Klášter kostlivců

Klášter kostlivců https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127704/bmid_klaster-kostlivcu-WKj-127704.jpg 4 82 18

Klášter kostlivců je detektivní román z doby vlády krále Václava IV. Napsal ho Jan Bauer, jenž je autorem mnoha historických románů. Jakub Protiva se navzdory výhodnému úřadu, jenž zastává, rozhodl k návratu domů. Volá ho jeho kraj a rodná tvrz Protivec v jižních Čechách. Již nějakou dobu mu myšlenky odbíhají k domovu, ale když dojde k tragické události, jejímž následkem umírá Jakubův bratr Ondřej, skládá Jakub úřad novoměstského rychtáře a vydává se na cestu. Sotva přijede domů a začne se pomalu zabydlovat na svém panství, přijede nečekaná návštěva. Zeman Matěj z Dvorců má pro Jakuba podivnou nabídku, která však stojí za úvahu. Ukáže se, že Ondřejova smrt nebyla ani zdaleka tak náhodná, jak měla vypadat. V kraji řádí banda loupežníků a někdo má políčeno i na Jakuba, který málem skončí jako jeho bratr. Jak ale objasnit promyšlenou vraždu a jakou má souvislost bratrova smrt s tajemným klášterem kostlivců, který leží ukryt hluboko v šumavských hvozdech, se dočtete až v knize Klášter kostlivců Jana Bauera.... celý text

Přidat komentář

Misabi
09.01.2024 5 z 5

Ta kniha byla skvělá. Bylo to super!

martineknatasa
04.07.2023 5 z 5

Nevím, ale já mám pocit, že kniha byla skvělá.


Hesonit
06.02.2020

Ploché, vcelku nenápadité, ženy pojaté jako nadržené samičky či rovnou štětky. Dílo působí jako kniha pro náctileté a dospěláckou z ní činí toliko věty typu: "Rozdávali si to spolu až do rána."

wooloong
02.12.2019 4 z 5

Tentokrát se s Jakubem Protivou a Blasiem podíváme do Jižních Čech. Příjemná změna, jen mě trochu zaráželo množství chyb a překlepů (jedna vypečená shoda podmětu s přísudkem, chybně používané ni/ní, vynechaná písmenka), další medvěd, co v zimě nespí, Jakub Protiva, který se zachová jako úplný pitomec (nejméně dvakrát). Být Jakubem a Blasiem, už nikdy nevystrčím nos z pražských hradeb. Kdykoli vyjedou někam do plenéru, hned je někdo začne pronásledovat, věznit, mlátit, málem popravovat a vůbec jim činit všeliká příkoří.

babystar
23.08.2018 5 z 5

Tentokrát byl příběh opravdu napínavý. Jakub Protiva se vydal hledat vraha svého mladšího bratra na svou rodnou tvrz, do prostředí, kde ho vlastně nikdo neznal, kde téměř neměl přítele. Je všelijak pronásledován, vězněn, mučen a dokonce ho čeká i poprava. Nakonec se však jako deus ex machina objeví františkán Blasius... Zajímavá je zmínka o lapkovi Janku Jednookém zvaném Žižka, který tedy moc charakteru nepobral. Musím opět konstatovat, že jestli se chovali církevní hodnostáři tak, jak je v knize naznačeno, vůbec se nedivím, že propukla husitská revoluce.

druzickaster
13.07.2018 4 z 5

Ale jo, místy překombinované, ale bavilo mě, bylo příjemné změnit exteriéry Prahy za Šumavský venkov. Sice mi krapet skřípal závěr s Blasiem a jeho vnuknutím, ale neurazilo. Budu se těšit na další osudy Jakuba Protivy , mnicha Blasia a jejich přátel i nepřátel.

Kerberos
18.06.2018 4 z 5

Je to odpočinkové čtení zhistorického prostředí,nezkoumám jestli to odpovídá historickým faktům,ale příběh Protivy a Blasia mě baví a přečtu si i pokračování

Galadwen
16.12.2017 2 z 5

Absolutně spotřební záležitost, přečíst a zapomenout. Zápletka málo logická, děj dobrý pro ty, kdo doufají, že všechny ženské touží jenom po tom jednom, a rovněž pro ty, kdo rádi vidí hlavní postavu úpět v různých žalářích (nebo kvůli kocovince). Do tramvaje je to OK. Ale prosím redakci/autora, aby, pokud nejsou schopni rozlišovat Mikuláše od Matěje a neustále jim navzájem přehazují křestní jména, ať jednoho z nich pojmenujou třeba Silvestr - to už se snad plést nebude. 2,5 hvězdy.

ivoiro
05.07.2017 4 z 5

U mně dobrý. Série mne stále baví.

jarin58
17.05.2017 4 z 5

Odpočinkové čtení.

renefer
20.01.2016 2 z 5

Podle mě nejslabší kniha celé série. Protiva je pořád někde zavřený, když by měl bojovat, skládá meč, když si myslí, že vyhrál, padne do léčky. prostě se jeví jako úplný tupant, který přežije jen díky tomu, že jej kamarádi vždycky vysekají z vězení.

Selinute
28.08.2015 4 z 5

Taková dovolenková nenáročná a odpočinková četba. Mám ráda historické příběhy s detektivní zápletkou, a proto i tato knížka mě docela bavila.

elizabeth_ba
16.02.2015 4 z 5

Asi ze série nejlepší asi proto, že se odehrává na vítkovských državách. :-) I když ani tady jsme se nevyhnuli autorovu oblíbenému závěru SPOILER že za všechno mohou oblíbenci Václava IV.

Keddie
08.11.2014 4 z 5

Ve srovnání s Vondruškou, který píše čistě historické detektivky, kde je politika víceméně okrajová, u Bauera se jedná spíše o historické politické thrillery. Sice i zde je i detektivní zápletka, ale poněkud jednodušší a vždy za tím stojí někdo mocný.

kilometr
07.10.2013 4 z 5

Velmi čtivá kniha,moc se mi líbila.Autora si už po druhé přečtené knize dávám mezi oblíbené a těším se na další setkání.80%.

Dandulka
06.05.2013 5 z 5

Další skvělé čtení, kde šlo Jakubovi Protivovi z Protivce dokonce i o život.Těším se na další díly o Novoměstském rychtáři....

Iveta81
10.03.2013

Dobré počtení, napínavé, těším se na další jeho knihy.

Gaara1
31.01.2013 4 z 5

Kniha není náročná a proto se příběh rychle čte. Doporučuji jako oddychovou četbu u které se nemusí tolik přemýšlet,ale kniha tím vůbec neztrácí na kvalitě. 4 hvězdy.