Ryby. Rybníky. Rybníkáři

Ryby. Rybníky. Rybníkáři https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/228382/mid_ryby-rybniky-rybnikari-228382.jpg 3 1 1

Výpravná publikace autorské dvojice Liebscher a Rendek je plodem posledních pěti let, ve kterých autoři objížděli české rybníky a účastnili se osobně nesčetných výlovů. Nalétali desítky hodin v letadle při focení leteckých snímků, procházeli archivy a hledali příběhy rybníků a rybníkářů, naslouchali vyprávění pamětníků. Na vybraném vzorku stovky českých rybníků se pokoušejí přiblížit fenomén českého rybníku jako významného krajinného prvku, zdroje obživy, romantického místa, kterým procházela historie a který je kulisou mnoha legend a bájí.... celý text

Přidat komentář

Czeva
19.04.2021 3 z 5

Kniha se věnuje základním informacím o rybníkářství jak ve známých oblastech jižních Čech, tak méně známým středočeským vodním plochám nebo územím na západě země a na Vysočině. Nezaměřuje se pouze na vodstvo, ale uvádí informace i o obcích a památkách poblíž, čímž může posloužit také turistům. Po převážně historickém úvodu je kniha rozdělena do zeměpisných celků, ve kterých jsou zmiňovány konkrétní rybníky včetně jejich velikosti, základních dějepisných údajů a případných zajímavostí z okolí. Rybám navzdory názvu knihy moc pozornosti věnováno není.
Podle mého názoru se mohlo věnovat více péče fotkám, jež tvoří významnou část publikace. Mnoho z nich vypadá vybledle a bez kontrastu třeba z jen důvodu, že byly pořízeny v nepříznivém čase: rybníky se často na obrázcích objevují v téměř černobílé kombinaci skoro bez barev, jsou vypuštěné nebo proti téměř bílé, zcela nezajímavé obloze. Mezi přitažlivé fotografie se naopak určitě řadí spíše neobvyklé obrázky zimní či ty, jež dokumentují výlovy.

Štítky knihy

cestopisy rybníkářství

Autoři knihy

Jan Rendek
česká, 1973

Kniha Ryby. Rybníky. Rybníkáři je v

Přečtených2x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x