Russka

Russka https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12440/russka-12440.jpg 5 60 17

Autor fenomenálně úspěšné knihy Sarum obrací nyní svůj pozoruhodný talent k ještě rozsáhlejšímu panoramatu, jakým je Rusko. V tomto rozsáhlém románu je bohatě zastoupeno vše, čím tato země tak fascinuje - její lidé, politický život, náboženství i kultura -, a jeho děj zachycuje osmnáct století její historie. Všemocní carové a šílení mniši, obrovské pralesy a nekonečná step, vznešenost šlechty a zápal revolucionářů, to vše odedávna poutalo k Rusku zájem Západu. Edward Rutherfurd ve své Russce pomocí nezapomenutelných postav, rychlého spádu vyprávění a puntičkářské přesnosti historických detailů uvádí čtenáře do země a kultury, která je záhadná a složitá. Russka je příběhem čtyř rodin, které jsou odděleny etnickým původem, avšak spojeny společným podílem na utváření osudů Ruska. Slovanští rolníci, prapůvodní obyvatelé země, žijící ve vesničce na říčním břehu na jedné ze zeměpisných křižovatek Ruska, jsou ovlivňováni řecko-íránskými, chazarsko-židovskými i mongolskými vpády. Spojeny jedním místem vytvářejí tyto četné kultury rozmanité a mnohotvárné historické plátno. Mohutná Rutherfurdova sága má stejný bezpočet podob jako samo Rusko, které dokáže být drsné a přitom exotické, hrdé a přitom plné obav z nepřátel, hluboce poznamenané věkovitými pověrami, vždy však usilující o vliv na utváření budoucího světa. Petr Veliký, Ivan Hrozný, Kateřina Veliká i Lenin všichni sehráli své úlohy ve vytváření země a jejího lidu i v jejich ničení. V Russce Edward Rutherfurd transformuje nedozírné dějiny velké civilizace v lidský příběh z masa a krve, odvahy a činu, a pevně zaujímá své postavení nejpřednějšího romanopisce dneška, líčícího osudy velkých a starobylých kultur. Dějiny, jak je známe s učebnic a historiografických děl, jsou sledem významných událostí, královských životopisů, bitev, které někdo vyhrál a někdo prohrál, a smluv, které byly nebo nebyly splněny. Jak ale asi žili uprostřed těch světodějných událostí a činů obyčejní lidé? Oč usilovali, čeho se báli, jak si vydělávali, co si vařili, jak si vyjadřovali lásku, o co byli ochotni se bít? Na tyhle otázky zvídavých čtenářů dějin odpovídá ve svých románech Edward Rutherfurd. Každá z jeho knih je věnována konkrétní zemi a autor na osudech smyšlených i reálných postav plasticky přibližuje významné etapy jejích dějin.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Russka , 2000


více info...

Přidat komentář

Leona333
29.02.2024 5 z 5

Londýn dal knize Russka - laťku hodně vysoko... Každopádně po jejím dočtení, musím pouze zkonstatovat, že Russka vedle Londýna obstála se ctí. Dokonce se mi v čtivosti a i v dobových reáliích, líbila o něco víc, než právě mnou zmiňovaný Londýn.
Nádherná, mrazivá, krutá, bohatá, chudá, bázlivá, hrdá, snová... Tak to je Russka. To vše je nám nabídnuto v jejím obsahu, ale i mnohem, mnohem více...
Ke knize se v budoucnu, jistě ráda vrátím.

Kanylka
02.01.2024 5 z 5

Přečteno podruhé, kniha zůstane v knihovně.


Ilona70
22.12.2020 5 z 5

Kdo chce pochopit Rusko, stačí si přečíst tuto knihu... Příběhy z různých časů vykreslují dějiny Ruska i vlastnosti ruských lidí, čte se lehce, ale nutí k zamyšlení.

AlenaF
11.12.2019 5 z 5

Kromě Paříže jsem přečetla všechny Rutherfurdovy knihy. Jedním slovem - nádhera. Nemohla jsem se odtrhnout.

zdenaR
02.07.2019 3 z 5

Russku jsem četla zatím jako poslední knihu autora a nějak mi nesedla. Nakonec jsem ji odložila, čeká v knihovně na správný okamžik, až budu mít náladu a čas se k ní vrátit.
A určitě se dočká, protože je to přece můj oblíbený Rutherfurd.

Babo
26.06.2019 4 z 5

Pro mě je tato "obézní" knížka především zdrojem informací a pochopení , jak že to v tom Rusku probíhalo . Je to průřez historií od roku 180 až do konce 20.století .
Není to klasický román ,ale ani literatura faktu .
Připadala jsem si jako bych seděla na pobřeží nekonečného oceánu a sledovala příliv a odliv . Ne slané vody,ale obrovských vojsk , která se přelévala sem a tam. Vojska Čingischána, útoky Tatarů ,sem a tam. Pochopila jsem problematické vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou,mezi Ruskem , Finskem a ostatním Pobaltskými státy a samozřejmě Polskem .
Nyní je rok 2019 a nic nekončí . Historie pokračuje , paměť národů přirozeně navazuje na předchozí staletí .
A pokud někdo někdy naváže na tuto knihu , scénář bude zřejmě stejný .
Jsem moc ráda,že jsem knihu přečetla i když je mi jasné,že detaily mi z hlavy vypadnou,ale ten základ snad zůstane a nebudu překvapená současnou averzí mezi jednotlivými státy.

Zlata979
28.01.2019 5 z 5

Kniha mi učarovala. A konečně jsem pochopila hluboké kořeny konfliktu Rusko - Ukrajina. Za mě 5/5.

Finn69
28.06.2018 5 z 5

Zdálo se mi, že si tentokrát pan Rutherfurd ukousnul trošku velké sousto, přece jen psát o svém rodišti u Salisbury je něco jiného, než popsat historii tak obrovské, různorodé a Angličanovi vzdálené země, jako je Rusko. Ale musím uznat, že se mu to opravdu povedlo, dokázal popsat všechny ty krásy, hrůzy i proměny téhle země tak přesvědčivě a věrohodně, že se ani nechce věřit že on sám má kořeny někde úplně jinde.
Navíc se to krásně a plynule čte, těžko se od toho odtrhnete a sotva dočtete, máte chuť začít znovu od začátku.

evask
07.10.2017 5 z 5

Sponkou na vlasy jsem si založila rodokmen a do něj jsem nahlížela dost často, abych se zorientovala v přibývajících postavách. Na tuhle knížku si udělám čas a přečtu si ji za nějakou dobu ještě jednou.

TheSarcasm
06.06.2016 3 z 5

No zas až tak moc mě to neuchvátilo, možná to chtělo jinou náladu, protože kniha je to docela zajímavá. Mrzí mě, že 20. století, především období komunismu a II. světové válce nebyl věnován téměř žádný prostor. Dost jsem se ztrácel v jednotlivých postavách a chvilku mi vždy trvalo se zorientovat. Některé příběhy byly docela poutavé, jiné mě moc nezaujaly. Očekával jsem že mě kniha více pohltí, určitě bylo ale zábavnější se o Rusku něco dozvědět tímto stylem než suchou literaturou faktu (nic proti literatuře faktu :-)

yanis
31.10.2015 5 z 5

Není mnoho knih, které jsem přečetla dvakrát. Víc než deset jich nebude, ale k Russce jsem se po 12ti letech znovu vrátila. Rutherfurd je prostě mým oblíbeným. Rychle, svižně a poutavě se čte, děj je uvěřitelný a postavy tak reálné. Člověk v Russce více pochopí tu širokou ruskou duši.

catpet
29.04.2015 5 z 5

Jako vždy - perfektní. Kniha ve mě probudila touhu dozvědět se o Rusku více.

Lenka.Vílka
04.06.2014 5 z 5

Od autora bych precetla vsechno, klidne i navod k lednici by me v jeho podani bavil...libi se mi tahle spisovatelska nanapadna forma "dejaku", mam v planu zacist se do dalsi knihy...

Pink Martini
07.08.2013 5 z 5

(Uwaga spoilery!) Popsat Rusko? Ozřejmit jeho mentalitu a podniknout exkurs do historie? Uhm, cíle značně vysoké. Dokáže psát věrohodně o Rusku někdo, komu chybí slovanská duše? Byla jsem překvapená, že je to docela dobře možné a množství mých výhrad bylo naprosto miniaturní.

Russka kopíruje klasický standart Rutherfurdových knih. Kolem tisíce stran, několik rodin, jejichž osudy se proplétají. Ovlivňují se jednak navzájem a do jejich životů rovněž zasahují výrazné osobnosti a zvraty dané historické epochy. První kapitola připomíná počátky ruské historie – příchod slovanských kmenů, nájezdy Alanů a pohanské legendy. Příběh se uzavírá na konci 20. století v komunitě ruských exulantů ve Spojených státech.

Kniha je hutná jako zakysaná smetana přidaná na talíř k varenikům plněným kyselými višněmi. Nedá se přečíst a vstřebat hned, musí si zkrátka nějakou dobu poležet v žaludku. Co oceňuji především, je velmi čtivá forma (kdyby tak chtěli psát historikové!) a promyšleně schované narážky na různá literární díla. V básníku Sergejovi je ukryt kousek giganta Puškina; v Piněginovi, který nešťastného Sergeje zastřelí v souboji, je zase poznat zbytečný člověk Oněgin; jistá Taťána píše dopis muži, kterého miluje a název kapitoly Otcové a děti odkazuje na Turgěneva. Pár jsem jich nechala pro vás, k soukromému odhalení.

Sice se na některých stránkách projevila notorická choroba ze studií a nervně jsem opakovala, ať Rutherfurd hned vybalí prameny, ze kterých čerpal, ale byla jsem spokojená. Bylo příjemné si ruskou historii vychutnat jinak, přesto stále uceleně a poutavě. A bylo přímo skvělé, že si s tím tak dobře poradil rodák ze Salisbury. Поклон вам, Эдвард. Za tu ďábelskou odvahu 5/5.

Atuin
31.12.2012 5 z 5

Kdo se skutečně pochopit, nebo se o to alespoň pokusit mentalitu Ruska, měl by poznat jeho náturu, historii a krásu, cestou která zanechá stejně hluboký dojem jako by putoval "krajinami s průvodcem" a časem k tomu, což nám samotné cestování, neposkytuje. Opojnost této země vychází z její tolikeré různorodosti, na kterou se můžeme spolehnout. Sága právě mluví těmito proměnami a o těchto proměnách která strhávají na každém kroku a místě a zanechává Rusko jak pevné, hrdé a krásné tak proměnné a fascinující množstvím všech možných toků, které v sobě nese. Nelze jnak nežli doporučit všem koho by mohl námět jen trošičku zaujímat, on se sám postará aby ho zajmul:)

camelopardus
20.08.2012 5 z 5

Rozhodně doporučuji! Kniha může někoho odradit svou obsáhlostí (700stran), ale o to silněji se dostane pod kůži a dojem z ní dlouho přetrvává!

RADOST
02.06.2012 5 z 5

Snaha o vysvětlení historie Ruska a především vlivů, které utvářely ruské myšlení a ruskou povahu. Sleduje vývoj několika ruských rodů ve dvou oblastech Ruska od roku 180 do roku 1990. Velmi poučné, vystihující ruská specifika.