Výkupné za krále

Výkupné za krále https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47606/bmid_vykupne-za-krale-E7n-47606.jpg 4 75 12

V Čechách je mimořádně rušno. Čeští páni zajali krále Václava a vězní ho neznámo kde. Rychtář Jakub Protiva z Protivce má spoustu starostí s tlupou vyděračů a žhářů, kteří terorizují celé Nové Město pražské. Navíc ještě kdosi uloupil jedinečný kláštěrní poklad augustiniánů na Karlově a beze stopy s ním zmizel. Zoufalý rychtář už pomýšlí na to, že by složil svůj úřad a vrátil se na rodnou tvrz do jižních Čech. Zvláště když mu jeho přítel mnich Blasius odmítá pomoci, vysedává v Černém pivovaru na Dobytčím trhu a obrací do sebe jedno pivo za druhým...... celý text

Přidat komentář

Art82
08.01.2021 4 z 5

Zatím nejlepší díl. Tenhle mě fakt bavil.

Angelicca
17.05.2020 4 z 5

Knížka se dobře četla, příběh se mi líbil, ráda si ještě něco z této série přečtu.


wooloong
29.09.2019 4 z 5

Tak to byla divoká jízda! Naši hrdinové Jakub a Blasius s nevěstkou Magdalénou se vydávají do Jižních Čech, aby se co chvíli ocitali ve spárech lupičů, u stolů panstva, ve vězení, v pustém lese, pod šibenicí i v honosných komnatách a aby odpovědi na své otázky našli v milevském klášteře.

alenkacermi
23.08.2018 5 z 5

Četla jsem dvě knihy z téměř totožného časového období, kde jen zločin a postavy jsou jiné. Pak je trochu těžší si ze začátku neplést všechno dohromady. Nicméně jsem se s tím popasovala a příběh se mi líbil.
Nasmála jsem se, když Jakuba a Blasia zachránila od lapků lehká diva na koni , stačilo jen obnažit prsa a rozpustit dlouhou blonďatou hřívu. Věřím, že i dnes by tenhle výjev stačil k tomu, aby chlapům klesla čelist :)

babystar
13.08.2018 4 z 5

Další zajímavý pohled na naše dějiny. Je opravdu zábavné, jak autor dovede obohatit holá historická fakta o napínavé detaily. Tentokrát jde o události kolem zatčení krále Václava IV. českými pány. Hlavní roli hraje Blasius, kterému tentokrát opravdu jde o krk. Opět se ukazují lidské charaktery. Od Jana Roháče z Dubé, který zde vystupuje jako mladíček a lapka, by po tomto dílu nikdo ani kůrku nevzal.. I zmínka o lapkovi Žižkovi se zde objevila. No uvidíme, co bude následovat...

druzickaster
28.06.2018 5 z 5

Je vidět, že se autor neustále zlepšuje. I tento díl byl poutavý a zajímavý a bavil mě. Nové události na kostře skutečných dějin, Blasius opět nezklamal a celkem překvapil :) Zajímavé jak to vše fungovalo i bez aut, vrtulníků, mobilů a internetu a stejně se případ vyřešit dalo. Trvalo to sice krapet déle, ale zase byl větší klid až teda na lapky a loupežníky :) No pustíme se do dalšího dílu.

ivoiro
08.05.2017 4 z 5

Tak tahle série mě hodně baví. I tato kniha je toho důkazem. Jakub Protiva, Blasius a jejich přátele mě drží v napětí a jejich příběhy čtu velice rád.

renefer
12.01.2016 4 z 5

Tady už začíná na mě trochu moc politikaření, víc se mi líbilo, dokud se vše řešilo jen na Novém městě a jednalo se spíše o detektivní příběhy.

cori
25.10.2015 3 z 5

Rychtář řeší případ uloupeného pokladu, který nebyl uloupen. Že by státní rezervy vymyslel už Karel IV.? Vadilo mi oslovení šéfe a slaňování okapové roury na hradě. Vždyť okapové roury byly zavedeny až v 18.století a ve středověku voda crčela z chrličů.

elizabeth_ba
16.02.2015 4 z 5

Tady už známe Blasiovo jméno před vstupem do řádu a známe jeho bratra, čímž mě autor poněkud obměkčil při hodnocení...

Zdenda20
27.12.2014 4 z 5

Moc pěkná kniha. Už jen to, že hlavní hrdina je Protiva z Protivce. Trochu mi chybí takový ten šibeniční humor, ale odhalená nevěstka jedocí do boje je dobrý nápad, nebo chudý františkán je bratr nejbohatšího muže v Čechách jsou velice čtivé myšlenky. Závěr byl překvapující. Tuto knihu doporučuji všem, co mají také rádi historické detektivky. Čtení bylo doslova sváteční.

Dandulka
14.04.2012 5 z 5

Moc hezké, dobře se čte.