Růženka je z příbuzenstva

Růženka je z příbuzenstva https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56406/ruzenka-je-z-pribuzenstva-56406.jpg 4 175 32

Jeden z nejoblíbenějších románů anglického humoristy o soužití lidí a zvířat. Líčení trampot mladého úředníka, kterému připadá život příliš jednotvárný a neustále touží po dobrodružství. Jeho sny se uskuteční v okamžiku, kdy mu jeho podivínský strýc odkáže živou slonici. Dědictví zkomplikuje mladíkovi život natolik, že podnikne obtížnou cestu na pobřeží, kde hodlá slona prodat do cirkusu a vrátit se pak ke svému všednímu povolání. Cestou, která je plná groteskních situací a absurdních příhod, se však s Růženkou smíří a jejím prostřednictvím získá nejenom řadu přátel, ale i svou budoucí ženu. Edice Čtení na dovolenou.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Rosy Is My Relative , 1968


více info...

Přidat komentář

BlaV.
28.05.2023 5 z 5

Četla jsem o prázdninách - půjčené z knihovny na dovolené u Vranovské přehrady, myslím, že knihovna byla přímo v kempu. Postupně jsem přečetla i další knihy, řadu z nich jsem si zakoupila.

Slůník
30.04.2023 4 z 5

Trefa do černého pro milovníky zvířat a tradičního anglického životního stylu.


85098211
29.03.2023 3 z 5

Knihu jsem si vybrala víceméně na základě doporučení svojí dobré kamarádky, se kterou se většinou shodneme, pokud jde o vkus ohledně dobrého čtení ;-). Ale někdy se nezadaří a já jsem se tímto příběhem bohužel nedokázala nadchnout. Proto půjdu tentokrát tak trochu proti proudu... Přitom se mi dříve od autora do rukou dostaly jeho jiné knihy a ty se mi líbily. A ze začátku jsem byla opravdu spokojená, protože nápad se slonicí Růženkou považuji za originální a zajímavý. Navíc mi i postavy byly dost sympatické. Poté ovšem, co se hlavní hrdina vydá na cestu na pobřeží, aby se své přítěže zbavil, už můj zájem pomalu, ale jistě upadal. Autor sice popisuje celou řadu vtipných situací, ale mně prostě celé to vyprávění nechtělo sednout. Chyběla mi zde (mimo jiné) prostě a jednoduše realita, protože silně pochybuji, že by se něco takového mohlo odehrát ve skutečnosti. Závěr příběhu je potom těžce předvídatelný a happyendový. Ve finále tedy dávám tři hvězdičky a oceňuji také autorovy nápady, které v knize uplatnil, ale vracet se k ní již nebudu. Přesto to nebylo moje poslední setkání s ním, časem mu totiž určitě dám šanci znovu ;-).

allebra
05.03.2023 4 z 5

Odpočinkový příběh s laskavým humorem Geralda Durrella, výborná kniha na dovolenou. O trochu více se mi líbila kniha Ptáci, zvířata a moji příbuzní, určitě si přečtu i další autorovy knihy.

DreamerX9
11.02.2023 5 z 5

Autora jsem neznala a na knihu jsem narazila náhodou. Nejvíc co se mi na knize u ostatních knihách líbí je nekonečná laska ke zvířatům auto tu skutečně něco dokázal nejen napsat knihy a rozšířit sve nevšední zážitky aneb tohle v zoo neuvidíte ale i ukázat jiné stránky zvířat a podporující organizací jim zachovat ochranu i péči.

Kniha byla skvělá nejednou jsem se zasmála a zážitky se slovem co by člověk nečekal a také nečekané dědictví. Růženka byla úžasná. Toto humorné zpracování je skutečně jedinečným dílem co zahřeje u srdce

smardice
24.03.2022 5 z 5

Touto knihou jsem se vrátila zpět do svého dětství, kdy jsem knihy od pana Durrella prokládala knihami spisovatelů jako K.May, J.Foglar, apod. Je to okouzlující a čtivý příběh, plný laskavého humoru.

ujira
15.02.2022 3 z 5

Není špatná Durrellova kniha o dobrodružství mladíka a slonice, ale četla jsem mnohem vtipnější, i krásnější dílka autora, který rozumí zvířatům a lidem a miluje je stejnou láskou.

soupik2012
09.10.2021 4 z 5

Při poslechu této komedie, mi hlavou běžel animovaný film. A to konkrétně postavičky nakreslené panem Adolfem Bornem. Humor z této knihy se totiž dá připodobnit k příběhům Macha s Šebestovou. Je to podobně bláznivé a určené pro celou rodinu. Většinou jsem se dobře bavila, ale přece jenom je v knize několik málo hluchých míst. Audioknihu načetl pan Jan Vondráček. Měla jsem hned z počátku z této volby obavu a ukázalo se, že v celku oprávněně. Kniha je načtená dobře, což o to, ale pro humoristický román, bych si představovala poněkud jiné zabarvení hlasu. Hned mě napadá například pan Jiří Lábus.

niki-chan
23.04.2021 4 z 5

Pěkně a vtipně podaný příběh o sloním dědictví. Růženka je opravdu unikát, před kterým se strachy třese nejedna lahev.

maris123
05.04.2021 5 z 5

Skvělý anglický humor.

Afilada
26.10.2020 4 z 5

Velmi dobrá humoristická kniha o tom, jak to vypadá, když člověk zdědí slonici Růženku

Aida32
29.07.2020 4 z 5

Velmi milá a čtivá kniha o trampotách se slonicí. Vtipné, zábavné, humorné. Četla jsem na dovolené a moc se mi to líbilo.

knedlik
28.12.2019 5 z 5

*Komentář obsahuje spoilery.*
Milé a zábavné čtení o úředníkovi Hadriánovi, kterému jeho umírající strýc svěří do opatrování svoji přítelkyni Růženku, ze které se vyklube obří slonice se sklony k alkoholismu. Při putování do nejbližšího cirkusu jsou samý malér, díky kterým nakonec skončí i před soudem. Díky zdatnému obhájci Magnusovi a slonímu expertu panu Filigreem, vlastnícím v jednom ze svých minulých životů sto a jednoho slona ale všechno dobře dopadne.
Laskavá kniha o zvířatech i lidech, cestách prašných i životních.
Je psaná jemným inteligentním humorem a jako lehčí čtení na dovolenou vás určitě nezklame.

"Zjistil jsem, že je daleko pohodlnější cestovat v dobytčáku se slonem než ve voze první třídy se spoustou nudných volů."

Helena0405
02.12.2019 5 z 5

Najviac som sa bavila na opise súdneho pojednávania, kde exceloval sir Magnus.

Merlinit
14.10.2019 5 z 5

Skvělé! Je zvláštní, že se tahle famózní knížka nečetla právě snadno.

Alex_Jura
03.01.2019 5 z 5

Poprvé jsem ji objevila někdy v prváku na střední - to už jsem od autora měla celkem dost přečteno. Bavila mě moc a tenhle názor mám dodnes. Růženka je taková milá pohádka pro dospělé děti, plná laskavého pohledu na svět zvířecí i lidský.

bobo7592
21.11.2018 5 z 5

Jedna z mála knížek, která není inspirována vlastním životem G.D.. I když samozřejmě, že zvířata zde musí být. A dokonce v tomhle případě v osobě slonice Růženky. Putování se slonem je plné překvapení :-)

Znedla
19.10.2018 5 z 5

Příběh třicetiletého Hadriána Rookwhistle, který žije velmi nudný úřednický život v podnájmu u vdovy paní Dredgeové.
Jednoho dne se ale vše změní. To když mu strýc, černá ovce rodiny, napíše dopis, že umírá a Hadriána prosí o to aby se postaral o jeho milou a věrnou Růženku. Růženka přicestuje obratem a Hadrián ke svému zděšení zjišťuje, že se jedná o slonici, která si navíc velmi ráda přihne. Nezbývá mu tedy nic jiného, než se vydat na cestu na pobřeží, kde snad najde cirkus, který by si Růženku nechal. Cestou se Hadriánovi s Růženkou stane tolik nepředvídatelných a vtipných situací, které vyloudí člověku úsměv na tváři a potká spoustu velmi zajímavých lidí....

Velmi milá a čtivá kniha. Konec jsem četla v autobuse MHD a říkala jsem si, že snad mě nikdo nepozoruje, jak se nad ním (trochu přihlouple) usmívám.... :-)

soukroma
10.01.2018 4 z 5

Miluji Durrellovy knihy z cest za zvířaty a Růženka mi do toho kdysi zrovna moc nepasovala; přečetla jsem si ji po dlouhé době znovu a tentokrát přišla k duhu - skvělé osvěžení a humor (i jazykozpytci si přijdou na své při zkoumání příjmení přítomných ;-).

gleti
08.08.2017 4 z 5

Ve svých knihách Gerald Durrell zpracovává své zážitky, Růženka ... je jedna z mála výjimek. A zdařilá. Potěší duši, polechtá bránici.