Ruslan a Ludmila

Ruslan a Ludmila https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26869/ruslan-a-ludmila-26869.jpg 4 36 11

Pohádkové poéma, která autora v roce 1820 postavila do čela mladé ruské poezie. Poéma o Ruslanovi, kterému je ukradena jeho novomanželka Ludmila přímo z manželského lože o svatební noci. Na stopu únosce se Ruslan vydává se svými třemi soky v lásce.

Poezie
Vydáno: , Šolc a Šimáček
Originální název:

Руслан и Людмила (Ruslan i Ljudmila) , 1820


více info...

Přidat komentář

Alethea_k
28.06.2023 4 z 5

Při zpětném pohledu je to pro mne jedna z nejlepších Puškinových poém.

Hanka_Bohmova
03.05.2023 4 z 5

Pohádkový příběh mě úplně neoslovil, ale verše stály za to. A věnování! Člověk by čekal, že na začátku takového díla bude něco o národním pokladu nebo moudrosti předků, a zatím by pan Puškin rád vzbudil u děvčat "trochu zájmu o autora" :o))


meluzena
07.03.2021 5 z 5

Taková moderní pohádka ve verších. A tak moc ruská! Myslím, že má vše, co má dobrá ruská pohádka mít. Též překlad Hany Vrbové se povedl.

annes
22.11.2020 4 z 5

Jéé, jak já dlouho nečetla nic od ruských autorů, které mám tak ráda...Bylo to pro mě velmi příjemné čtení. Částečné odkazy na ruské pohádky/báje a navíc mám opravdu ráda, když je kniha opatřena doslovem ve kterém se člověk dozví něco z doby vzniku díla a další zajímavosti. Rozhodně si od Puškina v blízké době zase něco přečtu :-)

"Přes hory, doly poklusem,
z hlubin noci v bílý den." - krásný popis cestování

Sisssi
13.10.2019

Díky souběžnému čtení s ruským originálem je můj požitek z této knihy ještě větší. Skvělé!

olívoil
19.07.2019 3 z 5

Pohádkový příběh je klasikou, nicméně jsem se musela prokousat poezií, kterou je příběh napsaný, proto jen 3 hvězdičky.
Dočítám , dá se říct, povinnou studentskou četbu.
A dala jsem si předsevzetí dočíst celý Výbor z díla A.S. Puškina

intelektuálka
12.09.2018 5 z 5

To pro vás roztomilé krásky
a mého srdce královny
vyprávím starobylé zkazky
píši ten příběh čarovný...

Začátek milostné poemy o statečném Ruslanovi a krásné Ludmile...

Krásně plynoucí Puškinovy verše o lásce - o té, které sám mnoho nepoznal...

"Nenaučíš se od vody čirosti, od ohně palčivosti, od vzduchu samozřejmosti - to vše je Puškin ..."

Liduka
19.04.2018 5 z 5

Poéma o Ruslanovi, kterému je ukradena jeho novomanželka Ludmila přímo z manželského lože o svatební noci. Na stopu únosce se Ruslan vydává se svými třemi soky v lásce. Kdo nakonec zvítězí, to se dozvíte v této pěkné knize.

Damato
21.06.2017 5 z 5

Ruští bohatýři... , která z nás si při čtení o nich v tu ránu nepředstaví chrabré vysoké vojáky, kteří kvůli nám lámou meče a porazí veškeré zlo kolem nás . Puškina miluji a jeho díla obzvláště, souhlasím s tím, že nad Oněgina není, pro mě to Oněgin par excellence mezi Puškinovým dílem, ale vezmeme-li v potaz, že tohle patří k jednomu z prvních děl (ne-li vůbec úplně první ) tohoto úchvatného spisovatele - co chtít víc? U mě úžasný pocit při čtení této knihy ještě znásobilo to, že jsem se dostala k výtisku ještě po mé babičce a tak jsem si tak při čtení myslela na to, na co asi zrovna myslela babička, když obracela stránky této knihy a jaké měla pocity z čtení. Škoda, že si s ní o tom nemůžu popovídat.

MarkétaLore
17.10.2014 4 z 5

nelíbilo až tak moc jako oněgin, taková pohádka.

Pink Martini
08.06.2013 5 z 5

Co dodat, tohle je Puškin. Dobu Kyjevské Rusi v poslední době znám spíš kvůli psaní esejí o vlivu Normanů ve východní Evropě, takže jsem někde uprostřed labyrintu, který na mě ušila souhrnná zkouška z dějin středověku, ale tohle je ryzí krása. Puškinův pohled je samozřejmě mnohem romantičtější, velkolepější a poetičtější než to, čeho byli ti severští burani, co založili Rus, schopni, ale i kdybych se někdy přiblížila k diplomu, nemůžu Puškinovi zazlívat, že si skoro všechno pořádně přibarvil. Prostě to nejde.

Ruslan a Ludmila je první poéma, kterou Puškin napsal. Své vyprávění založil na ruských pohádkách a lovil v bezedné studnici jejich folklóru. Aneb Baba Jaga, chaloupka na muřích nožkách, überzlosyn Černomor (asi známý Kostěje Nesmrtelného), drakobijec-hrdina Ruslan a krásná Ludmila v nádherné ruské krajině. O ruku Ludmily bojují vedle Ruslana tři muži (jako ve všech pohádkách), hlavní hrdina je vzkříšen živou vodou, jen on dokáže princeznu probudit z jejího spánku a za zlobou i toho nejzlejšího čaroděje je zlomené srdce a ztracená láska.

Ruské pohádky jsou překrásné, ale i nepředstavitelně kruté. Je proto mimořádně zajímavé proniknout do ruské kultury skrze lidová vyprávění převedená do Puškinových veršů. Jen máloco nám poskytne tak cenný exkurs do jejich duše jako pohádky. V mírně stresovém období půlky semestru perfektní chvíle klidu a snění. O tom, že i rané verše velkého Puškina mají sílu a krásu, se nepochybuje. 5/5. Tohle jsou všechny ruské pohádky v jedné, čirá esence ruství.