... s duší beadníka

... s duší beadníka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371862/bmid_s-dusi-beadnika-ovA-371862.jpg 5 79 46

"Sráčská" trilogie série

< 3. díl

Měsíc života (konec srpna - konec září 2017) autorova alter ega – nezaměstnaného spisovatele, introverta, inklinujícího k bohémství a samotě, trpícího depresemi a opovrhujícího konzumním životem. Bydlí v mizerném podnájmu, bere jakoukoliv příležitostnou práci, žije jako psanec na okraji jím nenáviděné společnosti a potýká se s existenčními problémy, „díky“ nimž se často ocitá v až tragikomických, zoufale banálních i šílených životních situacích. Navzdory podlomenému zdraví řeší své problémy alkoholem, drogami, prášky a náhodnými milostnými románky. Jeho nejmilejším únikem z reality je však psaní, při němž se snaží srovnat své roztříštěné myšlenky a najít smysl života a především sebe sama. "... s duší beadníka" je debutový román mladého olomouckého spisovatele Jaroslava Irovského. Stylem i obsahem navazuje na předchozí autorovy sbírky dekadentních povídek "Příběhy sráče" a "O(byčejný) ŽIVOT" psané bez příkras a cenzury, s nevybíravým slovníkem, undergroundovou emotivní přímostí a velkou dávkou upřímnosti, sebeironie a humorné nadsázky, odkazující na nejlepší tradice americké Beat generation a autory jako John Fante nebo Charles Bukowski.... celý text

Přidat komentář

lejera
08.10.2023 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Každý má v sobě smutek, trauma, bolest nebo úzkost, autor nám knihou ukazuje, že život se musí brát s humorem i v nelehkých situacích. Kniha nabízí čtenářům humor, starosti a strasti reálného života a zamyšlení se nad vlastním životem.

Tulkava
20.11.2022 5 z 5

Pribeh nas zanese do mesice ze zivota jednoho spisovatele,ktery zije tak, jak by asi vetsina z nas zit nikdy nechtela. Clovek si pri cteni knihy uvedomi, ze se nema zase tak spatne. Hlavni hrdina se potaci na hranici chudoby, dela vse proto, aby se nemel lip a pritom se boji spadnout az na samotne dno... Kdyz uz to vypada, ze by to mohlo byt lepsi, tak si sam podrazi nohy... Ackoli je vetsina obsahu o cloveku, ktery nema snahu cokoli zlepsit, prece jenom se v prubehu cteni dopracujeme i k nejakemu lehkemu optimismu a zivotnimu cili. Autor do ponureho pribehu elegantne sazi vtipky a komicke situace. A prestoze hlavnim hrdinou vlastne clovek pohrda, tak ho ma zaroven i rad a fandi mu... No kazdy potrebuje dostat sanci :)


ales9618
17.11.2022 5 z 5

Sráčská trilogie Jaroslava Irovského má odkazovat na knihy takových velikánu, jako je John Fante a Charles Bukowski. Nedalo mi to a po přečtení Jaroslavovy trilogie jsem se do Fanteho a Bukowského začetl. A ejhle, můj subjektivní názor, sráčská trilogie americké beatniky překonala - bylo to pro mne příjemné zjištění.

katerina0300
20.10.2022 5 z 5

Naprostá knižní lahůdka, maximálně skvělá kniha...závidím všem lidem, kteří ji ještě nečetli a mají ten zážitek před sebou. Loučila jsem se s hlavním hrdinou s těžkým srdcem, tak moc jsem nechtěla, aby kniha skončila. Najdete v ní všechno.. od osobitého humoru až po zamyšlení nad vlastní existencí. Excelentní čestina popisuje zcela syrově dekadenci našich běžných životů a jako bonus Vás královsky pobaví.

Ssimka
27.08.2022 5 z 5

Kniha naprosto splnila má očekávání (a to se mi často nestává), výborně jsem se bavila a nemohla se od knihy odtrhnout. Můj styl humoru je tedy poněkud o kapku drsnější, tak jestli to máte podobně, neváhejte zkusit :-).

Daniel.F
18.06.2022 5 z 5

Parádní kniha aneb "jak se formou obří dávky inteligentního humoru, sarkasmu a nadsázky představit čtenáři coby chudý ochlasta, který nenávidí dnešní společnost a jeho život je úplně v prdeli".

Dela111
14.03.2022 5 z 5

Tohle je skvělé počtení. V prvním dílu trilogie se mi nejvíc líbila poslední povídka, druhý jsem nečetla, ale tento je výborný od začátku do konce. Upřímně a s nadhledem jsou zde popsané každodenní situace člověka, který není zrovna stádní typ a konzumní společnost jej odpuzuje.
Je to inteligentní a úsměvné počtení, pár situací mě dokázalo rozesmát pořádně. V současné době to pro mne bylo úžasné odreagování, rozhodně doporučuji :-).

Černý_Petr
09.01.2022 5 z 5

Jestli mě něco na finále sráčské trilogie mrzí - když jsem ji četl poprvé, už jsem byl fanouškem všeho, co Jaroslav Irovský napíše, i kdybych k tomu neměl nějaké předem info - zkrátka vyšlo mu nové dílo, sem s ním. To mrzení souvisí s tím, co píše již uživatelka mone. Pro mě to byl nejlepší díl a čte se to přesně tím způsobem, že přestanete vnímat díky tomu stylu psaní počet stran, co máte už za sebou. Lidé se mě většinou ptají na tip filmový, ale od beadníka, i kdyby se neptali, doporučuji na čtení díla Irovského. Opět je to kniha, kterou vím, že jsem nečetl naposledy a mám s ní spojené určité období.

ozzak
09.04.2021 5 z 5

přejemné čteni našeho novodobého beatnika

slim85
02.12.2020 5 z 5

Pro mě jedna z top knih, co jsem přečetla v roce 2020. Smála jsem se od začátku do konce. Skvele napsané, sarkasmus tak, jak ho miluju. Těším se na zbytek trilogie ???? snad i s věnováním autora ????

michaela6207
18.01.2020 5 z 5

Bídníctví a bohémský život - to jsou první slova, která mne napadnou po dočtení této neobyčejné knihy.
Styl psaní je upřímný a přímočarý, autor si prostě na nic nehraje, tím spíše, že to bylo zamýšleno jako deník. Myslím si, že člověk, který alespoň trochu holduje sarkasmu a černému humoru si zde přijde na své. Sama jsem se smála od začátku, až skoro do samého konce. Velice povedená kniha.

mone
12.01.2020 5 z 5

Opět se mi potvrdilo, že se v knihkupectvích a knihovnách schovávají knížky, o kterých čtenáři moc neví a přitom jsou často daleko lepší než ty, za nimiž stojí velký marketing. Tohle je jedna z nich. Říct, že se to čte skoro samo, by byla chyba, protože by to znamenalo, že se to celé děje tak nějak bez vás, a to není úplně pravda. Vy totiž tu knížku otevřete a než si stačíte vytáhnout šňůrku, co je tam všitá jako záložka, už v tom lítáte společně s autorem. Od začátku máte pocit, jakoby vám psal přes Messenger kamarád, kterého jste 14 dní neviděli – nemá důvod vám nic tajit, říká věci na rovinu, nedělá se lepším, než ve skutečnosti je. Taky se nebere příliš vážně. A co hlavně: není to žádnej blbec, protože kdyby byl, nedáte mu šanci. Tenhle „týpek“ (to je to slovo!) nemlčí o tom, co všechno dělá na záchodě, netvrdí, že je v knihovně, když je na pracáku, a když málem dostane do držky, je to před vašima očima. Hodně čte a hodně píše a kromě toho, že je beatnik, je taky grammar nazi, což je kombinace jak víno! Dávám pět hvězdiček, takže celý souhvězdí. I s dalekohledem.

soulcleaner
23.07.2019 5 z 5

Těžko se ten literární zážitek popisuje slovy. Jarda Irovský se velmi rychle stal mou srdeční záležitostí. Jeho příběhy jsou psané životem a na upřímnosti celého díla se podílí nejen myšlenky, které prokládá skutečnými dialogy, ale i samotný fakt, jak je mně jeho smýšlení důvěrně známé a blízké. Těžko si navíc teď vybavuji podobnou knížku, která mě dovedla k slzám rozesmát a být mně útěchou, kdykoliv jsem potřeboval. Miluji beat generation a je rovněž skvělé, že je Jarda zároveň naším současníkem - pochopitelně i z toho důvodu je člověk jeho vyprávění automaticky blíže. Vřele doporučuji všem, kteří se s timto charakterem ztotožňují a vůbec všem, kteří si chtějí udělat pohodu, zasmát se,... a kteří mají tu a tam rádi nějakou zvrhlost a nekonvenčnost. 100%

Termina
16.07.2019 4 z 5

A tak jsem se chytila s Jardou za ruce a celým příběhem jsem prošla jako bych byla účastníkem. Knihu jsem četla po cestě na Moravu a tím že autor zmínil několik míst která sama důvěrně znám a mám je ráda mi to celé připadalo ještě autentičtější. Celá kniha na mě působila tak trochu rozněžněle a nutila mě se celou cestu usmívat.
Za českého autora tohoto stylu psaní jsem nesmírně ráda.

s duší beadníka byla sic mojí prvotinou od autora ale už teď vím že u ní to rozhodně nezůstane.
Dík!

Záálesáák
14.05.2019 5 z 5

Zkoukl jsem Faktótum, půjčil si i román a v sekci Podobný knihy narazil na tuhle. Ani jsem netušil že něco takovýho je i u nás. Chlast, drogy, sex, bohémství a hlavně kopa vtipnejch situací a hlášek, u kterejch jsem se řehnil jako blázen. Irovský je prase, ale nejde mu nefandit. Možná právě proto.

Vtom z vedlejších dveří vylezl na chodbu Milan. Jeho rozcuchané vlasy a krví zalité oči dávaly najevo, že první noc v novém bytě za moc nestála.
„Sakra, já jsem rozlámanej. Co je vůbec za den?“ zeptal se.
„Je dnes!“ odpověděl jsem s úsměvem.
„To zas bude pěkně zkurvenej den,“ zachraptěl, čímž potvrdil, že "Medvídka Pú" na rozdíl od Shakespeara zřejmě nikdy nečetl.

NancyBlack
04.02.2019 3 z 5

Celkem povedená zpověď bohémského spisovatele, ale musím se přiznat, že jsem dle popisu čekala víc. Vtipy napříč celou knihou mi čtení spíš kazily, upřímně jsem se zasmála snad dvakrát a to až ke konci knihy, hlavně pasáž s Tamarou byla skvostná. První dvě třetiny knihy mě příliš nebavily, přišlo mi to utahané a vlastně o ničem. Poslední třetina to zachránila na tři hvězdičky. Hlavní charakter, tedy nejspíš spisovatel sám, mi vadil, ve spoustě věcech mi totiž byl podobný. Ale jinak se to četlo hezky, ovšem tím to hasne, čtenář si z toho nemá moc co vzít.

Hanzo
01.02.2019 5 z 5

Opět zajímavá kniha pojednávající o člověku, který se nežene za majetkem ani za kariérou ale naopak dělá to, co ho baví nejvíce, tedy psaní básní, povídek a románů. Vtipné a zábavné kapitoly u kterých se čtenář směje jako třeba pařba v hospodě u Petra, brigádu ve stánku nebo návštěva diskotéky, v závěru knihy vystřídají spíše smutnější a drsnější kapitoly (nástup do zaměstnání a hlavně závěrečná návštěva lékaře). Já se při čtení knihy opět výborně bavil a občas kontroverzní, ironický a sprostější humor mi nevadil, naopak myslím, že kniha by se bez toho neobešla. I přes sprostější mluvu si Sráčská trilogie určitě najde své čtenáře stejně jako si našly filmy Quentina Tarantina své fanoušky. Za mě, nejoblíbenější kapitola na diskotéce a následné vyřešení konfliktu před vchodem, autor dobře ví :-)

mySaints
05.01.2019 5 z 5

Tohle mi teda v české literatuře chybělo... Teď to může vyznít oběma způsoby, tím lepším i horším, ale já to myslím opravdu doslova, ironii nehledejte. Je to prostě jen úryvek ze života člověka, co se odmítá smířit se všemi zavedenými společenskými smysly i nesmysly a jen tak si žije. Což přináší spoustu věcí, o kterých lidé třeba ani nechtějí číst. Chtějí ty nabubřelé nerealistické romány, co vidí všude na sociálních sítích. Takhle jůtuberka to čte, tak já musím taky! Kam tímhle spějeme, když nedáme šanci i nekonvenčním českým autorům? K všeobecné slepotě a blbosti.
Kniha je umně napsaná, realistická (někdy až příliš, ano, ale v tom je její hlavní přednost), sprostá (:D), ale autor v ní dává průchod i svým citlivým myšlenkám, které čtenáře také nutí k zamyšlení. A o tom to je!
Doufám, že se autor nevzdá a bude psát dál, knihy v jeho stylu tu chybí. A taky - snad lidi jednou procitnou.

Richard Hrob
07.12.2018 5 z 5

Přečteno, a co dál?? Musím říct, že tohle je nějak přesně můj styl. Tohle chci číst, příběh, který někdy nemá absolutně co říct, někdy zase nese poselství, ale prostě je. Je, a někdo ho napsal... Někdy mi to dost připomíná sebe samého....Prostě popis obyčejného života, neobyčejného člověka, který prožívám každý den. Za mě 5*

RastazŘep
30.11.2018 5 z 5

Tak tohle je přesně ta knížka, která mě zase nakopla ke čtení protože mi ukázala jak vtipné a zábavné to může být! Musím říct, že takhle jsem se bavil jen u Bukowského. Rozhodně stojí za přečtení celá trilogie, mě bavily všechny tři knížky. A to tak, že Beadník se mnou občas pěkně cestuje i když vím, že na čtení čas asi nebude :D Rozhodně strašná škoda, že se o tak skvělém spisovateli moc neví. Já o něm vědět dřív, tak díky němu čtu o dost víc ;) Tak Jardo vydrž a ať to píše !!

Štítky knihy

autobiografické prvky Olomouc alkohol bohémský život

Autorovy další knížky

Jaroslav Irovský
česká, 1985
2018  94%... s duší beadníka
2022  90%Psí život
2013  89%Příběhy sráče
2014  93%O(byčejný) život
2020  90%Hrobař

Kniha ... s duší beadníka je v

Právě čtených2x
Přečtených80x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených18x
Knihotéce32x
Chystám se číst44x
Chci si koupit13x