Rukojmí ISIS - Třináct měsíců v zajetí teroristů

Rukojmí ISIS - Třináct měsíců v zajetí teroristů https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310154/bmid_rukojmi-isis-trinact-mesicu-v-zajet-SNA-310154.jpg 4 59 18

Třináct měsíců v zajetí Islámského státu. Dánský bestseller líčí otřesné zážitky mladého fotografa, který se v roce 2013 vydal do Sýrie, aby tam dokumentoval probíhající politické změny. Během cesty však padl do zajetí džihádistů a strávil více než rok v zajetí. Ve své knize vydává svědectví o zvěrstvech, jichž se ve jménu Alláha dopouštějí ti, kteří se považují za vyvolené.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Ser du manen, Daniel , 2015


více info...

Přidat komentář

Marek.Sc
11.04.2022 4 z 5

Táto prepožičaná knižka na dobu neurčitú patrila medzi tituly, ktoré som skoro odložil Ad acta, bez pocitu znovuotvorenia. Hoci v tej dobe téma bola aktuálna, nemal som pocit, že sa do nej chcem s vervou pustiť. Avšak realita dnešných dní, má primäla, túto knižku čítať. Už z názvu knihy je zrejmé, ako to všetko dopadne. Mladý a neskúsený dánsky fotograf, sa vyberie zdokumentovať ľudí, ktorí trpia vojnovým konfliktom. Súhrou okolností sa stane adeptom na rukojemníka s vidinou vysokého výkupného pre islamský štát. Stáva sa z neho väzeň, za ktorého keď nebudú zložené peniaze, stane sa väzňom popraveným. Ako som spomínal, vieme ako kniha dopadne. Unikátne je skôr spôsob, akým sa postavila rodina k jeho záchrane a vyslobodeniu. Naozaj vieme, čo všetko by sme urobili pre oslobodenie svojho syna? A keď to nesmiete nikomu povedať a vo veľa veciach konať na vlastnú päsť, je to o to horšie. Nikomu sa nezdôveriť a dusiť v sebe najhoršiu obavu, smútok, hnev a ostatné negatívne pocity má na psychiku príbuzných zdrvujúci účinok. Daniel prostredníctvom autorky, popisuje naozaj všetko, čo zažil v trinásť mesačnom väzení v Rakke. Mučenie, priateľstvo medzi väzňami, ale aj brutalitu väzniteľov. Na pozadí sa odvíja príbeh popraveného Jamesa Foleyho, ktorý bohužiaľ vykúpený nebol a všetci vieme ako skončilo jeho trápenie. Čo však predchádzalo tomu, aby sa Danielova nočná mora, čarovným prútikom zmenila na realitu všedného dňa? Zázrak bol vykúpený množstvom sĺz a neskutočného snaženia jeho rodiny a prostredníkov, ktorí boli v úzkom kontakte s džihádistami. Daniel prišiel v jednom momente takmer o všetko. Dánsky demokratický štát mu bol razom vzdialený. A až teraz si uvedomil, aká je tá istota slobody prchavá. Odrazu zmizla európska realita, spokojnosť, konzum a ostatné vymožeností sociálnej istoty vlastnej domoviny. Teraz je to len o prežití.
Cenný v tejto knihe je opis udalostí, ale aj úsilie všetkých zúčastnených a snaha podtrhnúť, aby sa situácia vo vyhrotenom vojnovom konflikte viac nezopakovala.

maximus13
17.02.2022 5 z 5

Rozmazlený Dán, který si přeje zažít opravdové dobrodružství se vydá do Sýrie. Jeho naivita a snaha pomáhat v zemi, kde o to nestojí ho bude hodně mrzet. Více, než jeho mi bylo líto jeho rodiny a přátel.
Tuto knihu by měli číst všichni pracovníci multikulturních neziskovek, aby konečně pochopili, že mezi jednotlivými národy jsou bohužel propastné rozdíly jak v myšlení, tak v hodnotách na kterých stojí jejich vlast.


stanislav0373
30.07.2021 5 z 5

Neuvěřitelně silný příběh...co více dodat? Snad jen pro lepší orientaci doporučuji nejdříve něco načíst o ISIS a vývoji na blízkém východě, například https://www.databazeknih.cz/knihy/islamsky-stat-apokalypsa-jeho-historie-strategie-a-vize-zaniku-sveta-314130. Budete se pak lépe orientovat ve zvratech a důvodech některých akcí...

denniys
10.06.2021 5 z 5

Tato kniha mě hodně zasáhla. Tématu ISIS, Sýrie a terorismu se nevěnuji, vím jen obecné povrchové informace z médií, takže díky tomuto dílu mám větší přehled. Po dočtení jsem znechucená z toho, co člověk dokáže udělat člověku, jaké zlo se páchá v rámci víry a jak důmyslné mučení dokázal člověk vymyslet. Během četby jsem měla okamžiky, kdy jsem v slzách knihu odložila s přesvědčením, že to ani nedokážu dočíst. Příběh Daniela a ostatních je bravurně napsaný, plný silných a dojemných okamžiků, plný víry a odhodlání přežít, ukazuje sílu přátelství a potřebu nebýt sám. Zároveň z knihy sálá úzkost, bezmoc a beznaděj a nechybí ani odporné pasáže plné zla. Děkuji autorce.

" Sakra, můžete mi toho udělat hodně, klidně mě bijte do chodidel, bičujte mě do zad, ale pověsit znovu bez vody...umřu. Shniju.. Já tady z toho do prdele shniju. To bych radši umřel. "
" Nemůžu tu tři dny stát a pak umřít. "
" Vysvobodit se z tohoto světa, sám si rozhodnout, kdy ho člověk opustí. Ostře se zakousl do svého zápěstí..."
" Přežil jsem to v minulosti a přežil jsem to posledně, takže budu muset přežít i teď, abych přežil příště. "
" Pokud jsme si vážnost situace až dosud nepřipouštěli, tak jsme si to každopádně uvědomili ve chvíli, kdy jsme uviděli jeho fotografii. "
" Nemají ani jedno podělaný pravidlo. To aby člověk na Blízkém východě vážně pohledal. "

MichalM398
19.02.2021

Velice poutavé,emoční ....Knihu jsem četl před odletem do Egypta.V Egyptě v noci jsme dostali policejní doprovod ale vezli nás mimo ubytování,nebudu lhát byl tu červíček pochybností,fantazie i díky knize běžela naplno.Vezli nás v Luxoru podél Nilu zajeli jsme si ale nakonec nás dovezli :-)

vemrazik
17.02.2021 4 z 5

Velmi syrový příběh, doporučuju si přečíst. Staví se proti sobě beznaděj rodin rukojmích a naprosto racionální postoj států v tom, že teroristům se zkrátka nebudou poskytovat obrovské zdroje ve formě výkupného.
Dost jsem nad knihou přemýšlela a zároveň si rozšířila obzory, takže rozhodně splnila účel.

NatyDee
22.11.2020 5 z 5

Velmi zajímavý příběh podle skutečné události, z čeho až zamrazí - tolik bolesti, mučení, vydírání a člověk neví dne a ni hodiny co se stane. Váhala jsem zda si ji přečíst, ale nakonec mě příběh tak pohltil, že oko nezůstalo suché (bolest ale i bezmoc to bylo hrozný a člověk pak dostane vztek, jak se tohle může dít). Určitě doporučuji přečíst, život totiž může být bohužel i takový....

dream.rose
27.07.2020 5 z 5

Velmi krutý, ale zajímavý příběh. Jako plus dávám přidané reálné fotky. Příběh Daniela mě opravdu zasáhl a knížku určitě doporučuji k přečtení. Kniha není tlustá a čte se velmi dobře. V tomto případě je určitě lepší knížka, než film, film (Vidíš měsíc, Danieli) je hodně zkrácená a některé věci nebo události jsou vynechané, ale ráda jsem shlédla i film.

schillerter
09.05.2020 5 z 5

Mrazivý příběh Daniela Rye. Ještě než shlédnu film Vidíš měsíc Danieli, jsem si chtěla přečíst tuto knihu. Kniha se kupodivu četla velmi lehce, i přes řadu nelehkých detailů, kterými si musel dánský fotograf v zajetí projít. Je opravdu "malý zázrak", že se mu podařilo přežít prvních čtrnáct dní, protože to co mu prováděli bylo katastrofální. Nicméně, více než sklíčenost z trýzně, neustálého zastrašování a agresivity ze strany dozorců, detaily bití...jsem si z knihy odnesla pocit, že je velmi hodnotná tím, jak popisuje charaktery lidí, kteří se umí podržet v tak extrémních situacích. Lidská pospolitost a přátelství. V takových situacích zjistíte kdo jste. Knihu určitě doporučuji.

VladkaBU
27.04.2020 5 z 5

... drsný příběh o surových taktikách islámského státu, o mučení, vydírání, vyjednávání a věznění, které si neumíme představit. Příběh je čtivý, poutavý. Ač jsem zpočátku pochybovala, jestli začít číst, dočetla jsem velmi rychle.

genie
18.01.2020 4 z 5

Čtivě sepsaný reálný příběh s náhledem do "zákulisí" únosů a vyjednávání s islámskými únosci. Zaujal mě způsob zajištění výkupného za Daniela a přístup k výkupnému a únosům ze strany USA a evropských vlád.

LaCoccinelle
05.06.2019 5 z 5

Velice silný příběh. Obdivuji Daniela, v jakých podmínkách dokázal přežít. Jen číst o tom je strašné, natož něco takového prožít. Odříznutý od světa, 13 měsíců děsu a strachu ze smrti, která mohla přijít kdykoliv. Jeho přátelství s Pierrem je to jediné "dobré", co z toho vzešlo.
Knížka ve mně zanechala opravdu silné pocity. Držím Danielovi palce, ať se mu daří.

wir
29.04.2019

Kniha "donutí" člověka přemýšlet nejen nad krutostí věznitelů, ale rovněž i nad přístupem jednotlivých vlád k osvobození rukojmí. Pro mě byl tento aspekt knihy asi více podnětný k přemýšlení než samotné věznění, které je, co do své krutosti v dnešní době již obecně známo.

Janinka68
08.06.2018 5 z 5

Kniha mě upoutala. Jde o strašlivý příběh, který je přesto napsán velmi čtivě.

radek10811
30.01.2018 5 z 5

Velmi silný příběh, který byl podán velmi čtivě. Pro Středoevropana je velmi těžko představitelné, že by se mu něco takového stalo a proto je důležitý se s takovými příběhy seznámit a snažit se, aby ze světa vymizely.

Stanča
07.11.2017 5 z 5

Dobré počteni. Celkem mne překvapil přístup dánských úřadů.

beruska
25.04.2017 5 z 5

Je velmi těžké o těchto věcech přemýšlet, natožpak o nich číst... Kniha naprosto otevřeně popisuje, co si musel Daniel v zajetí vytrpět, myslela jsem si, že tolik surovosti nezvládnu a knihu odložím... Hlavní hrdina byl velmi statečný, snažil se ze všech posledních sil vymýšlet i pro ostatní zajatce různé hry (z kamínků), aby odvedl myšlenky od krutosti a násilí... Měla jsem z této knihy strach, ale Daniel a víra jeho rodiny mne naprosto dostala...

LusSyNDA
03.04.2017 5 z 5

Přečetla jsem tuto knihu a dohledala si k ní další informace, obrázky... Je to opravdu silný příběh. Je hrozné nakouknout "pod pokličku" toho, co se aktuálně děje kolem nás. Děkuji za odvahu, že tato kniha byla napsána. Jsem ráda, že jsem si něco takového mohla přečíst.

Štítky knihy

terorismus zajetí únosy hnutí Islámský stát

Autorovy knížky

Puk Damsgard
dánská, 1978
2016  87%Rukojmí ISIS - Třináct měsíců v zajetí teroristů

Kniha Rukojmí ISIS - Třináct měsíců v zajetí teroristů je v

Právě čtených1x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených5x
Knihotéce24x
Chystám se číst56x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x