Rytíři a rytířství ve středověku

Rytíři a rytířství ve středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54909/bmid_rytiri-a-rytirstvi-ve-stredoveku-rNg-54909.jpg 4 16 4

Představy rytířského turnaje, rytíře a jeho dámy či střetnutí obrněných jezdců pod praporci jsou pro mnohé téměř synonymem k samotnému pojmu „středověk". Práce předního francouzského medievalisty, životopisce rytířského krále Richarda Lví srdce či královny Eleonory Akvitánské nabízí mnohostranný a poutavý pohled na klíčový fenomén středověkých evropských dějin. Jean Flori ve své knize nejprve přibližuje kořeny ideje rytířství ve zlomovém období sklonku římské říše a nástupu germánských království. Pozornost je dále věnována způsobu boje rytířů, jejich zbroji a výzbroji, zlatému věku rytířských turnajů i rubu mince rytířství, jejž představovalo plenění a loupeže. Důležité místo náleží také „ideologii" rytířství – etice a zákonům rytířské cti, obřadům, jako bylo pasování, vztahu mezi rytířstvem a církví či stopě, jež rytířství zanechalo v literatuře a umění, v proslulých dílech hrdinské epiky nebo milostné poezie.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Chevaliers er chevalerie au Moyen age , 2006


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
14.08.2020 4 z 5

Všeobecný úvod do historie a ideologie rytířství, především francouzského, velmi dobré doplnění obecně historických prací o středověku. Dost podrobně ukazuje vývoj hospodářských a politických vztahů 10.-14. století a jejich vliv na (sebe)definici rytířstva. Pro bližší pohled na obsáhlejší témata (křížové výpravy, rytířské eposy) je třeba sáhnout jinam, což ale není chyba - v daném rozsahu se jim nedá víc věnovat.

tonda2186
03.10.2019 5 z 5

Naučná ale zábavně napsaná kniha. Tady je všechno. TOP!


Podpovrchem
01.05.2016 4 z 5

Autor se v této knize zaměřil výhradně na západ od nás, i přesto zůstává jeho kniha první vlaštovkou věnovanou výhradně tématu rytířství, která se u nás zahnízdila a díky za to. Záběr knihy je široký a proto klouže po povrchu, autorovi se však podařil mistrovský kousek propojením pohledu, a jeho vývoje, na rytíře. Za zmínku též stojí i popis rituálů, které se k rytířství pojila.

Akana
19.10.2013 4 z 5

Autor rozebírá fenomén rytířství opravdu ze všech stran a do hloubky, s důrazem na jeho formování a "zlatý věk" ve 12.-14. století. Sleduje kořeny téhle dodnes atraktivní společenské skupiny až do doby pozdního Říma, popisuje její sebeuvědomění a vyhranění v 10.-11. století (to je ta méně záživná část), vykresluje rytíře jako válečníka i turnajového "sportovce", zabývá se jeho morálkou, vztahem k církvi i jeho obrazem v dobové literatuře. Pro povrchnější zájemce o středověké dějiny to asi nebude to nejzábavnější čtení, ale autor ve svých analýzách myslím nepřekračuje pro laika únosnou míru. Trochu stranou zůstalo období pozdního středověku a uvítal bych i víc informací o rytířských řádech, ale ty už asi leží na okraji Floriho autorského záměru.

Štítky knihy

středověk rytíři

Autorovy další knížky

Jean Flori
francouzská, 1936 - 2018
2008  85%Rytíři a rytířství ve středověku
2014  83%Eleonora Akvitánská. Vzpurná královna
2016  94%Richard Lví srdce

Kniha Rytíři a rytířství ve středověku je v

Právě čtených2x
Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce21x
Chystám se číst17x
Chci si koupit9x