S večerem přichází tíseň

S večerem přichází tíseň https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475418/bmid_s-vecerem-prichazi-tisen-IRr-475418.jpg 4 138 30

Desetiletá Bunda žije se svou silně nábožensky založenou rodinou na farmě na nizozemském venkově. Jednou krátce před Vánoci se její starší bratr vypraví bruslit do zakázaných míst a ji nechá doma. Uražená, že ji nevzal s sebou, se obrátí k Bohu s rouhačskou prosbou. A i když by ji pak stokrát chtěla vzít zpět, je příliš pozdě: bratra jí to nevrátí. Jeho tragická smrt, o níž se nesmí mluvit, rozvrátí život celé rodiny. Dívka na prahu dospívání ponechaná napospas vlastním pocitům viny se oddává čím dál nebezpečnějším fantaziím. Nekompromisní prozaický debut mladé básnířky Marieke Lucas Rijneveld se hned po vydání stal v Nizozemsku literární senzací a dlouho se držel v čele bestsellerových žebříčků. Temný lyrismus a unikátní jazyk oslovily i řadu zahraničních nakladatelů. A anglický překlad The Discomfort of Evening Rijneveldové vynesl i prestižní Mezinárodní Bookerovu cenu za rok 2020. Získala ji jako historicky první nizozemský autor. Odvážný a nekompromisní román, jakých je soudobé světové literatuře stále málo. Svým temným lyrismem a ojedinělou obrazností uchvátil nejen domácí nizozemské publikum a zcela zaslouženě vynesl mladé básnířce prestižní Mezinárodní Bookerovu cenu za rok 2020.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

De avond is ongemak , 2018


více info...

Přidat komentář

charlizee
30.03.2024 5 z 5

„O tom, co se stalo doma, jsme se nezmínili ani jedinkrát. Neexistovala slova, která by usekla strachu hlavu, jako břitvy kombajnu stínající řepku, aby zbylo jen to, co je použitelné.´´

S večerem přichází tíseň je mimořádně napsaný román, nekompromisní a nezapomenutelný.
Tíseň přichází nejen s večerem, ale prostupuje celou knihou. Ne v prvním plánu, ale o to silněji na vás dopadne.
Jaké to je, když vám umře starší brácha a žádný z rodičů to s vámi neřeší? Místo podpory a slov útěchy se vám dostane jen odtažitosti a mlčení, do toho se potácíte mezi biblickými výroky, které vám vlivem silně náboženské komunity na mysl naskakují tak běžně, jako jiným puberťákům naskakují texty popových písniček, a podněcují vaši už tak bujnou fantazii.
Je to temné, naturalistické, je to o hledání svého místa na zemi, o dospívání a objevování sexuality, a hlavně si to vůbec na nic nehraje, autor/ka se neschovává za hezká slova.
Asi to není čtení pro každého, ale za sebe ho doporučuju moc.

KuroHaru
01.02.2023

Omlouvám se autorce/autorovi (je nebinární, takže dávám na výběr), ale tohle jsem dočíst nedokázala. Nepopírám, že napsaná je tato kniha dobře, ale... právě to je možná ten kámen úrazu. Protože ta plejáda všemožného hnusu, lidských výměšků a zvrhlostí, líčená s obrovskou měrou sugestivity a naturalismu, nebyla pro můj žaludek únosná. A jelikož čtu většinou večer nebo před spaním, tak i na mě s večerem přicházela tíseň a po scéně s křečkem jsem knihu musela definitivně odložit.


los
13.12.2022 3 z 5

no to bylo divný, uff... po dlouhé době jsem četl skutečně "naturalistický" román, v němž se díváme na svět očima dítěte - raného pubescenta, který vyrůstá v bublině sociálně slabší a silně bigotní katolické rodiny; vyprávění zaujme živočišností, pudovostí, otevřeným popisem objevování rodící se sexuality, přirozené dětské agrese, sobectví a krutosti - oproti živočišnosti a přirozenosti dospívání se výrazně tematizuje tragická, nepřirozená smrt: sourozence, krav (epidemie v kraji), plánování sebevraždy + ponižované dítě si kompenzuje svou slabost na ještě slabším (zabíjí drobná zvířata, trápí mladší děti)

děj je zasazen do současné doby, a proto se pozastavujeme nad "citově chladnou" výchovou, domnívám se ale, že ještě před 20 lety by takový přístup k dětem nikdo neřešil

po celou dobu četby jsem musel pořád myslet na Betonovou zahradu

nedoporučuju slabším povahám: v textu se objevují podrobné popisy snad úplně všech (nejen) lidských tělesných výměšků a často i bizarních operací s nimi

JakeTheDog
14.11.2022 4 z 5

Temná a silně stylizovaná kniha, pojednávající o konzervativní, nábožensky založené rodině, která se vyrovnaná se ztrátou jednoho z členů. Vše se odehrává v prostředí staré farmy, na které se vrší katastrofy a její obyvatelé postupně upadají do naprostého zmaru.

Vše začíná motlitbou naštvané, dvanáctileté dívky přezdívané "Bunda", která prosí boha, aby otec neporážel jejího milovaného králíka a ať si raději vezme bratra Mattiese. Chvíli poté se rodina dozvídá, že pod Mattiesem praskl led během bruslařského závodu. Tímto okamžikem padá na celou rodinu hluboká temnota, která se s dalšími stránkami stále prohlubuje.

Kniha očima "Bundy" ukazuje úpadek rodiny vzniklý disfunkčními způsoby vyrovnávání se ztrátou jednoho z členů. Oba rodiče spojuje naprostá tabuizace jakýchkoli rozhovorů o Mattiesovi. Jediný způsob útěchy shledávají ve striktně puritánské víře spojené s citováním žalmů. Děti "Bunda", Hanna a Obbe tak nedostávají prostor k pochopení a usmíření. Vzhledem k úplné absenci  rodičovské péče u nich vnikají traumata, projevující se temnými fantaziemi, které přecházejí v sadistické sklony.

Hlavní síla knihy spočítá ve stylizaci, silné obrazotvornosti a poetičnosti, která naturalistickým  způsobem předkládá utrpení ve formě psychické i fyzické. Tím je vytvářena bezútěšná atmosféra naprosté opuštěnosti a bezmocnosti. Mnoho scén má schopnost emočně zasáhnout a doslova uvíznout v mysli.

"S večerem přichází tíseň" řeší témata týkající se absence komunikace, náklonnosti a s tím spojenými pocity opuštěnosti. Velký důraz je také na hledání vlastní identity. Celá kniha je psaná v metaforách a symbolech, čímž autor(ka) podněcuje k zamyšlení a prohlubuje celkový zážitek.

Dlouho jsem nečetl tak fascinující a emočně zahlcující knihu. Jedna ze tří nejlepších knih, co jsem letos četl. Přesto bych byl opatrný s jejím doporučení a to především proto, že jde mnohokrát za hranu snesitelnosti a postrádá jakékoli pozitivní momenty.

Ywonek
22.10.2022 4 z 5

Tak tohle byla jedna velka deprese.

erik385
18.09.2022 2 z 5

Toto ma naozaj nebavilo, štýl písania strašne nudný, na postavy som sa nenapojil, nedostavil sa žiadny pocit empatie, či zdesenia, skrátka iba nuda. A v ničom mi to neprišlo originálne ani poetické. Bohužel...

pakoshka
23.05.2022 4 z 5

S večerem přichází tíseň musíte strávit, jinak z ní budete nafouknutí jak Bunda. Silně naturalistický dílo. Víte co, občas když kniha obsahuje tolik temnoty, smrti, ropuch, hoven, sexuálního objevování, tak za tím vidím jen tu snahu co nejvíc šokovat, ale tady to není. Příběh plyne, myšlenky přichází a odchází, není to čtení na dva letní večery. Proč ty děti nikdo neviděl?

Dominik_13
18.05.2022 4 z 5

Mám rád smutné a depresivní knížky. A nestrhávám hvězdičky za drsnost nebo bezútěšnost příběhů. Pokud chcete něžné čtení, stáhněte jinam a neházejte vinu na knihu, že je taková, jaká je.
Problém, který s tímto (jinak skvělým a originálním) dílem mám, tkví někde jinde: popisovaná krutost mi od jistého okamžiku přišla samoúčelná. Postavy se v závěrečné třetině přestaly vyvíjet a autor jen vršil znepokojivé scény, které budovanému světu nepřinášely nic nového. Jazyk - jakkoliv fascinující - se začal opakovat, používané obraty začaly být předvídatelné, a proto otravné.

painthers
06.05.2022 3 z 5

Kniha, která skvěle umí vyobrazit mladou holku ztracenou ve fantazii a traumatizovanou smrtí, chudobou a zanedbáváním poté, co smrt jejího bratra psychicky úplně rozvrátí rodinu.
Text psaný tvrdě, bez obalu - vyobrazuje lidský hnus, smrt, špínu, tělesné výměšky a sexualitu v její nejošklivější podobě. Jako kdyby tam, kam přijde smrt, zbyl akorát smrdící kravinec a hniloba. Kniha nebude na pohodové čtení na večer, na někoho může působit stísněně.

lencin
20.04.2022 5 z 5

Velmi oceňuji styl psaní. Děsivě krásné.

Baška29
20.04.2022 3 z 5

Co napsat? Že jsem knihu mnohokrát chtěla odložit a přesto dočetla, že na mne byla drsná, že chudáci všichni hlavní protagonisté (včetně zvířat), že je těžké přijmout osud a že je i přes všechno nutné mluvit. Nelíbila se mi a i líbila. A navíc oceňuji styl psaní. Číst však nedoporučuji při tísnivých večerech.

pani.tau
16.04.2022 3 z 5

Kniha mi dala zabrat. Nakonec jsem se ale všemi těmi chmurami, traumaty, zvrácenostmi a hnusem úspěšně prosekala, byť jsem měla pocit, že moje mačeta je příliš tupá. Asi mi scházela empatie k tomuto (mimochodem skvěle napsanému) syrovému, smutnému příběhu, kde je absolutní nedostatek lásky, děti si nemají jak vytvořit normální vzorce chování a kde víra v Boha je akorát dalším zdrojem frustrace, nikoli útěchou. Prostředí farmy zajímavé, bohužel mě krávy občas zajímaly víc než hlavní postavy, které působily dojmem, že už to mají spočítané. Přesto jsem knihu nemohla nedočíst, atmosféru to mělo, jak název napovídá, tísnivou. Otázkou zůstává, jak se taková bezútěšná záležitost může stát bestsellerem (jak stojí na obálce), rozhodně to není pro každého.

booklovertina
10.04.2022 4 z 5

O Večernom nepokoji ste už zrejme čo-to počuli - o strate a smútku, ktoré kúsok po kúsku nahlodávali a rozkladali rodinu, o nechutnosti či priam zvátenosti prameniacej zo snahy detskej dušičky vyrovnať sa so srdcervúcou situáciou, o nekonečnej samote, postupnom uzatváraní sa pred svetom či hľadaní úniku.

Nuž, počuli ste dobre - Večerný nepokoj v sebe na pozadí farbistého hnusu skutočne ukrýva poriadne pestrú paletu beznádeje, bezmocnosti a zúfalstva. Ak by ste si mysleli, že smrťou sa všetko končí, boli by ste na omyle. Smrťou sa to práveže len začína... Otupenosť, zmätok, utiekanie sa do bezpečných zákutí vlastnej imaginácie či detsky naivná (i keď nesmierne pochybná) snaha vrátiť všetko do starých koľají.

Strata súrodenca (a syna) príbehom cupitá ruka v ruke so stratou blízkosti (ochladnutím citových väzieb medzi preživšími) i viery. Viery v lásku, rodinu a spolupatričnosť, viery v cirkev či dokonca v samotného Boha. Družné rozhovory sú postupne nahrádzané krvavými "obradmi" a čas strávený v kruhu rodiny zase ustupuje sexuálnym hrátkam či nechutnej tyranii.

Chradnú rodičia. Chradnú deti. Každý po svojom. No najmä každý osamote.

"Nechutné, drsné" či "znepokojivé" sú prívlastky, ktoré si kniha celkom isto osvojí, no hoci je Večerný nepokoj mrzkosťou priam prešpikovaný, prináša viac než len to. Ukrýva v sebe nemalé množstvo psychologických i existenciálnych otázok a dotýka sa problematiky sociálnych väzieb aj náboženstva. 

Čas od času som aj ja ohŕňala nos hnusom, no aj napriek tomu hlásim spokojnosť. Miestami sa nečíta ľahko, no zároveň vás úplne pohltí. A záver? Klinec do rakvy! Alebo skôr pripináčik do pupku?

Ajli
09.04.2022 2 z 5

Strašně divná kniha. Přes svou surovost a nechutnost jsem měla nutkání ji přesto dál číst. Minimálně musím říct, že nic podobného snad kromě Betonové zahrady jsem nikdy nečetla.

SlamLenka
29.03.2022 3 z 5

„Mravenci unesou až pětitisícinásobek vlastní váhy. Ve srovnání s nimi jsou lidé nicotní, unesou sotva vlastní hmotnost, natožpak tíhu svého smutku.“
Krásný úryvek z prozaického debutu Marieke Lucas Rijneveld by mohl evokovat lyrický příběh, který bude laskat čtenářovu mysl. Jenže S večerem přichází tíseň je naopak velmi znepokojivý, dokonce až trýznivý a místy znechucující román, byť se v něm občas vyskytnou i takové krásné myšlenky a slova. Po většinu té doby, kdy jsem měla do jeho stránek zabořený nos, jsem pociťovala smutek, zhnusení, odpor, tíži u srdce… ale také empatii. Ano, i tu! Když se totiž v rodině nemluví o tak velkém traumatu, jako je úmrtí sourozence, nemůže to logicky moc dobře dopadnout, takže ať už se Bunda a její bratr a sestra v knize chovají jakkoli, máte pro jejich podivné chování jisté pochopení. Takové trauma v sobě nikdo nezpracuje snadno, natožpak dítě – to je bez pomoci dospělých prostě ztracené. Připočtěte k tomu ještě upjaté náboženské rodinné zázemí a výchovu bez vlídného slova (nebo snad dokonce doteku!) a je vám jasné, že tohle se prostě nemohlo vyvinout v nic moc pěkného. A za takové situace Bunda prožívá svou pubertu, objevuje sexualitu a snaží se porozumět smrti...
Rijneveld, který se identifikuje jako nebinární osoba a v angličtině preferuje označení he/him (proto i já užívám mužský rod), je primárně básník, ovšem teprve s touhle prózou si získal širší pozornost veřejnosti i literární kritiky. Ta dokonce vedla až k tomu, že se v roce 2020 stal nejmladším držitelem Mezinárodní Man Bookerovy ceny.
Tohle je kniha, o které se mi nepíše snadno. Pořád ji v sobě zpracovávám a asi ji z hlavy ještě dlouho nedostanu… A zřejmě není divu, protože něco tak drásavého jsem snad ještě nikdy nečetla!

eva3992
13.03.2022 4 z 5

Desetiletá dívka, přezdívaná Bunda, nám zde vypráví příběh o tom, jaký je život na mlékařské farmě poté, co tragicky umře její nejstarší bratr. Rodiče se uzavřeli do smutku, o tragédii se nemluví a tři děti se se situací musí vypořádat posvém, ovšem v tomto prostředí to rozhodně není snadné, v podstatě je to téměř nemožné.

Tohle bylo něco, ale jak to uchopit? Kniha drsná, krutá, ale místy až nechutná. Na druhou stranu psáno až poeticky, je to napsáno lehce a krásně, v kontrastu k tomu, o čem to vlastně celé je.
Rozhodně nečekejte jen smutné čtení, ale i surové a kruté.

Ze začátku jsem si myslela, že je příběh zasazen tak do padesátých let, když jsem po chvíli zjistila, že se odehrává v podstatě v současnosti, bylo mi z toho ještě hůř. Čím dále jste v knize, tím je to více drsnější a nechutnější.

Najdete zde krásná přirovnání, ale slovo krásná nemůžu použít. Jsou prostě neskutečná. Právě to, jak autorka píše, jaké má slovní spojení, obraty, její výrazy, tak to jsem si při čtení užívala.

Já při čtení snesu dost, drsné věci mi v knihách nevadí, ale tady bylo místy toho nechutného až moc. Rozhodně nedoporučuji slabším povahám a dejte pozor, v jakém rozpoložení budete knihu číst, aby Vám spíš neublížila.

Myslím si však, že je to velmi silný příběh, který se takhle mohl odehrát. Příběh, který vás rozhodně zasáhne a nenechá chladnými.

Greenfingers
26.02.2022 5 z 5

Velmi silný příběh, který i přes naturistický popis různých situací by neměl nikoho nechat chladným.

skrob
24.02.2022 1 z 5

Zajímavý námět - popsat smrt v rodině očima desetileté holky. Nicméně jsem knihu nedočetl, protože mi přišlo, že se autorka snaží šokovat za každou cenu a na každé druhé stránce. Ze začátku je to zábavné, ale pokud to dělá po padesáté na úkor nějaké normální logiky, děje nebo příběhu tak to začne být vlastně otravné a nudné.

Nelischka
17.02.2022 4 z 5

Kniha plná šušňů, kterou z nějakého podivně zvráceného důvodu neodložíte.

Petra21
24.01.2022 2 z 5

Možná si řada skalních fanoušků pomyslí cosi o úzkoprsosti a malém vnímání takzvaných surrealistických obrazů, ale já prostě musím. Snad žádná kniha mi nepřipadala tak hnusná... ovšem nemluvím o tíživém motivu neřešené rodinné tragédie a absenci jakékoliv lásky; obzvláště v konotaci s autorčinou vlastní zkušeností působí toto téma alarmujícím dojmem a samozřejmě jsem pochopila i úmyslně naturalistické užití ošklivosti... ale opravdu musí čtenář číst o týraní a zabíjení zvířat bez většího soucitu? O tělesných nechutnostech objevování tabuizované sexuality se taky asi nemusíme dovídat prostřednictvím incestních scén... ne, opravdu neříkám, abychom před podobnými hrůzami zavírali oči a hráli si na růžový obláček plný lásky a sluníčkových lidiček... jen asi nepotřebujeme tolik detailů. Nevím... za mě tedy takhle ne.

Štítky knihy

psychologie erotika nizozemská literatura svědomí vina smrt sourozence Bookerova cena

Autorovy další knížky

Marieke Lucas Rijneveld
nizozemská, 1991
2021  77%S večerem přichází tíseň
2024  79%Ty moje skvostné zvířátko

Kniha S večerem přichází tíseň je v

Právě čtených5x
Přečtených181x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených10x
Knihotéce84x
Chystám se číst229x
Chci si koupit46x
dalších seznamech4x