S dýkou v deštníku

S dýkou v deštníku https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62661/s-dykou-v-destniku-62661.jpg 4 13 3

Přidat komentář

Forestwalker
08.11.2022 4 z 5

Další nález v knihobudce. Dám čtyři hvězdy, ale silné. Kdybych mohl na knize něco změnit, přivítal bych hlubší ponor do těch nejzávažnějších případů, klidně i za cenu počtu případů, které knížka obsahuje.
Je pravda, že velká část popisuje různé zlodějny a rozkrádačky, ale autor si vybral takové, kterou jsou něčím zajímavé, především nápaditostí pachatelů. Případy se týkají především sedmdesátých let, s mírným přesahem do začátku osmdesátek.
V knize jsou zahrnuty i velmi slavné případy vražd, jako byl třeba "bratislavský škrtič", Markovičův případ bezhlavé mrtvoly z Hostivaře (kde se sice povedlo chytit pachatele, ale totožnost mrtvého - nejspíš cizince - zůstala dodnes neznámá), na Slovensku dodnes hodně mediálně propíraná vražda studentky Cervanové nebo zmiňovaná vražda v Pragoexportu.
Zarážející jsou výše tehdejších trestů pro pachatele. Tak pachatel vraždy nevlastní dcery, obviněný z jejího zneužívání, vyfasoval 14 let (dneska by likvidace svědka byla na výjimečný trest), pachatel rozkrádaček na dráze 15 let a pachatelé loupežné vraždy v Pragoexportu, kteří ukradli peníze na mzdy, se šli rovnou zhoupnout. Nic moc horšího než rozkrást majetek v socialistickém vlastnictví vlastně už ani provést nešlo.

knihomolka1197
22.05.2021 5 z 5

Pestrý kaleidoskop kriminálních příběhů zpracovaných na základě skutečných případů. Kromě závažných případů se čtenář také pobaví u úsměvných příběhů, které už se dneska nedějí. Kromě jiného je v knize zajímavý případ z dubna 1979, kdy byla zavražděna mzdová účetní tehdejšího PZO Pragoexport...


moničina
11.10.2018 5 z 5

Výborne spracované skutočné príbehy.