Ruská krasavice

Ruská krasavice https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70540/bmid_ruska-krasavice-XbB-70540.jpg 2 4 3

Příběh provinční dívky Iriny, jíž se díky nevšední kráse a nespoutanému erotickému životu podaří proniknout do života privilegovaných vrstev společnosti. Fantaskní příběh luxusní prostitutky.

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Russkaja krasavica , 1990


více info...

Přidat komentář

PeterRainhard
17.12.2022 odpad!

Tématika asi působila kdysi senzačně, a pro sovětského čtenáře zřejmě přitažlivě chutí "zakázaného ovoce". Nu, jestli tohle je špička "disidentské" literatury... Každopádně témata jako sex (respektive prostituce), potraty, (kvazi)lesbičky a jakási pseudomystika nesmírně vyčpěly. A nejen to. Román vůbec nefunguje ani jako obraz doby, kdy vrcholící perestrojka skončila naprostým společenským rozvratem, protože o sovětské společnosti z doby těsně před rozpadem SSSR se nedozvíme vlastně nic. Nicméně román není ani psychologický portrét, soukromý příběh. V podstatě jsem měl dojem, že jde o surrealistickou koláž obrazů, nekonečných (a nudných) dialogů, proložených zřejmě četnými jinotaji a náznaky, jejichž význam je dávno ztracen. Román na mě působil jednak absurdně a jednak (bohužel) a i neobyčejně únavně. Mám také velké podezření, že nejvíce se při jeho psaní bavil sám autor. Připouštím, že ani styl, ani téma, ani všudypřítomné vulgarity (o hlavní postavě nemluvě) mi naprosto nesedly. Nedočteno, protože mě prostě nezajímalo, co bude s hlavní "hrdinkou" dál. Byť se autorovi povedlo podat erotiku kupodivu naprosto asexuálně (ano, román není rozhodně pornografický), tak je možné, že si tento celkem originální (to z mé strany není prosím chvála!) nějakého čtenáře najde. Já to však zcela jistě nebudu.

Koňadra
14.07.2014 2 z 5

Prečítal som strašne dávno pri vode v jeden sparný deň. Dočítal som bez problémov, ale už nebudem. Nenechala vo mne nič.


Koka
09.05.2013

Kniha při svém vydání v roce 1990 (ještě stihla vyjít v posledních dnech života Sovětského svazu) se stala místní literární údálostí roku. Dnes, po tolika jiných knižních "výtvorech" pojednávajících o prostitutkách, lesbách, mystice, by už tolik slávy nesklidila.

Štítky knihy

prostituce

Autorovy další knížky

1992  40%Ruská krasavice
2018  78%Encyklopedie ruské duše
2005  92%Dobrý Stalin
2005  87%Ruské kvety zla

Kniha Ruská krasavice je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x