S Gretou si nic nezačínej

S Gretou si nic nezačínej https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508458/bmid_s-gretou-si-nic-nezacinej-Gl8-508458.jpg 5 138 32

Greta série

Televizní moderátor Tom Mondearath z Kolína nad Rýnem si dělá starosti o svou čtyřiaosmdesátiletou matku Gretu, která stále více zapomíná. Když se objeví diagnóza demence, Tom je zděšený. Než se nemoc jeho matky stane darem. Poprvé v životě totiž Greta vypráví o sobě, o svém dětství v Preussisch Eylau s milovanými prarodiči, o útěku před ruskými vojáky v ledové zimě, o setkání s americkým vojákem Robertem Cooperem v Heidelbergu. Je tohle všechno klíč k pochopení Gretina smutku, který zastínil i Tomovo dětství? Když Tom narazí na dopisy a fotografie z doby po druhé světové válce, dostává se na stopu neuvěřitelnému tajemství. Kdo je ta holčička na snímku, který Greta ochraňuje jako poklad? Tom postupně poznává, že i jeho životní štěstí má spojitost s matčinou minulostí… Románový debut Susanne Abel vypráví dojemný a autentický příběh dětí z doby okupace, jaký jsme ještě nečetli.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Stay Away from Gretchen , 2021


více info...

Přidat komentář

Luca86
12.04.2024 5 z 5

Skvělý zážitek. Smutné téma, ale v mých očích svěží a občas docela vtipné. Obě dějové linky byly výborně zpracované, více jsem si oblíbila tu historickou, kdy jsem se mimo jiné dozvěděla něco o poválečných peripetiích obyčejných Němců a hlavně o dětech, které zažívaly vyčlenění ze společnosti. Tom mě občas trochu lezl na nervy, Greta byla skvělá celou dobu. Neseděl mi ale uspěchaný konec. A navíc jsem moc nevěřila Tomovi, že by najednou tak prozřel.

alca-212
10.04.2024 5 z 5

Obávala jsem se, že kniha bude hodně smutná, že slzy potečou proudem. Naštěstí to tak ale nebylo. Smutné - to ano, ale dobře napsané, dobře vybalancované...
Dlouho jsem hlavně díky konci váhala nad hodnocením, ale nakonec dávám plný počet...


zimolka
16.02.2024 5 z 5

Nádherná kniha, obě dějové linky poutavě napsané.

Andynka
26.01.2024 5 z 5

Kniha po které bych sama nesáhla. Ale dostala jsem ji od švagrové. A jsem jí opravdu vděčná, že měla odvahu mi vybrat knihu. Na tož takovou knihu!
Po hodně dlouhé době se mi stalo, že jsem knihu nedokázala odložit. Dokonce jsem kvůli ní zmeskala i pár hovorů, které jsem potřebovala vyřídit. Ale vždy mě tak vtahla do děje, že jsem prostě nevnímala čas.
Vyprávění o tom, jak to probíhalo v Německu za druhé světové války. Upřímně... nikdy jsem nad tím, tak moc nepřemýšlela. Jak moc to poznamenalo Německé občany... o to víc jsem ráda, že se ke mě tahle kniha dostala.
Příběh je vypraven v přítomnosti a prolíná se do něj vyprávění v minulosti. Obě dvě linky jsou tak dobře napsané. Poutavě, zajímavě.
I když by se o téhle knize mohlo říct, že je hodně natahovaná. Mě to vůbec nevadilo. Alespoň jsem měla čas nějaké události vstřebat.
Jedině, z čeho jsem trochu rozpolcená.... je ten konec, ktery naznačuje pokračování. A ja si myslím, že je to škoda. Tenhle příběh je dostacujici sam o sobě. A bojim se , aby to pokračování trochu nezastinilo. Protože očekávání budou veliká. A nějak si neumím představit, že se dá z toho vytáhnout ještě víc, aby to nebylo prestrelene. No... nechme se překvapit.
Každopádně je tohle kniha, kterou budu doporučovat všude!

zuziV
02.01.2024 5 z 5

Zajímavá, poutavě napsaná knížka, přečte se jedním dechem. Rasismus je šílená věc - jestli v Evropě nebo v Americe. Navzdory konci je mi dost líto, že to dopadlo, jak to dopadlo (hlavně kvůli Gretě).

Annkag
15.12.2023 5 z 5

Krásná kniha o životě v časech které zanechali Temnou skvrnu na stránkách historie.
Čtivé, příjemné a docela dobře spracované.
Myslím že k této knize se budu ráda vracet.

kopeceli
01.12.2023 5 z 5

Kniha je rozhodně velmi čtivá. Přináší zároveň mnoho podnětů k přemýšlení, nenápadně, zato neodbytně.
Téma dětí, které se narodily Němkám ze vztahu s černými americkými vojáky, budu zpracovávat ještě nějakou dobu.
Knihu doporučuji.

orson
06.11.2023 5 z 5

Moc pěkná knížka. Mám rád fikce na pozadí historie, kde je té historie trochu více a ještě navíc jsem o ní ani nevěděl. Obě dějové linky mě bavily a byl jsem napnut, jak dopadnou.

Mandlevest
01.11.2023 4 z 5

Tato kniha je námětem i zpracováním (rozuměj stylem psaní:-)) jasný adept na pětihvězdičkové hodnocení. Prolíná se zde současný příběh, se kterým si autorka dala práci a není jen vycpávkou, jako v mnoha jiných knihách, s vyprávěním z minulosti, z válečných a poválečných let v Německu. A že to hlavní hrdinka Greta neměla jednoduché lze předvídat, o překvapení také není nouze. Jenže... já četla před nedávnem knihu Černý dort, která je podobného ražení a ta mě vzala za srdce o hodně více. Proto hodnotím silnými čtyřmi *, ale knihu určitě doporučuji, bude se líbit.

Péťa86
29.10.2023 5 z 5

Opravdu mě kniha bavila, krásně napsané, krásně reálné příběhy. Všem vřele doporučuji!

The_Kim
21.10.2023 4 z 5

Moc pěkně napsaná kniha, čtivá. Ze začátku mě hodně bavila dějová linka s Tomem z přítomnosti, pak už jsem naopak zase chtěla jen vědět co bylo s Gretou v minulosti. Hvězdičku ale dávám dolů za ten Tomův milostný život a jak to nakonec vygradovalo v závěru knihy. To si podle mě mohla autorka odpustit.

Šárka78095
16.10.2023 5 z 5

Okouzlující, místy dojemné. Linka v součastnosti nepostrádá ani vtip. Obohaceno velmi zajímavými, méně známými fakty.

Merynkaw
09.10.2023 5 z 5

Moc milé a rychlé čtení. Bavilo mě to.

ZuK1
03.10.2023 5 z 5

Výborné, čtivé a zároveň i se spoustou informací, o kterých jsem vůbec neměla tušení. Jedna z nejlepších knížek, jakou jsem poslední dobou četla a jejíž obsah určitě hned tak nezapomenu (na rozdíl od mnoha jiných :-)). Snad jen ten úplný, úplný konec mi už připadal zbytečně moc ... i když chápu, že autorka si tím asi chtěla připravit půdu pro další pokračování. Skvěle zhodnocené v komentáři Dela111.

bararich8
30.09.2023 5 z 5

Výborná kniha! Skvěle vyprávěný děj mě vtahoval čím dál víc. I když se místy srdce svíralo, co si postavy musely prožít, nešlo přestat číst. Autorka si musela hodně nastudovat, než tenhle skvost sepsala. Doporučuji!

Dela111
24.07.2023 5 z 5

Vynikající námět, brilantně napsáno. Autorka se velmi volně inspirovala osudem své matky. Náměty neuskutečnitelné lásky a rasismu zpracovala do maximálně poutavého románu. Podobná témata jsou v knihách občas zpracována do naivního přihlouplého děje, někdy přeslazeného. Tady to však autorka zvládla ukočírovat, byť v určitých chvílích moc nechybělo, aby se to zvrtlo, ale nestalo se tak.
Z děje, který je mimochodem velmi bohatý, nechci nic prozrazovat. V tomto případě je škoda připravovat čtenáře o postupné rozkrývání životního příběhu Grety. Navíc anotace prozrazuje dost.
Autorka se tady na útrapy obyčejných Němců, jak za druhé světové války, tak především po ní, dívá z jiné stránky a přidává námět, o jakém jsem dosud v jiné knize nečetla. Příběh obsahuje informace, o nichž většina z nás neslyšela nebo o nich hlouběji neuvažovala. Politické a společenské pozadí, do něhož jsou vymyšlené románové postavy zasazené, odpovídá skutečnosti.
S Gretou si nic nezačínej je krásná kniha a když si uvědomím, že tento skvost je prvotina, smekám před autorkou. Román bude dlouho doznívat a pro mne zůstane jedním z těch nezapomenutelných.
Za mě velké doporučení.

Gigy
22.07.2023 5 z 5

Za mě druhá nejlepší knížka tohohle roku, hned po U severní zdi. Líbí se mi, že autorka otevírá témata, která ještě nikdo neotevřel. Přesně pro takové knížky mám slabost.
Nepovedl se konec, linie s Tomem a mám pocit, že něco zůstalo nevysvětleno, ale nevadí. Hodnoty příběhu jsou v tomhle případě jinde.

ivousekk
18.07.2023 5 z 5

Vynikajici. Skvele se to cetlo, i kdyz byl pribeh dost smutny. Kazdopadne odhaluje mene znamou historii, o ktere je urcite fajn vedet. Opet jsem si velice prijemnym zpusobem rozsirila obzory.

Dresia
18.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Přiznám se, že linka s Tomem a jeho náhlé prozření, že miluje Jenny, mi moc nesedělo.
Ale příběh Gretchen byl naprosto úžasný. Autorka si musela dát obrovskou práci s rešeršemi. Tolik zla a bezpráví, a už se to děje zase, jen kousek od našich hranic.
Jedna z knih, na kterou budu dlouho myslet.

cornetka
16.07.2023 5 z 5

Kniha je krásný příběh o věčné lásce, o vztazích, ale i o válečném a poválečném životě a těžkých životních podmínkách. Je to silný příběh, který se čte sám, protože prostě potřebujete vědět, jak to celé dopadne. Najde Tom Bobyho nebo Marii? Žijí ještě? Co se s nimi stalo? A vzpomene se na ně Greta vzhledem ke svojí nemoci? Líbily se mi i dvě časové roviny, stejně tak vztah matka - syn (i když byl občas na ránu).

Štítky knihy

německá literatura demence (nemoc) matky a synové společenské romány rodinná tajemství

Autorovy knížky

Susanne Abel
německá, 1971
2023  93%S Gretou si nic nezačínej

Kniha S Gretou si nic nezačínej je v

Právě čtených3x
Přečtených176x
Čtenářské výzvě40x
Doporučených22x
Knihotéce117x
Chystám se číst184x
Chci si koupit26x
dalších seznamech7x