě se mi vybavovaly podrobnosti, které jsem kdysi četla tuším v Sienkiewiczově Panu Wolodyjowském), skvěle zakomponované bylo i zásadní téma bratra hlavní hrdinky Lady a obecně Valašsko a rod Draculescu neměly chybu.
Fantasy - a koneckonců i dívčí román! - si sice představuju jinak, ale historie nám mnohdy nabízí doslova fantastické peripetie osudů nejen jednotlivců, ale i celých národů, tak proč se bránit inspiraci?
P.S. Když jsem knihu kupovala, vůbec jsem netušila, že už jsou vydané tři díly série – o to větší je moje nadšení a rozhodně se na ně chystám!

Luccinda
02.04.2024 4 z 5

Ač by se podle obálky mohlo jednat o fantasy, Temnota je ve skutečnosti velmi propracovaným historickým románem postaveným na skutečných historických postavách a událostech. Hlavní hrdiny - Ladu a jejího mladšího bratra Rada - sledujeme od dětství prakticky až do dospělosti a za tu dobu si oba sourozenci projdou velkým vývojem. To se mi na knize líbilo asi nejvíce.

Autorka skvěle popsala také kulturu a myšlenky islámu. V tomto ohledu mě knížka neskutečně překvapila, nečekala jsem, že bude zasazena do tak zajímavého prostředí, a že ho autorka tak dobře vykreslí. Klobouk dolů i za super originální milostný trojúhelník, ten mě opravdu bavil.


Fidibus
07.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Valašská princezna Lada je se svým bratrem vychovávána na sultánově dvoře. Zatímco Radu poměry přijal, ona je stále připravená vrátit se domů a vybojovat si své místo. Do toho se seznámí s Mehmedem, který se stává sultánem. Vytvoří se milostný trojúhelník, z něhož nakonec jakoby vítězně vyjde Lada, která si prosadí návrat do Valašska.
Zajímavě transformovaný historický základ, k němuž jsem si vyhledala informace. Celkem čtivě napsaný příběh s vývojem postav hlavních hrdinů, z nichž nikdo není jednoduchou postavou.
"Co obětuješ ty... abys i ty získala moc?" (moudrost a pletichy Mehmedovy matky)

1259
15.12.2022 5 z 5

Příběh je super. Konec konců miluju příběhy o Vladu Napichovači a v ženském podání se mi to velmi zamlouvá. Jediný co, tak ta jejich romantická zápletka je pěkně na nic. Ale uvidíme, jak to bude dál.

amapola
07.01.2022

Ve třech čtvrtinách knihy jsem začala zvažovat, jestli knihu dočíst nebo ne. Když jsem se po několikáté přistihla, že některé pasáže musím číst víckrát, jelikož jsem vůbec neměla páru co se děje, a navíc i představa, že mě čekají ještě další dva díly....No bylo jasno, že tedy tato kniha úplně není pro mě. Islámské prostředí mi absolutně nic neříká a nejspíš se to promítlo i do toho, že jsem se do čtení vyloženě musela nutit. Bohužel...

farys_books
19.08.2021 3 z 5

Temnota byla o něčem úplně jiném, než jsem očekávala. Ovšem prospělo jí to nakonec víc než to, co jsem čekala.
Příběh se totiž točí kolem politiky, moci a sultána. A taky romantické linky. Ty různé intriky a pletichy mě na tom bavily asi nejvíc, narozdíl od hlavní hrdinky.
Lada mě v prvních pár kapitolách zaujala, ovšem potom to s ní šlo celkem z kopce. Její charakter a chování mě začal hodně štvát a nemyslím si, že je Lada nějakým vzorem silné a nezávislé hrdinky. Kapitoly z jejího pohledu už mě ke konci prostě tolik nebraly.
Na druhou stranu, dost mi sedla postava Rada, Ladina bratra. Kdyby byl on tou víc hlavní postavou, vůbec by mi to nevadilo. S ním jsem se dokázala zžít a soucítit s ním.
Abych nezapomněla, dost se mi líbilo zasazení do historické Evropy s reálným kontextem.

ydnac
24.07.2021 4 z 5

Moc pěkný :-)
Hlavní hrdinka Lada je pěkně od rány, bojovnice, žádná křehká květinka, jazyk ostrý jako břitva :-)
V téhle fantasy sledujeme osud její a jejího bratra Radu od dětství až téměř k dospělosti.
Jejich otec je ponechal v cizí zemi jako záruku mírové smlouvy se sultánem a každý z nich bojuje s osudem vlastními schopnostmi.
Radu je hezký, chytrý, soucitný a dokáže díky svému šarmu proniknout na různá místa.
Lada zase touží bojovat a tak tráví čas trénováním s bojovníky.
Seznamují se s Mehmedem ( sultánův syn ) a stávají se z nich přátelé což je pro oba sourozence za dané situace velice přínosné :-)
Začátek je trochu pomalejší, ale to mi asi připadalo proto, že hlavní hrdinové jsou ještě dětmi, postupně jak dospívají začíná víc akce :-)
Musím říct, že tato kniha mě chytla a vlastně mi dost připomínala skvělý historický román Hlava světa :-)
Já jsem spokojená a taky hodně zvědavá na druhý díl :-)

Suin
14.06.2021 4 z 5

Fakticky dobrý! Já si to užila a druhý + třetí díl jsem zhltla za 1,5 dne. :)
Samozřejmé první díl jde pomaleji protože se seznamujete s postavami, prostředím a chce to čas udělat si vztahy.
Postavy mají skutečně osobnosti a nejsou to jen narychlo zbouchané charaktery. Také bych upozornila, jak už bylo okomentováno, nejedná se o fantasy. Nenajdete tady žádné nadpřirozené schopnosti nebo zvířata, vše je velice realistické a prostředí historicky velice dobře ladící.
Má to příběh a drama, boj, krev, dokonce romantiku i když nehledejte žádnou prvoplánově červenou knihovnu. Místy to není ani hezká romantika jelikož se jedná i o lehce psychickou bolest...je tam utrpení, realita, vtip, ironie= vše!

Mé doporučení minisérie určité má a jen dodat: Užijte si to!

knihavmemzivote
12.04.2021 4 z 5

Další úžasná fantasy, kterou moc doporučuji.
Jak už asi víte pro mě je na knize důležitý svět a ten tady byl doopravdy propracovaný. Autorka nezaložila jen tak nějaký fantasy svět plný víl, byla zde dána Osmanská říše, o které autorka věděla opravdu hodně a to se mi na knize velmi líbilo, že to bylo i trochu historické.

Hlavní hrdinka Lada není žádná krasotinka. A ano, než to odsoudíte, že to říká každý a na konci knihy hrdinka vypadá jako modelka z časopisu Vogue tak tady opravdu ne.
Lada se v knize naučila sobeckosti, což není dobrá vlastnost, ale ona ji mít musí a tady použiji přímo kus knihy:
,,Jsou to živé bytosti Lado, jak o nich můžeš mluvit jako by to byla prostá matematika a problém vyřešen?" Řekl Radu. ,, Protože tento způsob je jediná cesta, jak se nezbláznit."

Je to super hlavní hrdinka, ze které se nestane žádná fiflena nebo nějaká krasavice.
Pracuje s tím, co má a to jí musí stačit.

Tady dám ještě úryvek toho pro co se chůva Lady modlila: Učiň ať je silná. Učiň ať je lstivá. A učiň ať je ošklivá.

Autorka nemá nějaký úžasný styl psaní, nic co by se mi nějak extra dobře četlo. Byli tam nějaké myšlenky, které jsem si poznačila, ale nebylo jich moc.

veia
25.03.2021 5 z 5

Mrzí mě, že má tahle kniha celkem špatné hodnocení, protože dle mého názoru si to rozhodně nezaslouží. Asi ale chápu proč - kniha je (z pro mě naprosto nepochopitelného důvodu) prezentována jako fantasy, ale přitom se jedná o historickou fikci a žádný fantasy prvek se zde nevyskytuje. Tudíž pokud se někdo těší na typickou YA fantasy, pochopitelně bude zklamaný a na hodnocení se to projeví. Knížka ale nemůže za svou špatnou prezentaci, a je tak hodnocena neprávem. Její obsah je totiž vážně skvělý.

Já jsem z Temnoty nadšená a všem bych chtěla doporučit, ať se neřídí negativními recenzemi a přečtou si ji. Protože fantasy prvků se zde sice nedočkáte, ale věřím, že i fantasy čtenáři (kteří ale vědí, že tohle fantasy není) si ji mohou zamilovat, stejně jako já.

Hlavně chci vyzdvihnout propracovanost postav, díky které jsou všichni hrdinové realističtí a uvěřitelní. Já z nich měla pocit, jako kdyby to byli opravdoví lidé, které znám a ke kterým cítím opravdové pocity, což se mi snad u žádné YA knihy nikdy nestalo. V realitě zkrátka nikdo není úplně dokonalý, a to se autorce povedlo krásně vystihnout. Také se mi líbil vývoj postav - přišlo mi, jako kdybych rostla s nimi, a tím pádem nešlo nechovat k nim city. :) Také mě ohromil netypický milostný trojuhelník, který mě s každou stránkou krásně citově vyždímával. Stejně tak Lada je hodně netypická a originální hlavní hrdinka, což se mi líbilo. No a Radu by si zasloužil samostatnou hvězdičku, to je prostě láska!

Takže za mě rozhodně plný počet hvězdiček a už se moc těším na další díly. :)

Aninka006
31.01.2021 5 z 5

Temnota je kniha, které jsem se dlouho vyhýbala. Zprvu jsem na ní slyšela samé negativní ohlasy, pak zase samé pozitivní. Nakonec jsem to zkusila a musím říct, že mě kniha velice překvapila. Vlastně jsem nadšená! Není to typická romantická YA fantasy, jako většina současných.... Je to hodně historické, epické a hrdinka mi svou silou a odhodláním vzala dech. Zprvu jsem ji úplně nemusela, ale pak jsem si ji zamilovala. Podle mě skvělá kniha a zaslouží si mnohem vyšší hodnocení!

OKOK
28.11.2020 5 z 5

Kdo nečeká romantiku ve stylu Maasové, bude spokojen. Tohle je epická jízda a do konceptu nakladatelství CooBoo, kdy vydávají prostě romantické fantasy, to moc nezapadá. A díky tomu asi dost míjí lidi, kteří by knihu ocenili. Krásna, epická fantasy s naprosto úžasnou hrdinkou!

Denisa31
27.11.2020 2 z 5

Čekala jsem od toho daleko víc. Některé odstavce jsem rovnou přeskakovala. Z postav mi byl nejvíc sympaticky jen Nikolaj. Budu se hodně rozmyslet zda vůbec budu pokračovat v dočítání série. :-/

Fortuna7
25.10.2020 4 z 5

Nejdřív mi trvalo začíst se a pochopit děj, ale pak, když jsem zjistila že v knize jsou (jen trochu pomotaně) postavy, které skutečně žili hodně mě to chytlo...

barbb8k
21.09.2020 3 z 5

Tato kniha měla úžasný potenciál, který ale nebyl využit.
Do děje jsem se nemohla vůbec začíst. Připadalo mi, že prvních dvě stě stran bylo o ničem. Nic se tu nedělo a všechno bylo zvláštní.
Potom se už všechno začalo zlepšovat a začalo se mi to i líbit.

Žádná z postav mi nebyla sympatická, protože se všichni chovali strašně divně.
Hlavní hrdinové byli strašně mladí (první polovinu knihy jim bylo dvanáct a třináct a druhou patnáct a šestnáct) a chovali se jako by jim bylo dvacet.
Radu byl podle mě strašně naivní, malý, hloupý kluk a Ladino chování se každou stranu měnilo. Chvíli byla strašně drsná a za chvilku se z ní stala ubrečená malá holka.

Ale zase romantickou linkou jsem byla unesená, protože byla strašně krásně popsaná.

Moc se mi líbilo, jak autorka dokázala popsat svět, ve kterém se děj odehrává.


Knihu jsem četla ve knižní štafetě, takže jsem tam naštěstí měla i poznámky holek, protože kdyby tam nebyly tak bych knihu asi nedočetla.


Závěrem chci říct, že knihu asi nedoporučuji, ale celkem se mi líbila. Určitě si budu chtít přečíst další díly, protože od nich nemám už žádná očekávání a můžou mě jedině překvapit.

Kulivlad
30.08.2020 2 z 5

Tak úplně nevím, co si mám o tom myslet. Je rozhodně zajímaví nápad zpracovat něco ze skutečné historie. Bohužel výsledek nedopadl úplně nejlépe. Postavy mi byli už od začátku nesympaticke a děj tak nějak o ničem. Bylo mi blbé knihu odložit, když už jsem za polovinou, ale dočetla jsem to jen silou vůle.

zuzka9866
23.07.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Na první pohled mě zarazilo, že mapa děje je ve Valaššku, proto jsem jí prvně odložila, ale pak jsem stejně nemohla odolat a půjčila si jí. Až po nějaké době jsem zjistila, že knížka je historickou fikcí a o to více mě zaujala. Lada Darcul (v historické podobě Vlad Dracul zvaný napichovač) je velmi zajímavá postava a myslím že i poměrně reálná. Celkově knížka byla více realistická, jak emoce, tak povahy lidí,hlavně na 14. - 15. století, všude číhá smrt, zrada, krev, všichni jsou proti všem, každý hraje za sebe a o to aby měl co největší moc. Je zde spousta politiky a pletichaření a chápu že mnohé to nebavilo. Přijde mi chyba knihu řadit do Fantasy, protože do fantasy to má dakeko. Čistě historismus to samozřejmě taky není, je to prostě historická fikce.

Alíček83
22.07.2020 3 z 5

Hodně politiky, válečné strategie, bojů, intrik a islámského náboženství. Čtu jiný druh fantasy, ale i tak se pustím do druhého dílu. Zajímá mě, jak se bude vyvíjet Valašsko pod Ladiným vedením.

Adele02
18.07.2020 4 z 5

Wow. Tohle teda byla jízda. Cením autory, kteří své postavy nešetří, a tady jsem moc zvědavá, kam se to vyvine!

MayaBu
16.07.2020 5 z 5

Takže - neskutečně jsem si to užila.

Temnota všemi aspekty odpovídá prostředí a době, kde se odehrává - všechno je syrově popsané, intenzivní a brutální - teče hodně krve, za zradu se platí cena nejvyšší, najdou se tu dvorské intriky i pořádné zvraty, výborně propracované postavy a navrch zajímavá romantika (u které člověk občas tají dech, nikoliv protáčí oči, hurá). A ještě ke všemu je to čtivé (možná občas popisy převládají nad akcí, ale nudné to prostě není ani chvilku). Velmi se těším na další díl.

(jen úplně nevím, jestli tuto knihu přímo řadit do fantasy, když má blíž k jakési historické fikci. Při pohledu na některé zdejší komentáře, to vypadá, že jí toto zařazení víc ubližuje než pomáhá...)