Rytíři bušidó - Stručné dějiny japonských válečných zločinů

Rytíři bušidó - Stručné dějiny japonských válečných zločinů https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153675/bmid_rytiri-busido-153675.jpg 4 15 5

Zvěrstva japonských vojáků v čínském Nankingu poděsily dokonce i nacisty, kteří v příštích šesti letech měli prokázat, že jsou v hromadném vyhlazování lidí stejně obeznalí. Na chování japonských vojáků měl významný vliv kodex „bušidó“, podle kterého byla jediným dostatečně čestným jednáním smrt. Japonci, kteří si nevážili ani vlastních životů, nelidsky zacházeli nejen se zajatci, jimiž pohrdali, ale i s obyvateli obsazených území. Počet obětí – přes 200 tisíc – už nebyl nikdy překonán.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

The Knights of Bushido: A Short History of Japanese War Crimes , 1958


více info...

Přidat komentář

naruzivyctenar
02.05.2020 3 z 5

Smutné, leč pravdivé.

rsn
03.01.2017 3 z 5

Kniha, v které až neuvěřitelně drastický obsah vítězí nad statisticky popsanou formou, což je ale zřejmě účel knihy – vylíčit fakta. Co naopak taková kniha nevyhnutelně potřebuje je nezaujatý autor, což z mého pohledu Lord Russell nebyl a často jsem měl pocit, že se autor dokonce snaží vnutit čtenářům svůj osobní pohled na věc.

Po přečtení knihy se mi ani nechtělo uvěřit co všechno jsou lidé schopní snést a vydržet, ale hlavně čeho jsou určité skupiny lidí schopny činit.

Nicméně zaujatý pohled autora a místy opakovaní stejných údajů knihu degraduje. Na druhou stranu přímé citace a opisy svědectví knize přidávají na hodnotě, proto 3 hvězdičky.


Y2T
06.12.2016 odpad!

Kniha sice pracuje s reálnými informacemi, ale tyto vytrhává z kontextu a účelově je selektivně prezentuje tak, aby vytvořila maximálně negativní obraz Japonska.

Jak je to s objektivitou knihy napovídá i skutečnost, že ji vydalo v roce 1961 Naše Vojsko, což se přihodilo jen málokteré knize ze západu a zařadila se tak po bok knih z per spolehlivých sovětských spisovatelů.

Pro zvídavé čtenáře doporučuji zejména velmi profesionálně nepodjatě napsanou knihu nizozemského soudce tokijského tribunálu Rölinga "Tokijský proces", nebo . např. knihu Viktora Mussika "Žlutí nastupují" z roku 1936, jejíž autor prezentuje věci z čínského pohledu a k Japonsku je značně kritický, ale neignoruje okolní realitu.

tarasnica
16.11.2015 3 z 5

Dobrá kniha, která čtenáři nastíní, jak se Japonci za války chovali k zajatcům. Ke konci mě však kniha nudila.

toecutter
30.01.2015 5 z 5

naprosto neuvěřitelná kniha o japonských zvěrstvech za druhé světové války v celé východní asii ze všech jimi okupovaných zemí-nechce se ani věřit,že se toto opravdu dělo,ale po masakru v Nankingu už se u asiatů ničemu nedivím-velice drsná kniha,kterou bude nejspíš problém vůbec sehnat

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Japonsko válečné zločiny japonské zajetí Nankingský masakr válečné oběti japonské dějiny

Autorovy další knížky

Edward Frederick Langley Russell
anglická, 1895 - 1981
1961  73%Rytíři Bušidó
1957  98%Pod bičem hákového kříže
1956  93%Kliatba Svastiky

Kniha Rytíři bušidó - Stručné dějiny japonských válečných zločinů je v

Přečtených20x
Doporučených3x
Knihotéce30x
Chystám se číst16x
Chci si koupit7x