Dílo v černé, dílo v bílé

Dílo v černé, dílo v bílé https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456597/bmid_dilo-v-cerne-dilo-v-bile-smb-456597.png 4 48 12

Rytíři z Heliopole série

1. díl >

„Vyrobili elixír dlouhověkosti, a proto mohou žít tři sta století.“ Ovšem ne proto, aby si užívali nebo hromadili moc. Spíš k tomu patří mnoho moudrosti, těžké práce a odpovědnosti za lidstvo. Rytíři z Heliopole, nová série scenáristy Alejandra Jodorowského a kreslíře Jérémyho, líčí dobrodružné a nebezpečné osudy tajné sekty v pohnutých dobách od francouzské revoluce dál v čase, skrze převraty, krveprolití a zápas lidské společnosti o lepší a humánnější svět.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Nigredo, l'oeuvre au noir / Albedo, l'œuvre au blanc , 2017


více info...

Přidat komentář

norrasun
16.06.2023 5 z 5

Ke knize jsem už zrovna dost unavená zasedla, že jen prolistuji a vrhnu se na čtení jindy..no a milá kniha se vrhla se svou úchvatnou kresbou a fantastickým příběhem na mě, vcucla a nepustila do posledního obrázku, posledního slova..
Nevím proč, ale Napoleon mě zvlášť fascinoval..

sackettboy
06.08.2022 5 z 5

Snáď prvý komiks od starého chlípnika Joda, ktorý nie je extrémne úchylny. Samozrejme nájdeme aj tu zaujímavé abnormality, ktoré mi však prídu znesiteľné. K tomu úžasna kresba Jeremyho, ktorý aj keď svojim hlavným mužským hrdinom rád vklada do tváre ženské črty tak tu to mohol robiť bez obáv. Od rytierov som vôbec netušil čo čakať, no dielo ma pozitívne prekvapilo a po prvej časti série som spokojný.


Lenka.Vílka
27.12.2021 3 z 5

Já prostě nevím, jestli se mi to líbí. Zabte mě jako rouhače. Protože...Jodorowsky si na tom asi ujíždí, či co? A tahle kniha to jenom podporuje. Minule jsem se ptala, zda je teda hlavní hrdina chlap nebo ženská. Tak mi nově nadělil hermafrodita. Ať nemám blbý otázky. A taky by mě zajímalo, zda nemá nějaký trauma z dětství. Protože minule nám kojila vlčice, dneska jenom pes. Vlčice vyhrává! Rada do života, nevyberte si psa :(

Příběh první knihy (Dílo v černé) je překvapivě v pohodě. Byť na ten zmíněný problém. Když jste královský bastard, mamča dá prostě prso tomu, kdo má větší "nárok" a vás zbude fenka. Dost drsnej začátek. Hlavně pro tu fenku, když přijde o svý dítě  :(
Druhá polovina byla taková "meh Muž se železnou maskou variace", takže...no, meh...

Příběh druhé knihy (Dílo v bílé), to bylo celý nějaký divný. Tentokrát nejsou skutečné historické postavy jenom posouvací dějem, ale hodně důležité pro děj. Jenže tady je dost těch meta věcí, který pro mě jako pro skeptika a člověka na toto bez fantazie, byly opět těžko uchopitelný. Vždy když to autor vytáhne, během čtení se trochu zaseknu.

Jinak celkově mě bavil ten nápad ohledně rytířů a toho, co dělají. A to ani nemluvím o kresbě. Ta je vážně pecka.

Rawen616
18.12.2021 5 z 5

Strašně dlouho jsem odolával přečtení i když mám Jodorowského jinak rád. Nevim proč, nějak mě nelákala ta alternativní historie a při zběžném prolistování mě sice uchvátila neskutečně krásná kresba ale jinak to zkrátka...nelákalo. No a pak jsem to zkusil a doslova sežral na posezení oba díly a v závěru byl smutný, že jich není ještě aspoň dalších pět :-D Pecka, ale samozřejmě jako obcvykle je nutno přistoupit na Jodowo tradiční hru plnou násilí, sexu, mystiky, sebepoznání atd. Já přistupuji rád.

Norri
21.09.2021 5 z 5

Jsem z téhle série nadšený, i když je to vlastně hrozný guláš. Ten příběh i vyprávění se průběžně mění. Začíná to jako historická fikce z velké francouzské revoluce, kdy Jodo do skutečných událostí zasazuje svůj fantasy příběh. To mě přimělo si na Wikipedii něco málo z toho období nastudovat, a to mě na takových komiksech rád. Potom se příběh změnil na Jodovu verzi 'Ligy výjimečných', aby se na konci překlopil na sci-fi s poselstvím lásky, světového míru. Celé je to proložené duchovními transformacemi, transcendencí a osvícením, kdy hlavní hrdina/hrdinka projde tolika duchovními a psychickými změnami, že si vůbec nejsem jistý, jestli se na konci nedostal tam, kde byl na začátku. Přesto se mi to líbilo, protože to prostě bylo zábavné a bylo možné si některé postavy oblíbit, což u Joda není zcela běžné. Je sice pravda, že v druhé knize se všichni začali chovat tak nějak více hystericky než v prvním díle, ale není to takový extrém jako v 'Královské krvi'.

Druhým důvodem, proč jsem s touto sérií spokojený, je kresba. Ta je naprosto úžasná a já jsem si ji užíval od prvního až do posledního panelu. Skvěle je nakreslená nejednom krajina a architektura, ale také veškeré fantastické prvky, a hlavně lidi a jejich obličeje. Kresbu Petiqueuxe Jérémyho jsem oceňoval především u oboupohlavní postavy hlavního hrdiny. To, jak dokázal zachytit ženské i mužské rysy v obličeji zároveň a jak v tom po celou sérii dokázal zůstat konzistentní, to je obdivuhodné. Zkrátka pěkný chlap, ale ne až tak pěkná ženská.

fvalek
19.08.2021 5 z 5

Původně mě trošku děsilo téma, ale Jodorowsky je prostě mistr vyprávění (i když pořád má nějakou svou úchylku na cpaní velmi živočišného sexu kamkoliv to jen jde) a grafická stránka je jednoduše úžasná, takže není co řešit, kniha je zkrátka povedená a moc se těším na druhý díl.

Je diskutabilní, do jaké míry Jodorowsky čerpá z nějakých historických událostí a drbů a kolik si toho vymýšlí, protože o Napoleonovi je známé jeho působení v Egyptě a popravdě nevím, jestli proslýchají nějaké drby, že by tam hledal okultismus, jako třeba Hitler za války, ale v téhle knize je to hodně zajímavě pojaté a baví mě propojování historie s fantasy prvky a magií apod. Kniha se velmi podobá Královské krvi, spíš ale Jednorožci, což je styl, který můžu. No a co se týká samotného Ludvíka, je trošku zvláštní téma s tím pohlavím, ale jinak je to fajn postava. Působení alchymistů a osobnosti, které se vyskytují mezi dlouhověkými mě potěšily. První kniha toho paradoxně moc neprozradila a končí velmi otevřeně. Těžko říct, kam se bude příběh ubírat, a jak se zachová Ludvík, v tomhle je příběh opravdu originální a nepředvídatelný. I když je to tedy tak trošku slátanina se vším možným, tak mě to hodně chytlo a rozhodně příjemné překvapení. :)

Jajiinka
27.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Hodnocení 4/5

Toto vizuálně zdařilé dílo slavného Jodorowského má celkem 4 díly, ovšem nakladatelství CREW je zpracovalo do dvou knih. Jako první máme knihu, která obsahuje díl – „Dílo v černé“ a díl – „Dílo v bíle“.

Příběh je o alternativní historii Ludvíka XVII, zákonného krále Francie. Není to obyčejný muž ani žena. Je abnormální… je nadlidský. První část knihy s názvem „dílo v černé“ je o jeho zplození a prohřešcích jeho otce Ludvíka XVI. Dále o obrození a šanci stát se rytířem z Heliopole. Je to tajná sekta, která vyrobila elixír dlouhověkosti, a proto členové mohou žít tři sta století. Jejich úkolem však není hromadit moc či majetek, ale šíření moudrosti, těžké práce a odpovědnosti za lidstvo. První úkol našeho hlavního hrdiny je něco získat a tam první část našeho příběhu končí.

V druhé části názvem „Dílo v bíle“ hlavní hrdina musí objevit i svou druhou stránku, bez této jeho stránky totiž světu nepomůže. Odhalí totiž tajemství generála Bonaparte a jeho úkol bude mu zabránit v jeho mocichtivosti a touhou stát se bohem. Dokáže to? A jaká jeho půlka se probudí k životu?

Komiks je velice pěkně zpracovaný se zajímavým námětem. Kresba má osobitou barevnost a jasně vyjadřuje, co má. Kombinace alternativní historie a fantasy mě docela nadchla, ovšem dej občas pokulhával, ale je zřejmé, jaké nese poselství.

Denny456
17.07.2021 4 z 5

Tak zase jiný Jodorowsky. Zase s historí, ale méně nahoty a sexu, než jinde. Příběh, kdy prostupujeme historií v různých časech mě baví. I popis zasvěcení stál za to. No a resba se povedla, byť na hlavního hrdinu jsem si chvíli musel zvykat.

GoodGames
11.03.2021 3 z 5

Rytíři z Heliopole 01: Dílo v černé, dílo v bílé majú zaujímavý námet, v ktorom sa miešajú reálne historické udalosti s prvkami fantasy a nadprirodzena. Jedná sa o komiks, ktorý je pekne kreslený, ale po príbehovej stránke to výrazne drhne. Síce to patrí k tým slabším výtvorom od Jodorowského, aj napriek tomu som sa však obstojne bavil.

RaptoR
03.02.2021 4 z 5

Sex a znásilnění a potupa a cesta k osvícení a nečekané zvraty. Prostě Jodo jak ho máme rádi. Sice se nevyhne opakování "jodorowského cesty k Nirváně", ale stejně se těším na pokračování. Více v odkazu v recenzích.

Delphín
03.02.2021 2 z 5

Asi jsem od toho čekal něco jiného. Samotný nápad není špatný, ale provedení plné wtf momentů, nelogických událostí co komiks sráží dolů. A nepomohli ani postavy v tomto příběhu. Téměř k žádné jste neměli potřebu cítit nějaké sympatie a fandit jim, což je taky špatně

Mooneylan
06.01.2021 4 z 5

(SPOILER) Skvělá kresba, čtivý příběh. Nevím, kam se s tím hermafrodismem hlavní hrdina dostane, ale bude to nářez :D

Autorovy další knížky

Alejandro Jodorowsky
chilská, 1929
2014  91%Kasta metabaronů
2011  83%Incal
2013  85%Borgia
2015  88%Psychomagie
2018  75%Šílená ze Sacré-Coeur

Kniha Dílo v černé, dílo v bílé je v

Přečtených61x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce30x
Chystám se číst21x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x