Safa

Safa https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288378/bmid_safa-I1o-288378.jpg 4 69 22

Další bestsellerový titul z pera slavné autorky popisuje příběh malé Safy, která pochází ze somálského slumu. Neměla ani tři roky, když si zahrála v životopisném filmu o topmodelce Waris Dirie, a hrůznostrašná scéna, při které děvčátko musí podstoupit obřízku, zapůsobila na miliony diváků po celém světě. Ve skutečném životě však Safa tento barbarský zákrok podstoupit nemusela – tak se k tomu alespoň zavázali její rodiče ve smlouvě podepsané před natočením filmu, která jejich dcerce zabezpečila i školní docházku a prostředky ke skromnému živobytí. Po čase se však Waris dozvídá šokující zprávu: Safina matka svého rozhodnutí lituje, sedmileté dcerce se lidé posmívají a rodina čelí kritice, že nerespektuje tradice. Waris odcestuje do Somálska, aby se pokusila dívku zachránit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Safa. Die Rettung der kleinen Wüstenblume , 2015


více info...

Přidat komentář

KnihomolkaKatka
17.03.2024 5 z 5

Tato kniha se mi líbila ještě více než Květ pouště. Malá Safa byla roztomilá a bude mi moc chybět. Líbilo se mi, jaký měla k Waris vztah. Bylo to, jako by to byla matka s dcerou. Byl to čtivé, svižné a na knihu určitě jen tak nezapomenu.

lapagerie
18.11.2022 3 z 5

Já tyhle knížky moc nemusím a do Safy jsem se pustila jen kvůli výzvě. Ještě teď je mi trochu mdlo z toho, jaké ukrutnosti se provádí holčičkám v některých zemích. A z popisovaného laxního přístupu místních mužů k životu se mi zvedá žaludek (Evropa je bohatá, má dost, tak má povinnost nám dávat. Pracovat nebudu, ale chci peníze/pomoc).

Waris je obdivuhodná - za to, co dokázala a o co se snaží.


Fialka78
08.10.2022 5 z 5

Poutavý příběh, hezky napsané, knížka se dobře četla. Něco jsem o FGM už slyšelia, ale stejně mne to udivilo. Klobouk dolů, co už Waris dokázala...

Kanylka
18.01.2022 5 z 5

Co číst od afrického autora? Tohle rozhodně ano. Viděla jsem film Květ pouště, ovšem tam je vše jen jaksi nastíněné....Safa je psaná bez příkras, po dočtení knihy jsem si uvědomila, jak se mi tady krásně žije.

Palorizek85
17.09.2021 5 z 5

Musím říct, že mě kniha oslovila natolik, že jsem poté shlédl i film, byť ten zachycuje jen zlomek emocí, které jsou vykresleny v knize. Je smutné, že v dnešní době existují takové rozdíly a díky nim se připustí páchání takových zvěrstev. Ještě smutnější je ale apatie států, které by s tím mohli něco udělat a neudělají. Smekám před autorkou a jejím odhodláním.

IlonaP.
21.01.2021 3 z 5

Četla jsem více knih o Africe a o životě na Černém kontinentě. Tato kniha se přečíst dá, ale jsou i lepší. V každém případě život ve slumu a problém mladých dívek (nejen dívek, je to problém všech žijících tam) na tomto světadíle je a stále existuje. Žádná edukace. Žádná osvěta. Doufám, že se to někdy změní.

knihomolka27
27.11.2020 5 z 5

Působivé čtení. Je zajímavé, jak je každá kultura velmi odlišná a rozdílná od těch jiných. Co je jinde nemyslitelné, je u nás třeba jako samozřejmost a naopak.

Kniha vás určitě donutí zamyslet se nad důležitými věcmi a uvědomit si, že jsou na světě lidé co potřebují pomoct.

vodovodnice
18.03.2020 4 z 5

Na knížku jsem náhodou narazila v antikvariátu a 3/4 knížky byly skvělé, ale ta poslední část mne trochu zklamala. Příběh je plný naděje a plánů, které se postupně po malých krůčcích daří úspěšně splnit a na konci je to utnuté. Jsou tam další plány do budoucna, další projekty, ale je tu také nedokončený příběh o Safě a Inab, která bohužel obřízku absolvovala.
Nicméně to poselství je velmi silné a knížka napínavá.
Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla.

orinka3
20.01.2020 5 z 5

Kniha o úsilí vymýtit hroznou praktiku a zachránit zdraví i životy tisíců dívek v Africe i jinde. Slavná modelka Waris Dirie sama prošla krutou zkušeností a po odchodu ze Somálska dosáhla světového úspěchu a věhlasu. Za svůj životní cíl si vytkla boj za osvobození žen od nesmyslné tradice a za osvětu především na africkém kontinentu. Druhá kniha od ní je věnována kmotřence Safě a její nejbližší rodině. Cestují do Evropy a poznenáhlu se přesvědčují, že tu opravdu nelétají pečení holubi rovnou do úst, ale úspěch a výdělek musí být podložen prací stejně jako v Africe. Je fajn, že se Waris podařilo vysvětlit Idrísovi o co vlastně jde tak, že pochopil a získala si ho pro svou věc také. Kniha je ze současnosti a o to víc člověku po zádech běhá mráz, že se to skutečně ještě děje.

Brunnetka
29.10.2019 5 z 5

Příběh malé Safy je zajímavý, jako celé Somálsko. Pro nás nepředstavitelné, pro ně každodenní realita.
Čte se to moc dobře. Osobně můžu říct, že jsem to zhltla jedním dechem :)

prochajda
14.10.2019 4 z 5

Velmi dobře napsaná a zajímavá kniha o velkém problému v Somálsku a nejen tam... Držím všechny pěsti.

Danago
19.01.2019 5 z 5

Moc pěkně napsaný příběh malé Safy, která pochází ze somálského slumu a po ztvárnění malé Waris ve filmu Květ pouště se stává její kmotřenkou. Její rodina se zavázala, že za hmotnou pomoc nepodstoupí malá Safa ženskou obřízku. Přesto hrozí, že rodina smlouvu nedodrží.
Celou knihou se nese poselství: Zachraňte kvítek pouště, je to celoživotní boj proti ženské obřízce. Ale není jen o tom.
Knížka je napsána velice čtivě a poutavě. Jsou zde vážné a smutné situace , ale i situace úsměvné. Spoustu věcí si nedokážeme ani představit. Kniha není žádná fikce je to skutečnost. Rozhodně stojí za přečtení.

Jirinamac
26.11.2018 5 z 5

Waris je úžasná žena a bojovnice za africké ženy, tedy spíš ještě děti. Nejhorší je, že tyto hloupé tradice zastávají ženy a matky, které ohrožují životy dcer. Přitom sami trpí problémy, které obřízka způsobuje. V knížce je pár humorný situací, které jsou pro nás v běžném životě samozřejmostí.

Pablo7
30.03.2018 4 z 5

Waris Dirie bojuje proti ženské obřízce a o tom celá kniha je. Natočila o ní životopisný film. Teď se vydává do Džibuti, kde žije holka (Safa), která ji hrála ve filmu. Hrozí jí totiž také obřízka a Waris ji chce zachránit. Detailně popisuje pár dní, která tam stráví. Člověk se dozví spoustu věcí o Africe a africké mentalitě a to bez příkras. V další části popisuje výlet Afričanů do Evropy, což pro ně je úplně jiný svět.

bábuška
11.12.2017 4 z 5

Kniha je zajímavá nejen pro běžné čtenářky, ale měla by být hlavně poučná pro ty, kteří Afričanům ukazují Evropu jako zemi zaslíbenou. Úsměvná byla představa otce Safy před bankomatem, ale i okouzlení Safy a Inaf v módních obchodech, s představou, že co se nabízí, je možné si vzít. Ženská obřízka je tragedií pro všechna muslimská děvčátka. Knížka je to čtivá, ale smutná.

1casper
06.10.2017 5 z 5

Četla jsem Květ pouště od Waris Dirie, byla jsem zvědavá, jak se malá Safa má dál....
Jsem moc ráda, že je...tak jak to je,... nechci psát spoilery.

Kniha je velmi poučná nejen co se týká ženské obřízky, ale i migrace z Afriky. Jak jsou Afričané hodně, ale hodně naivní. Musela jsem kouknout, KDY byla kniha napsaná a vydaná....je hodně nadčasová.

cituji: "Každý věřil, že v Evropě najde zaslíbenou zem, v níž nejsou naprosto žádné problémy. Stačí, když člověk najde způsob, jak se tam dostat, a pak budou najednou všechny starosti a těžkosti vyřešeny - tento názor panoval široko daleko."

Děsivé je, že migrací do Evropy ženská obřízka nekončí. Mnoho lidí pokračuje ve svých tradicích i ve svém novém bydlišti, bez ohledu na osvětu. Pořád je jí málo...

Těším se na další díl, který už mám doma.
Knihu doporučuji!!

alnahu
21.02.2017 4 z 5

Poselství od Waris Dirie -"Zachraňte kvítek pouště“. Tento boj proti ženské obřízce děvčátek v Africe , Indonésii , Malajsii mě velmi zasáhl. Věděla jsem o tom, že se toto děje ,ale nevěděla jsem ,že to obřízkou v dětství nekončí, jaké to má pro dívky obrovské následky a kolik jich po této tradici zemře. Kniha je velmi zajímavá ,ale pro nás Evropany-hrůzostrašná.

Zdenulkaa
28.12.2016 5 z 5

Skláním se před statečností Waris a obdivuji i malou Safu. Opět velmi poutavé čtení a když si uvědomím, že to není výplod fantazie, ale skutečnost, tak mě mrazí.

limetka2008
14.08.2016 5 z 5

Kniha mne velmi zaujala jednak poselstvím o problému, o němž jsem mnoho nevěděla, ale také nereálnými představami, jaké mají chudí Afričané o ráji v Evropě a o tom, že odchod do Evropy vyřeší všechny jejich problémy. Ta naivita by byla téměř úsměvná, kdyby se nás imigrace tak těsně v současné době netýkala...

putpuda
22.07.2016 5 z 5

Květ pouště byl jedinečný zážitek. Tato kniha je takové volné pokračování o životě Waris, podle mě úžasné ženy, které se podařilo vymanit se ze světa primitivního a nám naprosto neznámého a nepochopitelného. Angažuje se především v boji proti ženské obřízce a vzdělávání domorodých obyvatel. Ještě předchází Svítání na poušti.
Určitě stojí za přečtení všechny od W.D.