Zachraňte krále

Zachraňte krále https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158843/bmid_zachrante-krale-XTx-158843.jpg 4 68 14

Jakub Protiva z Protivce se vzdal svého úřadu novoměstského rychtáře a po bratrově smrti se vrátil na svou rodnou tvrz do jižních Čech. Z poklidného sedlačení ho však vytrhne nenadálá návštěva z královského dvora. Dozvídá se, že českého krále Václava IV. zajal jeho nevlastní bratr uherský král Zikmund a vězní ho neznámo kde. Jakub Protiva je jako zkušený vyšetřovatel pověřen pátráním po králi a po klenotech. Do cesty se mu staví nemálo překážek, ještě štěstí, že se včas ukáže jeho přítel mnich Blasius, na jehož důvtip obvykle spoléhá. Podaří se naší dvojici zachránit krále? Další z originálních případů středověkého vyšetřovatele Jakuba Protivy z Protivce... celý text

Přidat komentář

Misabi
11.01.2024 5 z 5

Mne se ta kniha moc líbila. Nechyběl humor, akce, vtip, dobrodružství.

martineknatasa
06.07.2023 5 z 5

Mně se kniha moc líbila. Jdu číst další díl.


knihovnička007
02.06.2022 3 z 5

Tak nějak úplně nevím... nebylo to špatné, ale řekla bych takový průměr, četla jsem lepší historické romány. Moc postav, strašně moc historie a člověk se ztrácí, kdo s kým a proč. Neskutečná spousta náhod, kdy se osoby vzájemně ztratí, aby se hned zase našly? Zažijí toho spousty, co nemá se zachraňováním moc společného a nakonec záchrana během dvou stran a konec... :(
Jsem docela zklamaná z neakce, ale popis toho, jak to kdysi všechno fungovalo, jak se stavěla katedrála svatého Víta a další významné budovy, byla úžasná. S knihou jsem se dostala do tolika míst... v podstatě byl se dalo mluvit o historické read movie :) :)
Za mne neurazí, nenadchne...

EdaLevý
30.01.2022 4 z 5

Příjemná oddychovka

wooloong
08.02.2020 3 z 5

Četla jsem ji jako předposlední knihu série (už mi zbývá jenom Smrt na Karlštejně) a přišla mi jako jedna z nejslabších. Žádná kriminální zápletka, parta našich známých hrdinů plus několik dalších rytířů podnikají záchrannou misi, aby přivedli zpět do Čech uneseného krále Václava. Tolik náhodných setkání (přátelé se vždy po rozchodu v dalším místě okamžitě bez hledání zase sejdou), tolik různých nepodstatných situací (nevěstinec, Blasius a služtička, alchymista, židovské město), ano, je tam i Jihlava, tupí biřici a zase vězení (autor má na to město určitě pifku). Špatně se mi to četlo a dočetla jsem jen proto, abych měla komplet celou sérii.

babystar
25.08.2018 5 z 5

Hodně napínavé dobrodružství kolem osvobození Václava IV. z jeho druhého zajetí. Událost je skutečná, okolnosti útěku nejasné, proto fantazii autora se meze nekladou. Kronikářských záznamů o té události je prý více, v některých je zachráncem mnich, v jiných rybář, v dalších šlechtic. Autor dal vše dohromady a vytvořil napínavý a čtivý příběh.

druzickaster
17.07.2018 4 z 5

Tenhle díl byl fakt zajímavý a dobrodružný, místy se až tajil dech, ale...ano opět je zde ale, chybí tomu opravdu už jen kousek, některé počiny hlavních hrdinů jsou tak nelogické, hlavně v poslední třetině knihy, že je to velká škoda, ale jedna hvězda jde pryč. No nevadí, jde se na další díl.

Kerberos
19.06.2018 3 z 5

Tento díl se mi zdál trošku slabší,víc politiky než vyšetřování.

angelika29
19.04.2018 5 z 5

Na začátku této knihy jsem měla trochu strach, že tam bude více středověké politiky. Po několika stránkách se ale můj názor změnil a knihu už jsem četla jako všechny ostatní jedním dechem. Velmi pěkné čtení.

ivoiro
15.04.2017 4 z 5

Další od dechovka, která se četla velice příjemně.

renefer
20.01.2016 3 z 5

Tady už se autor dost odchýlil od historické krimi, spíš jde o historickou fikci aneb jak banda neschopných tupantů vysvobodila krále ze zajetí :-)

KikiZ
11.12.2013

Takové hodně oddychové čtivo na způsob Vondruškových detektivek, jež jsou ale dle mého názoru přece jen trochu o něco výše. Čímž ale nechci říct, že to je úplně špatné. Ale jo, bavila jsem se.

Dandulka
18.09.2013 5 z 5

Co se vše dá zažít při pátraní po uneseném králi, to by jeden neřekl. Kniha má spád a je čtivá, ostatně jako všechny Bauerovy romány. Už teď se těším na další pokračování příběhů teď už bývalého rychtáře Jakuba Protivy z Protivce.

MartinaF
08.05.2013 4 z 5

Příjemná oddychová kniha s detektivní zápletkou. V hlavní roli Jakub Protiva a jeho přítel mnich Blasius. Kniha se mi líbila, dobře se četla. Sice jsem měla zpočátku zmatek ve jménech s přídomky, ale pak už jsem si zvykla.