Ryba

Ryba https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26821/bmid_ryba-ZhP-26821.jpg 4 60 9

Kurt série

1. díl >

Kurt má knír, multikáru, ženu architektku a tři děti. Jednoho dne po šichtě najde v přístavu velkou černou rybu, která nikomu nepatří, a tak si ji odnese s sebou domů. Jeho rodina tak nečekaně získá dostatek jídla a vyráží s multikárou do světa. Navštíví několik kontinentů a po cestě zažívají neuvěřitelné příhody. Když celou rybu snědí, postaví si její kostru do zahrady jako sochu. Norské i cestovatelské reálie se v knize mísí se zdravou dávkou absurdity, dětským viděním světa a čistou radostí z vyprávění. Kurt je jednoduchý a naivní, ovšem v jeho světě je možné skoro všechno, takže proč se omezovat realitou!... celý text

Literatura světová Novely Pro děti a mládež
Vydáno: , Baobab
Originální název:

Fisken , 1994


více info...

Přidat komentář

Čand@
24.11.2022 4 z 5

Zvláštne, že som túto drobnosť našla v knižnici v oddelení pre dospelých. Ale asi preto, že aj dospelý by sa mal raz za čas vrátiť tam, kde je všetko jednoduché a jasné, každé rozhodnutie je správne, kde nič nie je problém a to, čo sa dospelému zdá nelogické, tu je celkom prirodzené. Výlet do nekomplikovaného Kurtovho sveta bol veľmi milý, taká fajn psychohygiena :). A ilustrácie vynikajúce.

meluzena
20.03.2021 5 z 5

Velice příjemný literární výlet do světa nekomplikované dětské logiky - celé je to takové krásně přímočaré a jednoduché. Jazykově někde na úrovni slabikáře, akorát že tady Ema nemá mísu, ale Kurt rybu :)
Inu, „někdy je mnohem lepší být na cestách než nebýt na cestách.“


stanky
09.01.2018 4 z 5

Výborná krátká oddechovka. Taková jednohubka.

EmmaEmma
09.01.2018 5 z 5

Malá, sympatická, veselá, vtipná, inteligentní, trošku praštěná knížka /nejen/ pro norské děti. Moderní pohádka o rodinné cestě kolem světa na tatínkově ještěrce s velikou černou darovanou rybou jako důležitým spoluzavazadlem. /"Celý den jezdí tím velkým městem a prohlížejí si domy a lidi. Někteří lidé se smějí, jiní se tváří vážně a v taškách si nosí pistole.Tak to ve velkých městech chodí, vysvětluje Kurt. Lidi jsou ze sebe tak nervozní, že musejí mít pistole, aby mohli střílet, když se leknou..."/ s.30
Líbí se mi humor, fantazie a styl psaní tohoto autora, i když už dávno nejsem dítě...

MayB2
27.07.2017 4 z 5

Multikára je opravdu matoucí, když je na obrázcích jasně ještěrka. Nejvíc mě bavilo, že ta ryba pořád pluje, i když už je jí notně snědeno.

bakterie_
12.08.2014 4 z 5

Já četla knihu v norštině. Moc jsem se u ní pobavila. Teď mě čeká ještě Kurt blir grusom. Ráda bych se ještě mrkla do toho českého překladu, protože Kurt nemá multikáru, ale ještěrku (vysokozdvižný vozík). Nevím, jestli česká verze převzala i obrázky, ale řekla bych, že ta multikára může být poněkud matoucí.

Makrela Liška
17.01.2013 5 z 5

krásně mi to teď zvedlo náladu!

zuzulique
29.12.2011 4 z 5

Celkom vtipná knižka, na dospelého čitateľa to môže miestami pôsobiť trochu nasilu...Ale keďže ide o knihu pre deti, je to v tomto prípade viac než prijateľné :-)

janha
08.08.2011 5 z 5

Mile potrhlé road-movie. S dcerkou jsme se pěkně pobavili. Loe opět nezklamal. Výborné jsou i ilustrace Kima Hiorthøye.