Rumcajs se vrací I.

Rumcajs se vrací I. https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346190/bmid_rumcaj-se-vraci-i-okE-346190.JPG 4 32 16

Rumcajs se vrací série

1. díl >

Manka umřela, dospělý Cipísek s rodinou starostuje v Jičíně a Rumcajs zůstal na stará kolena v Řáholci sám. Když doprostřed lesa dopadne neznámý objekt, bude ale muset rychle oprášit svoje loupežnické náčiní, aby uspěl v boji s novým nebezpečným nepřítelem - Vetřelcem z vesmíru.

Criosphinxx
Criosphinxx
18.05.2022 4 z 5

Tak něco takového bych asi nikdy nečekal, že budu číst:D Ale jako je to fakt cool jednohubka:D

T800
T800
25.09.2020 5 z 5

Velmi zajímavý projekt. Nejdříve jsem pojal podezření na nějaký podvod a mazanici, ale po rozbalení v počítači jsem jen čuměl. To je prostě nádhera. Taková nostalgická vzpomínka křížená novodobým Vetřelčím tématem. Doslova jsem obrázky hltal. A příběh samotný má logiku. Trochu bych to přirovnal k příběhu Vetřelci vs. Predátoři. Jen se to neodehrává v USA, ale u nás v Řáholci.


ShamanElder
ShamanElder
11.09.2020 5 z 5

Ty vado, to je tak roztomilý, až jsem zaslzel. Vrátit se ve svém věku opět do Řáholce jsem tedy nikdá nechtěl, ale když v něm přistanou Predátoři.....není co řešit - tři dávky.

Predator666
Predator666
21.06.2020 5 z 5

Genální myšlenka, geniální námět. Nevěděl jsem zda brečet nebo se smát. Rumcajs je borec a pan Opitz frajer, že se do toho pustil. Konečně má někdo odvahu dostat vetřelce až k nám do Čech. Jen škoda, že se komiks nedá sehnat tištěný, na počítači je to takové divné. Ale jsem rád, že jsem se k tomuto příběhu dostal.

3DD!3
3DD!3
29.05.2020 5 z 5

Už od první chvíle, kdy v Řáholci ztroskotá vesmírná loď s vetřelci na palubě, je znát, že půjde o nejtvrdší bitvu do jaké se Rumcajs, kdy pustil. Autor drží postavy ve věrohodné rovině a pamětníci Večerníčku si postesknou po dětství a té spoustě dobrodružství, které před televizní obrazovku zažili. Manka je mrtvá, Cipísek zapomněl tvář svého otce, zaprodal se úřadům a dělá v Jičíně starostu. Hrdina se může spolehnout pouze na zvířátka v lese. Bitva začíná.

tatjana1737
tatjana1737
27.05.2020 3 z 5

"Dejte mi rozkaz k útoku a já dám rozkaz k útoku!"

Tak tohle byla dobrá blbinka, jen to na můj vkus skončilo v nejlepším. Od této chvíle zbystřím, když děti přijdou žalovat, že po nich lezl pavouček...

Terva
Terva
16.05.2020 5 z 5

Vítejte u příběhu,
který se podle dostupných pramenů skutečně udál
v lese Řáholci na sklonku 19. století
a jehož hlavním aktérem byl
známý loupežník Rumcajs.

Jako milovník ságy Vetřelci vs. Predátoři jsem si tohle prostě nemohl nechat ujít. Hlavně jsem dlouho netušil, že u nás vůbec existuje někdo, kdo by téma Rumcajs a Vetřelci dal dohromady. A jsem tomu rád, že pan Michal Opitz dostal tento vynikající nápad. Jen škoda, že sešity vyšli v počtu 150 kusů. Já nemám moc rád elektronické čtení a raději v ruce držím poctivý papír. Ale jsem rád, že příběh existuje, a digitální forma vůbec nemá vliv na kvalitě obsahu.

Citát: Tak že les nehoří, ale pohybují se v něm 3 masový pavouci.

První věc, co mě totálně rozesmála, byla situace, kdy facehugger napadl Rumcajse. To, jak se ho krásně a bleskově z obličeje zbavil, nikdy nenapadlo ani Ripleyovou. Geniální. A to by nebyl Rumcajs, aby nenabyl svou zbraň pořádnými žaludy. Situace kolem knížete je také naprosto úžasná. Ridley Scott by zatleskal a já zaplesal. Jo, tohle sem potřeboval. Konečně vetřelci v Čechách. Díky, díky!

Malá ochutnávka:
Něco spadlo do Řáholce!!
Tak dost! Ticho! Nejsem slepý, viděl jsem to taky!
Běžte v klidu domů. Rumcajs to tam obhlídne a dá vědět. Právě jsem mu poslal rekomando.
A zkuste po cestě trochu uklidnit Jičínské.

Já se knížecky bavil. Sešit obsahuje i Skicář a vývojové postupy kreslení stránek. Nechybí ani reklama na Maxipsa Fíka a Včelí medvídky. A také obsahuje upoutávku na druhý příběh z lesa Řáholce. Komiks přesně podle mého gusta. Vybral jsem sedm citátů a už je má pan Opitz na svém profilu. Při čtení jsem poslouchal Mercyful Fate a jejich výběr nejlepších songů. A jako vetřelec se hbitě vrhám na druhý sešit.

Citát: Cipísku.... Řáholec tě potřebuje!

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
12.05.2020 4 z 5

Moje myšlenka na první stránce: WTF!?!

Vždycky když čtu nějakou myšlenkama hlubokou knihu, přemýšlím nad tím, co se autorovi honilo hlavou, když to psal. Zda doufal, jestli jeho knihu lidé pochopí i bez rozboru knihou delší než původní kniha.

No, stejné myšlenky mám i u totálně prapodivných knih. Co si, sakra, autor myslel, když tohle dával dohromady? Jako kdyby žalud vykouřil místo střelení ho do Vetřelce.

Moje myšlenka na šesté stránce: WTF!?!

Já prostě nevím, zda to je dobrý crossover nebo prostě jenom dobrá kravina.

Moje myšlenka na patnácté stránce: WTF!?!

Cipísek je starosta a má svoje problémy. A že se něco děje v Řáholci, na to má svoje lidi. Rumcajse. Ještě že je vdovec, to by Manka nerozdejchala. Takže v lese řádí Vetřelec a bacha na mocipána!

Moje myšlenka na dvacátédruhé stránce: WTF!?!

No, kdybych to měla chápat jako vzdání holdu, je to dost nevhodné. Kdybych to měla chápat jako recesi, mrzelo mě, že to nebylo vtipnější.

Moje myšlenka na poslední stránce: Co myslíte...? :D

Ale víte, co je na tom všem nejhorší? Vlastně to nebylo tak špatný. Až na kresbu. Byla strašně nudná a nezajímavá. Ale ty ptáčci byly moc hezky provedený. Škoda, že tam nebyly žádné vílky. To bych dala o hvězdu víc ;)

Ivan Kučera
Ivan Kučera
18.03.2020 3 z 5

Vziať niekomu jeho postavy, urobiť si s nimi čo chcem a ospravedlniť si to celé tak, že niekde uvediem meno pôvodného tvorcu postáv asi po právnej stránke naozaj nie je to najšťastnejšie možné riešenie. Ak necháme bokom túto etickú stránku veci, tak vlastne fajn komiks. Viete, ja by som sa naň aj rád hneval. Minimálne za značne voľný pohľad na autorské práva (ale i za dosť mizerný scenár a kresbu, ktorá sa mi skôr nepáčila, než páčila). Ale... ono to vlastne nejde. Crossover legendárneho Rumcajsa a o nič menej legendárneho dua Votrelec/Predátor (aj keď treba dodať, že Predátori tu majú skôr len cameo) je proste zlatý a celkom ma bavil. Navyše je krátky, takže je svižný. Najviac bodov každopádne nie za scenár, ale za skvelý nápad umiestniť kultové americké prevažne filmové monštrá do českých lesov a hájov.

gaspoda
gaspoda
21.06.2018 5 z 5

zjevení

jarynek
jarynek
22.05.2018 4 z 5

Spojit Rumcajse, Vetřelce a trochu i Predátora do jednoho příběhu může jen blázen nebo někdo s velkou imaginací. Minimálně to druhé zde určitě platí. Stárnoucí Rumcajs na vejminku, Cipísek, pro něhož už Rumcajs není středem vesmíru, naši oblíbení knížepán s kněžnou. Ti všichni oživují vzpomínky na dobu, kdy jsem hltal večerníčky s těmito postavami. A do toho vpadne Vetřelec, jehož jsem hltal o něco později. A tento dort, který vypadá, že vypadl z receptu Pejska a Kočičky, chutná. Sice v prvním díle jde spíše jen o rozestavění figurek na bitevním poli, ale nechybí tomu vtip, napětí akomerční přestávky s reklamami, které samy o sobě stojí za palec nahoru.

Voliarty
Voliarty
21.02.2018 4 z 5

Priznám sa, že pre mňa ide o prvé stretnutie s Rumcajsom. Áno, doteraz som s tím to zbojníkom nemal tu česť, preto to nemá pre mňa ten WOW efekt, že sa stretol s Votrelcom (ktorého poznám o dosť lepšie). Čo je škoda, ale zas na druhej strane, táto moja neznalosť mi nebránila užiť si tento počin.

Čo sa týka príbehu, ide o prvé zoznamovacie číslo predstavujúce, ako sú na tom postavy (pre mňa je to fajn, lebo aspoň ako-tak spoznám Rumcajsov svet), pred tím než ich Michal Opitz vrhne v ďalšom čísle do akcie.

Kresba sa mi páči, ide z nej taká tá milá rozprávkovosť (čo je úplne v kontraste s krvavým dejom).

Celkovo som spokojný a zvedavý, ako to bude pokračovať.

trudoš
trudoš
28.06.2017 5 z 5

Rumcajs jako nerudný vdovec, Cipísek jako jičínský starosta a knížepán jako vetřelčí inkubátor. Zní to šíleně? Jistě! A tak to také má být.
Rumcajs se vrací je komiks právě tak střelený žaludem, jak sama obálka napovídá. Ale střelený tím geniálně milým způsobem, který pobaví především pro nápadité hrátky s oblíbenými motivy, než kvůli nějakému tupému nakopávání se do zadku a prdění do kremrolí. Něco podobného kdysi předváděl Dan Černý na stránkách Sorrelu (a dost pravděpodobně i jinde), proto je jen dobře, že se k tomu po letech opět někdo vrátil. Takže Alieni všech galaxií střezte se, Řáholec vám teď nechá poznat zač je toho středověk.
No a co víc si přát od příběhu, který vrací na scénu hned tři legendy světového večerníčku? Snad jen, aby další díl byl co nevidět. A příště místo dvaceti stran rozehrál Michal Opitz stran dvě stě. Protože tohle spektakulární vyprávění končí přesně ve chvíli, kdy to začne být skutečně zajímavé a možnosti dalšího vývoje jsou doslova nepřeberné. Excelsior!

Kapis
Kapis
23.06.2017 5 z 5

To si tak sedím v pondělí v šest ráno na hajzlu, zmítán logickými vyústěními nedělní oslavy postupu Baníčku do ligy, kam patří a depresemi z blížícího se pracovního procesu. Po vypnutí režimu letadlo v telefonu hledím do emailu a co nevidím. Píše mi po dlouhé době Michal Opitz o adresu, což jsem si hned spojil s vydáním Rumcajse a hnusné pondělní ráno začalo být hned prozářenější.

Tak tento poutavý a jistě obohacující začátek máme za sebou, i když bych mohl vzpomenout i napínavé čekání každý den u schránky, když lístek z pošty mi ležel trestuhodně zasypán katalogy a letáky s jedovatými sloučeninami, které na sebe jsou někteří jedinci ochotni patlat a stříkat, aby je “nezastavil“ pot a tím nepřišli o trendy styl. Mohl bych vzpomenout i zábavné a duši naplňující čekání v řadě na hlavní porubské poště v době vydávání důchodů, či adoraci rezavého japonského dvanáctistupňového moku, který jsem si objednal ke čtení na Zámečku, či vymazlenou obálku, která byla autorem rozstřižena, byl v ní vložen papír navíc, který chránil hřbet a zpátky slepená (děkuji a bravo), ale to tu vůbec ale vůbec nepatří a nemíním tím zaplevelovat svůj komentář!!! Takže:

Tento zcela ultimativní crossover Anglosaských a Českých popkulturních legend, jehož eklatantní paralela s giganty žánru jako Powell, Willingham či Mignola je flagrantní již od prvních minut tohoto elaborátu adespotonu slovesné kultury, je zcela prost grafické dyspraxie. Především afiliativní symbol juvenilního sentimentu, ztělesněný archetypem spravedlnosti – Rumcajsem - představuje edukovaného bedekra, který významně asistuje čtenáři prožít smysl všech mistrových metafor a navodit tak signifikantní inverzivní tendence v rámci interpretačního rámce. Pokud v tomto okamihu přistoupíte na mistrovu hru, budete odměněni simplifikovaným konfrontačním, významově mnohovrstvým, úzusem dobra a zla, chudoby a bohatství (Neutěšené aparigrahické Rumcajsovy poměry versus ad hoc propertiální konzumerismus šlechty), eternálním, koexistenčně kopulativním vztahem Cipíska, jenž ostentativně bojkotuje rodinnou kontinuitu behaviorálního altruismu, a budete schopni plně prožít předfinální tenzní gradaci při exhumaci živočichů s retroperitoneálně perforovaným duodenumem.

Rozradostněn exaktní vizualizací postfreudovského axiomu musím ocenit tvůrce, že za tento klenot slovesnosti odmítl protiplnění a z extatických výšek tohoto transcendentálního zážitku toužebně vyhlížím pokračování!

Gordonlord
Gordonlord
22.06.2017 5 z 5

Naprosto kultovní postava, kterou zná úplně každý Čech. Korunovační klenot ze zlaté pokladnice českého folkloru. Krásná nostalgická vzpomínka na dětství. Tím vším je Rumcajs, ale zároveň je postavou, která celá desetiletí leží ladem, naprosto nevyužitá jakoukoliv příběhovou formou.

Tohle se teď ale mění!

Vesmírní paraziti ztroskotali v lese Řáholci a stárnoucí, legendární šedesátiletý loupežník bere svoji flintu, nabíjí pás s žaludy, sedlá jelena a vrací se do akce ve své poslední, fenomenální bitvě, která probouzí dětskou nostalgii a bere ji do úplně nových rozměrů.

Autor krásně drží styl kresby původních večerníčků, jehož postavy dostaly nový rozměr a temně laděný příběh slibuje dramatickou akční podívanou, plnou krve a napětí s večerníčkovým hrdinou v hlavní roli. Nebojte se vyrazit do akce s ním - protože stejně tak jako vy, dospěl i Rumcajs a i přesto, že je tohle teprve začátek, tak jsem si jist, že tahle jízda bude opravdu stát za to !

The legend of Jičín returns !

Defender of Řáholec is back !

...Rumcajs se vrací !!!

lyriq
lyriq
17.06.2017 5 z 5

Super mix kultovních dětských hrdinů a kultovních hororových příšer. Ujetý? Určitě. Zábavný? Stoprocentně!

Štítky knihy

české komiksy

Autorovy další knížky

Michal Opitz
česká, 1980
2017  88%Rumcajs se vrací I.
2020  94%Rumcajs se vrací III.
2018  92%Rumcajs se vrací II.
2019  67%Scratch Wars: Legenda Overcorneru

Kniha Rumcajs se vrací I. je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce8x
Chystám se číst8x
Chci si koupit4x