S největší vděčností

S největší vděčností https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163654/bmid_s-nejvetsi-vdecnosti-rozhovor-s-p-bohumilem-kolarem-163654.jpg 5 4 2

Rozhovor s P. Bohumilem Kolářem / Pražský rodák otec Bohumil Kolář vystudoval teologii v Římě. V roce 1952 byl ve svých 28 letech pro svou víru komunistickým režimem zatčen a odsouzen k deseti letům vězení. Po amnestii v roce 1960 pracoval dalších osm let jako dělník. Od roku 1968 působil jako farář v Roudnici nad Labem. Ve zmíněné době se setkal se spiritualitou jednoty a společenství - Hnutím fokoláre. V roce 1990 se stal spirituálem kněžského semináře v Praze a na Katolické teologické fakultě UK přednášel třináct let katechetiku a pedagogiku. Kniha rozhovorů přibližuje život kněze, který své kněžství dokázal uskutečňovat naplno a s radostí v nejrůznějších životních situacích.... celý text

Přidat komentář

mirektrubak
11.03.2018 5 z 5

„Kalich je lžíce a hostie jsou z veky.
Pán Bůh je s námi po všechny věky.“
Ivan Jirous, sb. Magorovy labutí písně

Emocionálním těžištěm knižního rozhovoru jsou pasáže, kde otec Kolář vypráví o osmi letech v komunistickém vězení a mnoha dalších v těžkých dělnických profesích. Zapůsobilo na mě, že ho tato krutá zkušenost nepřivedla ani k zahořklosti, ani k pocitům hněvu. Naopak se za své trýznitele modlil. S argumentací, že oni sami to neudělají, zřejmě ani nikdo jim blízký, a tak může pomoct přímluvná modlitba jejich obětí. Připomnělo mi to výrok jiného vězněného duchovního, Josefa Zvěřiny: „Nikdo mě nedonutí nenávidět.“ Považuji to za osobní inspiraci.

Zajímavé byly i další etapy života otce Koláře. Náboženská výuka za první republiky, válečné zkušenosti, papežská kolej Nepomucenum, hnutí fokoláre... otec Bohumil je poutavý vypravěč, ale ještě důležitější je, že jeho slovy neustále prostupuje laskavost, vděčnost a pozitivní přístup k lidem okolo. To dělalo ze zajímavého čtení ještě větší zážitek – takové spojení užitečného s příjemným.

Ke knížce jsem se dostal šťastnou náhodou, dostal jsem ji darem od svého faráře (otec Bohumil dožil svůj život na „naší“ karlínské faře). Na jednu stranu je trochu smutné, že takhle zajímavý život je stranou zájmu (a já si říkám, kolik je dalších podobných osudů, o kterých vůbec nemám ponětí), ale je v tom také notný kus naděje, protože to ukazuje na fakt, že zde mezi námi evidentně žije mnohem víc statečných a dobrých lidí, než si myslíme.

Vojslava
30.05.2013 5 z 5

Krásný rozhovor s jako vždy inspirativním P. Kolářem. Dozvěděla jsem se i něco, co nám v rámci různých setkánní nevyprávěl, ale jako vždy to bylo k zamyšlení... a k vděčnosti. Doporučuji!