Rudý měsíc

Rudý měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124765/rudy-mesic-124765.jpg 4 76 13

Pro naše předky byl menstruační cyklus zdrojem nesmírně tvůrčích, spirituálních, sexuálních, emočních a fyzických energií. Byl darem, který ženám každý měsíc dodával sílu k regeneraci, k působení na okolní svět, k propojení se se zemí a s rodinou a k projevování hlubinné moudrosti a inspirace. S tímto dávným ženským učením se můžeme ještě dnes setkávat v naší mytologii a pohádkách. Miranda Gray připomíná současným ženám, že k jejich životu patří neodmyslitelně a typicky cykličnost, a vede je k přijetí a projevení vášnivosti, nadšení a tvořivosti podporované cyklem. Zkoumá ženskou moudrost obsaženou v západních mýtech a tradičních příbězích a předkládá i různá praktická cvičení a metody. Rudý měsíc vám pomůže: * přijmout cykličnost a propojit se všemi různými mocnými energiemi čtyř fází vašeho měsíčního cyklu * těšit se z těchto energií a používat je v oblasti tvořivosti, sexuality a spirituality * přijmout mýty o cyklu i pro svůj život a nechat se jimi inspirovat na své cestě * vytvořit si přechodový rituál k přijímání emocí a k transformaci... celý text

Literatura naučná
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

Red Moon: Understanding and using the creative, sexual and spiritual gifts of the menstrual cycle , 2009


více info...

Přidat komentář

Maki21
12.12.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha, která mi ukázala to že když se mi mění nálada v průběhu měsíce není to nic špatného.

horkosladka
20.08.2022

Ano, fáze měsíce a menstruace ovlivňuje prožívání a chování ženy, a proto bychom se my ženy měly začít opět chovat jako ženy, naslouchat svému tělu a uvědomit si, že právě kvůli menstruačnímu cyklu jsme zranitelnější a emotivnější než muži. Jsme to přece my, kdo na svět přivádí nový život, a proto bychom měly vnímat, jak citlivé jsme, když se v průběhu měsíce měníme, působí na nás hormony, připravujeme se na početí. Okolí by to mělo chápat a nedívat se na to jako na slabost, ale jako na přirozenou součást ženského života.
Dnes, v době antikoncepce, psychofarmak a velkého stresu a tlaku na výkon, je těžké dovolit si být ženou, která si dovolí odpočívat, když z jejího těla odchází krev a má menstruační bolesti. Myslím, že společnost je stále především společností mužů, mužské aktivní energie, která je v rozporu s únavou a rozjímáním ženy, která právě menstruuje. Ženy by měly mít v zaměstnání nárok aspoň na jeden den volna v měsíci, aby mohly regenerovat své síly. Stále více neplodných žen, žen s různými ženskými potížemi, psychickými... Jdeme proti své přirozenosti. Tuto knihu bych doporučila spíše mužům než ženám, aby pochopili, proč se nám ženám mění nálady, proč v určitou část měsíce cítíme energii a v jiné propadáme depresi a plačtivosti nebo návalům vzteku.


DYRKA98
26.04.2022 5 z 5

Kniha byla velmi čtivá, až jsem ji rychle přečetla. Doporučuji.

Sisssi
27.11.2021

Kniha o hře na život v souladu s přírodou a přirozeností. Ano, o hře, protože o nic jiného než o dětinskou hru tu nejde. Krásně to ukazuje dnešní přístup k životu od zdi ke zdi - ženy do sebe léta cpou hormony, aby se menstruace zbavily a pak otočí o 180 stupňů a hrají si na přírodní bytosti. Směšné. O skutečném vnímání menstruace v dávných dobách toho mnoho nevíme, to je jen iluze dnešních "přírodních žen". Ve skutečnosti měly pro častá těhotenství a kratší dobu dožití daleko méně příležitostí takto měsíc po měsíci zkoumat svůj cyklus.

vercas945
29.01.2021 4 z 5

Oproti Cyklické ženě, která je víc zaměřena na to, jak cyklus využít v běžném životě , řekněme ve vnějších projevech, je Rudý měsíc mnohem víc zaměřen na vnitřní prožívání cykličnosti a je pro mě trochu složitější všechno vstřebat. Ale rozhodně stojí za to si knihu přečíst a opět to není kniha na jedno přečtení, spíš na postupné vracení se k jednotlivým částem.

Leusee
23.10.2019 4 z 5

Některé pasáže byly trochu nudnější a těžko jsem u nich udržela pozornost, ale jinak mě knížka nadchla a rozhodně mi pomohla více porozumět mému cyklu, mé náladovosti a mým změnám priotit a kreativitě. Můžu doporučit každé ženě!

Blanchidlo
08.02.2018 3 z 5

Ze začátku se četla kniha lehce, byla plná nových informací, ale někdy kolem poloviny začala být nudná, opakovala se a těžko jsem u ní držela pozornost. Nicméně když ji zhodnotím jako celek, určitě stojí za přečtení :)

majuska88
04.11.2016 4 z 5

Kniha která mi rozšířila cykličnost po knize Cyklická žena. Celkem příjemné čtení i když některé pasáže mi přišli nezábavné až moc zaměřené na mystiku.

lailaj
26.08.2015 3 z 5

Kniha má zajimavou myšlenku, určitě stojí za to se nad ní zamyslet, ale jnak je kniha psána hodně vzletněa symbolicky.

miuk
18.04.2014 1 z 5

Zajímavě popsané téma. Nicméně to není nic, co bych už nečetla jinde. Každopádně pro někoho, kdo téma nezná je to určitě přínosná kniha. Ale jak říkám, jednou a dost. Pak Vám budou všechny knihy tohodle typu připadat stejné...

Varvara
06.06.2013 5 z 5

Tato kniha může otevřeným ženám pomoci zásadně změnit svůj postoj k menstruačnímu cyklu. Vede k hlubšímu porozumění sama sobě, pochopení změn chování apod. během jednoho měsíce. Z tohoto důvodu bych ji doporučila i mužům - mohou díky knize lépe pochopit svoje partnerky a nebrat si některé chování žen osobně. Kniha je úžasnou oslavou ženství a ženskosti. Trápily jste se kvůli menstruaci? Miranda vám ukáže, že nemusíte, když ji i sebe lépe pochopíte. Aspoň u mě se to tak stalo a teď se na menstruaci v podstatě i těším. Líbí se mi i provázanost knihy s mýty. Ženy, poznejte se a nebojte se svojí síly ;-)

umbra
15.03.2013 5 z 5

Souhlasím s Nico, ale celkově považuji knihu ve své kategorii za bezkonkurenční. Proto 5*

Nico
04.03.2013 3 z 5

Rozhodně zajímavá kniha, jak už to z produkce Dharmagaiy bývá. Není četbou jen pro ženy, lecjaký vnímavý či zvídavý muž na ni může upřít své oko :) Některé pasáže mi seděly méně (na můj vkus příliš vizualizací) a některé více (podrobný a praktický popis čtyř fází menstruačního cyklu). Doporučila bych knihu každému, ale už to tak bývá, že některé myšlenky a dary nejsou pro každého :)