S chladnou hlavou

S chladnou hlavou https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47437/s-chladnou-hlavou-47437.jpg 4 12 1

Tom McMichael, policista z oddělení vražd, má právě pohotovost, když mu oznámí, že byl v tratolišti krve nalezen s roztříštěnou hlavou významný občan města, čtyřiaosmdesátiletý Pete Braga. Zpráva je to o to horší, že portugalskou rodinu Bragaových a irskou McMichaelových pojí krveprolití sahající o tři generace zpět. Tehdy Braga v hádce o splatnost jakéhosi šeku zastřelil McMichaelova děda; krátce na to byl Bragaův syn surově zbit u baru na pláži – legenda praví, že šlo o akt msty McMichaleova otce. McMichael musí hodit za hlavu starý rodový spor a zjistit pravdu o Bragaově smrti. Podezřelou se stane Bragaova pohledná ošetřovatelka. Zcela bezostyšně však tvrdí, že právě ve chvíli vraždy odešla pro dřevo do krbu, i když důkazy svědčí o něčem jiném. Do hry brzy vstoupí i Bragaovy obchodní iniciativy, rodina, katolická diecéze, indiánské kasino, ve kterém se točí miliony, prostitutka, policista a jak jinak, i McMichaelova rodina.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Cold Pursuit , 2003


více info...

Přidat komentář

trudoš
01.07.2020 3 z 5

Zápletku románu zkomponoval T. Jefferson Parker dobře, naneštěstí trochu opomenul detektivní schopnosti ústředního protagonisty, takže největší zvraty přináší víceméně náhoda. Příběh tedy není o tom, že hrdina odhalí zločince, ale že se zločinec rozhodne jednat dřív, než padne kosa na kámen. Fakticky se přitom spisovatel spoléhá na přešlapy forenzních vyšetřovatelů, což je pro kriminálku vždycky cesta do pekel. Stejně jako nutnost do děje vecpat romantické vsuvky, jež nemají jiného významu, než naplnit nepsanou normu zamilovanosti.
Přesto všechno ale dobrý. Příběhu hodně pomáhá řemeslně zvládnutá stylistika, pročež se ani nestydím přiznat, že jsem knihu dočetl hlavně kvůli příjemnému jazyku. Dějově je to ovšem hrozně roztříštěné, plné zajímavých - ale nezužitkovaných - odboček i nápadů. A to přehlížím motiv zapomenutého dopisu, který by snadno celou záhadu osvětlil včas, jenže se na scéně objeví samozřejmě až ve chvíli, kdy je po všem. Ale zanevřít na autora kvůli tomu určitě nehodlám.

Autorovy další knížky

T. Jefferson Parker
americká, 1953
2006  81%Temná voda
2005  83%S chladnou hlavou
2002  91%Vražedné ráno
2010  58%Železná řeka
2002  70%Prokleté město

Kniha S chladnou hlavou je v

Přečtených14x
Knihotéce40x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x