Rusáci

Rusáci https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486550/bmid_rusaci-Zar-486550.png 5 5 1

Autobiografický román líčí Cavannovy zkušenosti z druhé světové války: kapitulaci Francie a následnou německou okupaci severu země, exodus velké části obyvatelstva, černý obchod. Vypravěč odjíždí na nucené práce do Berlína, kde se setkává s Ukrajinkou Marií, jež se stane jeho velkou láskou. Během osvobozování Německa se oba přesouvají do Štětína, ale zajmou je sovětští vojáci. Oba s hrůzou sledují hromadné popravy německých civilistů. Vypravěč s Marií ztratí kontakt a poté stráví několik týdnů jejím bezvýsledným hledáním. Závěrečné svědectví o masovém přesunu nacistických pohlavárů na Západ zní děsivě... Za vzpomínkovou knihu na poválečné období Les Ruskoffs (Rusáci) obdržel literární cenu Interrallié.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Les Russkoffs , 1979


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
20.11.2022 4 z 5

Pro mě hodně nový a netradiční pohled na 2. světovou válku. Z počátku mi vyprávění přišlo ne moc záživné, trochu nesourodé a roztěkané, ale postupně mě autor svým svérázným podáním tak dokázal vtáhnout, že druhý den četby jsem knihu skoro nedokázal odložit a i přes nemalý rozsah ji dotáhl až do konce. Mám dojem, že jsem se o 2. světové dozvěděl mnohem víc, než doposud. 70-85%, 20. 11. 2022.
Jedna tradiční výtka pro Volvox Globator - kniha je opět a zase plná chyb, a to i přesto, že vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury ČR a kniha vychází za pomoci prograu (skutečně už zde je chyba!) na podporu publikační činnosti F. X. Šalda Francouzského institutu v Praze. Fuj, hanba, ostuda.