Smrt na Karlštejně

Smrt na Karlštejně https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350738/bmid_smrt-na-karlstejne-n6m-350738.jpg 4 62 18

Na hradě Karlštejn se tajně schází panská opozice proti králi Václavu IV. s jeho bratrem, uherským králem Zikmundem. Po jedné takové schůzce je v hradní studni nalezeno mrtvé tělo člena královské rady. Šlo o nešťastnou náhodu, nebo o vraždu? A pokud ho někdo zabil, kdo to byl a proč? Na to musí přijít pomocník královského sudího Jakub Protiva z Protivce v doprovodu svého přítele, mnicha Blasia. Zatím netuší, že jim při pátrání půjde o holý život...... celý text

Přidat komentář

Misabi
23.12.2023 5 z 5

Skoro to vypadá, jak kdyby tato série měla tímto dílem skončit. Škoda. Líbila se mi zajímavá linie o Joštu Moravském, ne mnoho známém Lucemburkovi. Oddechová kniha. Žádná hluchá místa. Snad jen těch sprostých slov bylo příliš a z Blasia se nám stává až příliš velký "milovník žen".

Francoa
02.09.2021 4 z 5

Dobrá oddychová kniha.Čas v pohodě a klidu plynul a najednou byl konec.


čef
07.07.2020 3 z 5

Autor vsadil na historické detektivky a je to v tuto dobu jistě sázka na jistotu. Jednoduchoučký příběh se líně převaluje v hromadě řečí o samozřejmých věcech, neznámých historických detailů je však pomálu. Řešení je bez napětí, čtenář skoro jakoby nestál ani za nějakou tu nápovědu, ani falešné stopy v předcházejícím textu. Opravdu jde o knihu pro dlouhá období nudy.

wooloong
23.02.2020 4 z 5

Dobrý díl, co se týče zápletky, detektivního příběhu i zasazení fikce do historických reálií (Jošt Moravský). Jednu hvězdu musím strhnout za neslušná slova, kterých se v textu vyskytuje spousta, které se ke stylu autora vůbec nehodí a o které jsem v textu doslova zakopávala. Proč?

babystar
02.09.2018 5 z 5

Vypadá, že je to poslední díl série. Hlavním hrdinům dochází dech a Blasius končí raději jako soukromý učitel a Protiva se chystá psát své paměti. Zajímavé bylo vysvětlení okolností kolem smrti brněnského Jošta. Ono se totiž neví, jak zemřel (a zemřel náhle), takže autor jeho smrt nápaditě vysvětlil.

druzickaster
31.07.2018 3 z 5

Tak nevím, zda autorovi nedochází dech. Popichování mezi Blasiem a Protivou jsou spíš trapné, než úsměvné. Z Blasia je až neuvěřitelný kurevník, kterému chce dát dobrovolně a bez okolků i klika od dveří. Přitom příběh jako takový byl zajímavý, jen to už autor šroubuje až moc.

ivoiro
02.03.2018 5 z 5

Úžasná kniha, kterou jsem přečetlo skoro jedním dechem. Blasius je prostě nepřekonatelný.

Dandulka
23.11.2017 5 z 5

Další fajn knížka od skvělého autora.Vím, že se budu zase opakovat, ale mohu jen doporučit!

Keddie
14.10.2017 3 z 5

Poslední díl série se mi nelíbil tolik, jako většina předchozích. Bylo to utahané, bez nápadu. Myslím, že autor udělal dobře, když své hrdiny opouští. Kde chybí nápad, nemá cenu pokračovat.

TeaPeter
27.08.2017 4 z 5

Kniha se četla dobře, ale na plný počet hvězdiček jí něco chybělo. Příběhy, kde byl Protiva ještě rychtářem, se mi asi líbily více.

Alex.rrr
18.08.2017 4 z 5

Kniha se četla moc dobře. Historické detektivky mám ráda, proto jsem chtěla po Vondruškovi vyzkoušet něco jiného. Příběh je čtivý a zábavný, ale na můj vkus hodně až zbytečných vulgarismů. Zde by opravdu platilo, že méně je někdy více. Za toto dávám hvězdičku dolů.

alnahu
08.08.2017 3 z 5

Historická detektivka z hradu Karlštejn - oddechová kniha. Příběh se odehrává na počátku 15 století ,kde se schází jako vždy královská rada ,při jejich sezení nechybí hojně vína a ženy. Po této bujaré noci je nalezen ve studni člen rady Ctibor Berka z Dubé. K vyšetřování této vraždy je povolán pomocník královského sudího Jakub Protiva z Protivína a františkánský mnich Blasis, kteří samozřejmě vraha vypátrají. Kniha se četla dobře.

RogiS
04.08.2017 1 z 5

Jenom taková technická poznámka: v 15. století se na Karlštejn jezdívalo přes Mořinu, Kuchař a Ořech. Kolem Mže (Berounky) a Vltavy to až do 19. století nešlo. (Protože Barandov)

martin9929
01.07.2017 4 z 5

Kniha není úplně špatná. Dějově hezké, vykreslená doba Václava IV. Akorát mi vadí příliš vulgárních výrazů. To se mi k autorovi nelíbí.

elizabeth_ba
14.06.2017 3 z 5

Ráda bych napsala něco o důstojném zakončení série, ale to se (bohužel) nestalo. Tak snad jen, že konec dobrý, všechno dobré... Blasius si konečně uvědomil, kde je jeho místo a odešel na Rožmberk věnovat se svému synovci Oldřichovi. A co Jakub Protiva z Protivce? Tak o tom si už musíte přečíst sami. Kniha byla jako na houpačce, chvíli dobrá, chvíli horší, a skutečně sexu, ale zejména množství vulgarit v textu skutečně narostlo... Buď si tentokrát zařádil korektor a nebo to autor začal dělat jako A. Dumas starší. Diktoval nebo sám napsal jen část. Rozhodně to ale bylo celkem zbytečné a na škodu jinak docela povedené oddychovce, byť s příliš mnoha mrtvými. Pokud budu mít čas (a odvahu) přečíst si znovu celou sérii, pokusím se o nějaké komplexní hodnocení jako jsem to kdysi udělala u Hříšných lidí pana Vondrušky. Jedno ale už mohu napsat rovnou, vyšetřovatelská dvojice Jakub Protiva a Blasius byla určitým způsobem originální, pán z Roupova se svým pomocníkem z nové série z počátků 14. století se až příliš příliš podobá hrdinům Vondruškovým (pan z Dobronína s bakalářem Petrem).

Pavlnka
07.06.2017 3 z 5

Nic moc, myslím, že další díly ani číst nebudu. Bylo to vulgární a takové moc jednoduché.

essme
07.05.2017

Mě naopak kniha zklamala. Jako by to ani nepsal pan Bauer. Předchozí knihy s Jakubem Protivou a mnichem Blasiem jsou psány úplně jiným stylem. Kniha je tak nějak celá o sexu - jak píše pan Bauer - "šoustání" a hemží se sprostými slovy i tam, kde to není zapotřebí. Kde by mohl být jiný výraz, aniž by to narušilo atmosféru děje. No prostě - jako by to ani nepsal pan Bauer.

Zdenda20
07.05.2017 5 z 5

Podle mého názoru moc pěkně napsané. Z počátku popsaná stručně doba vlády Václava IV a následně krásně vstupující zápletka se všemi podezřelými. Škoda, že autor se nechal slyšet, že je to poslední s Jakubem Protivou. Všem čtenářům mohu jen doporučit.