Šachový Turek

Šachový Turek https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22752/sachovy-turek-22752.jpg 4 22 7

Největší podvod století na dvoře císařovny Marie Terezie. Dobrodružný román odehrávající se ke konci osmnáctého století na dvoře Marie Terezie. Hlavní hrdina Wolfgang von Kempelen se pokouší zaujmout dvůr svými vynálezy. Na dvoře Marie Terezie je však ještě jeden vynálezce, který se rozhodne proniknout do Kempelenových „čar a kouzel“. Kempelen je totiž odhodlán uvést na svět automat hrající šachy. K tomu potřebuje však „mozek“ celého stroje a tím je trpaslík Tibor. Záhy začne jít Tiborovi o život, to když se dvořané rozhodnou, že odhalí záhadu „šachového Turka“.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der Schachautomat , 2005


více info...

Přidat komentář

Bubo19
25.10.2022 4 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou v knihovně , a protože taťka hraje šachy, rozhodla jsem se, že si rozšířím obzory. Přestože je příběh o šachovém automatu, samotnou hrou se nezabývá, řeší spíše výrobu automatu, jak neprozradit jeho tajemství a taky život v monarchii za Marie Terezie. Autor přiznává, že informací o šachovém Turkovi moc není, takže strohá fakta obalil fiktivním příběhem a ten byl podle mě povedený. První třetinu knihy jsem sice kvůli nedostatku času četla dlouho a děj mě ani nenutil, abych před spaním přelouskala aspoň pár stránek, pak se to ale pěkně rozběhlo a závěr byl tak akční, že jsem to ani u této knihy nečekala. Navíc jsem se opět dozvěděla něco nového, tentokrát z druhé poloviny osmnáctého století. Dávám čtyři hvězdičky.

Lucienka
06.04.2021 4 z 5

Poutavě napsáno, historické a jen lehce šachové. Vhodné pro všechny, co mají rádi historické romány.


evickakyticka
29.01.2018 4 z 5

Trochu jsem měla strach, jestli mé znalosti šachů budou stačit, ale nakonec se ukázalo, že o strategii zas tak nejde. Nápad s šachovým automatem byl opravdu zajímavý. O to víc, že Turek opravdu existoval. Také se mi líbil příběh Tibora, jeho život nebyl lehký. Zajímavé počteníčko. Čtyři plus.

Vartan
30.10.2017 5 z 5

Velmi čtivá a napínavá kniha. Příběh kolem šachového turka je smyšlený, ale poutavě napsaný. Šachový turek opravdu existoval a proto mě jako šachistu zajímalo jak bude příběh podán. Nakonec jsem byl docela mile překvapen a i poučen, protože jsem netušil, že šachový stroj existoval 84 let než shořel v muzeu,

Kluvo
08.02.2017 5 z 5

Velmi putavo napisany, psychologicky dobre postaveny historicky roman. Mile su nase slovenske realie (pili dost borovicky, Kempelenova sluzka pochadzala od Prievidze, miestopis Blavy, a pod) a Lohr sa na konci poctivo prizna, ze postava trpaslicieho sachystu bola kompletne vymyslena (ale tak nejako to predsa muselo byt!). Koniec sa zdal byt chvilu uplne americky, no nebolo to uplne take happy, ako sa na zaciatku konca zdalo. Vyborne citanie.
Jedine, co mi vadilo, ze tuto knizku doniesol domov moj syn (tretiak) za odmenu v nejakej mimoskolskej sutazi. Hoci podla nazvu a obalu by clovek cakal mozno nieco na styl 3 patracov, Rychlych sipov, ci Pana Tragacika, je tam par pasazi, ktore su o vyrazny kus pikantnejsie (takze aj filmova verzia by stala za pozretie). To uz ale nie je autorova chyba.

ZÓNA
25.09.2015 3 z 5

Nejsem příznivec historických románů, přesto jsem neodolal a tuto knihu kvůli šachové hře přečetl. Nezastírám, že především a jen kvůli hře samotné. Samozřejmě kniha obsahuje převážně něco jiného, ale už prostředí okolo šachu mi bylo sympatické.
To však nehodnotím knihu, nýbrž svoji posedlost šachy.
Kniha je napsána dobře, obsahuje tradiční historická fakta a pro mě tudíž mnoho zbytečností. Příběh je dobře vymyšlen na dostupných faktech a v některých fázích je čtenář dobře vtažen do děje. Neděje se to ovšem po celý text knihy.
Obdivuji člověka, který měl tento osud. Nakolik byl geniální, to již nikdo teď neposoudí. Malý vzrůstem, velký na duchu.
Kdo má rád historii, určitě zaplesá. Já obdivoval pouze Marii Terezii. Je to vůbec poprvé, co jsem se ocitl v její přítomnosti. A byla to společnost příjemná.

Lenka4
31.10.2014 4 z 5

Čtivý příběh se zajímavým námětem. Je až s podivem, že se někdo mohl soustředit na hru a navíc vyhrávat v takových podmínkách, jaké útroby Turka skýtaly. Asi to byl opravdu šachový génius.

Štítky knihy

18. století šachy

Autorovy knížky

Robert Löhr
německá, 1973
2007  81%Šachový Turek

Kniha Šachový Turek je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce17x
Chystám se číst7x
dalších seznamech1x