Rudý kapitán

Rudý kapitán https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279226/mid_rudy-kapitan-QRz-279226.jpg 4 752 191

Při rekonstrukci starého hřbitova objevili dělníci v jedné z rakví lebku, do níž byl vražen velký hřeb. Bylo jasné, že nebožtík zemřel násilnou smrtí. Na místo hrůzného nálezu byli přivolání detektivové z oddělení vražd - začínající Richard Krauz a zkušený Eduard Burger. Kolotoč vyšetřování se roztočil. Detektivové záhy zjišťují, že nebožtíkem je bývalý kostelník z kostela svaté Barbory. Vyšetřování však probíhá k nelibosti všech - vyšších míst i církve samé. Proč? Krauz s Burgerem i přesto pokračují v pátrání...... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Literatura slovenská

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Červený kapitán , 2007


více info...

kopeceli
kopeceli
27.01.2024 5 z 5

Napínavá kniha! Cením si také srozumitelného shrnutí vzniku, smyslu a zániku templářů.
Příběh je hodně dramatický, místy až těžko uvěřitelný, čtenář ani nedýchá. Pak skončí a taková trochu pachuť zůstane. Je to vědomí, že Dán vychází ze skutečného příběhu, na kterém vystaví smyšlenou detektivku. Politika je také reálná, jen jména se pozmění...
Vyplatí se přečíst a nechat si čas na dobré zažití.

Aligator805
Aligator805
25.01.2024 5 z 5

Skvělý příběh s historickým pozadím. Krauz se zase vyznamenal.


jester138
jester138
25.12.2023 5 z 5

Omylem jsem si vypůjčil v knihovně tuhle knihu pod názvem Rudý kapitán. Samozřejmě je velmi dobrá kniha 4x hvězda ale to jsem autora ještě neznal. Abych se představil jsem bývalí voják z povolání a jako takový mi stačí 5 minut a tuším odkud dotyčný z bývalého ČSSR je. Bohužel tento fakt u knih v češtině mizí.
Dnes jsem už přečetl všechny knihy od DD včetně téhle v rodném jazyce a dialektu z Blavy a opět pecka za 5 bodů. Dokonalá práce mordparty z kanceláře 141 a zavilého Krauze :-)

jitka3027
jitka3027
20.12.2023 5 z 5

Pecka, Burger a jeho parta mě baví, Krauz tentokrát zastinil všechny ostatní a nenudila jsem se ani chvíli. Bavil mě historický podtext i akce, jen některé detaily bych si klidně odpustila, i když bez nich by to asi nebylo ono. Tleskám a těším se na další.

mila2411
mila2411
27.10.2023

Pro mě poprvé Rišo Krauz a jeho bratislavská parta a musím psáti: KLOBOUČEK. Že se i na Slovensku mordovalo a vraždí asi nepřekvapí, ale tenhle devadesátkový, porevoluční příběh má neuvěřitelné grády a historické pozadí. Jako audiokniha je to navíc krásný herecký koncert geniálního Martina Stránského (každá postava má svůj hlas, neuvěřitelné!), který román posouvá na 1oo% a možná i o kousek dál. Pěkné, zábavné, milé - těším se na další díly!

hana1039
hana1039
22.10.2023 5 z 5

Audiokniha:
Tentokrát se podíváme i do Olomouce v rámci dovolené a samozřejmě, že Krauz opravdu, ale opravdu chce být jen se svými dvěma přáteli z doby studia a chytat ryby :-))). Ale...jo,to ale jim přinese malé dobrodružství :-))

Bedřich63
Bedřich63
17.09.2023 5 z 5

Už potřetí v tomto roce jsem se ponořil do vyšetřování s oblíbenou partou vyšetřovatelů. Tentokrát to bylo hodně o Krauzovi a Burgerovi. Krauz vyšetřoval, dedukoval a kombinoval, Burger schytával rány. Případ byl komplikovaný, tak ani na to pití moc nedošlo.
Tentokrát to nebylo jen o vyšetřování případu z dřívější doby, ale byla to i krásná procházka po historii templářů. Trochu mi to připomnělo mého dalšího oblíbeného spisovatele Dana Browna a jeho knihy.
Dominik Dán mě stále nenudí a jsem zvědavý na další díly.

klmonkaa
klmonkaa
24.07.2023 5 z 5

Skvele skombinovaná detektívka s krimi a s mystériom dávnych pokladov. Skvelé počúvanie (vypočuté ako audio kniha v podaní Jozefa Vajdu - bravúrny výkon!).

RoBertino27
RoBertino27
28.06.2023 4 z 5

Jestliže film působil dost ponuře a umocnila ho přítomnost výborných herců či výborných hereckých výkonů (zvláště překvapil Michal Suchánek a hezkým bonusem byl návrat Mária Kubce), tak kniha je ještě o stupeň a půl temnější. Dokazuje, že černobílé vidění je větším zlem než zatajování - autor se neváhá pustit i na křehké pole, s nímž si takový John Lennon užil svoje. Každopádně s ohledem na fakt, že kniha mi byla poskytnuta, jsem se vlomil doprostřed série a bude třeba začít dohánět resty.

Corso
Corso
31.05.2023 4 z 5

Za vsetkym je taky... az IndyJonesovsky hon za pokladom. (ale naozaj tak v pozadi) A jeden prilis zanieteny vysetrovatel. Dan prekrocil hranicu zanru, ukrocil mierne bokom, a rozvinul aj vedlajsiu linku tajomeho pokladu.

Pridanou hodnotou detektivok Dominika Dana je kronika nasej nedavnej historie. Takze zakonite nakoniec doslo aj na taky fenomen, akym je symbioza katolickej cirkvi s prakticky kazdym politickym rezimom. V cervenom kapitanovi konkretne s tajnou sluzbou komunistickeho rezimu. Za cenu kolaboracie a odovzdavania informacii dostali od rezimu povolenie spravovat cast svojich niekdajsich majetkov a ...v podstate ak budu drzat hubu a krok, zit si ako prasata v zite nadalej. Obcas vyrobime nejakeho martyra, obcas disidentskeho farara, ale vsetko pod kontrolou. Plus nie nezanedbatelny bonus, cirkev si tisko mohla cakat na zmenu rezimu a zase sa dostat aj k zvysku svojich majetkov. Comu verila ona, komunisti nie, takze kazdy mal pocit ze ma veci pod kontrolou.
No a do toho vam pride drsnejsi vysluch, nasledne poprava podgurazenymi agentmi, neporiadne odpratana mrtvola, mala nahoda, a dalsi pripad je na svete. Prave urcitou zmenou tempa a temy vycnievajuca detektivka z tejto serie. Velmi prijemne citanie, a podnietilo par spomienok.
Maly nedostatok som si zapricinil ja sam. Audio som pocuval v cestine, na co u Dana nie som zvyknuty, Asi bol Kapitan v nejakej akcii na audiolibrix tak som to hodil do kosika hned, nepozerajuc jazyk a interpreta. Ale toto ma nevytrhlo zo zazitku, aj tak asi 80% vsetkeho citam alebo pocuvam v cestine hlavne zo zvyku a kvoli ovela kvalitnejsim prekladom. Tentoraz som si dal prelozit svoj rodny jazyk... no nevadi. :)

Kory98
Kory98
05.02.2023 5 z 5

Na konci by se člověku skoro chtělo křičet bezmocí. Krauz sice vypátral viníky, ti byli potrestáni jinak, než by si asi představoval, ale rozkrýt celou mašinérii se mu stejně nepodařilo (i když to vlastně nebyl jeho úkol). Na druhou stranu se mu ani nedivím i když jsem mu obrovsky fandila. V tomto dílu to skoro vypadalo, že má nějaké superschopnosti i když měl asi jenom štěstí. Takže na něho určitě nezanevřu a přečtu si další díl.

Koka
Koka
18.01.2023 4 z 5

Konečně jsem se také dostala k proslulému a tajemnému Dánovi!
Příběh začíná skvěle, první třetina mne opravdu navnadila a vyvolala ve mne vzpomínky na horké léto 1992 a mnohé tehdejší estébácké kauzy. Ovšem ve chvíli, kdy děj začne napodobovat Ekovo Foucaultovo kyvadlo říznuté Brownovým Ztraceným symbolem, můj zájem hodně opadl.
Pobavily mne některé autorovy narážky na slovenskou realitu těch let (zvláště Sokol – Jastrab :=) a také některé „chybky“ českého překladu. Zejména ta na straně 124, kde jeden detektiv druhému doporučuje přečíst si Kosidowského knihu Co říkají EVANGELÍCI!
Panu překladateli vzkazuji, že evangelíci není totéž co evangelisté, a kromě toho by bylo vhodnější místo doslovného překladu slovenského názvu Čo rozprávali evanjelisti použít název té knihy, pod jakým vyšla v češtině – Na počátku bylo slovo, viz zde: https://www.databazeknih.cz/knihy/co-rozpravali-evanjelisti-77105
A také: když se jednou nějaká postava jmenuje Ferdinand, pak by se o pár stránek dál neměla najednou jmenovat František – a to ani když je o krycí jméno.
Ale jinak čtení to bylo napínavé, to jo.

99jana99
99jana99
03.01.2023 5 z 5

Tak tato kniha DD mě opět bavila a těšila jsem se na každou chvilku, kdy budu moct číst.

Rapeh
Rapeh
30.10.2022 5 z 5

Dominika Dána poslouchám audio knihy a díky němu jsem poslechu přišla na chuť. ( dříve jsem to zavrhovala s tím že raději vidím pismenka).
Tento díl byl zajímavý tím, že kdo vyrůstal v komunismu si umí představit, že to takto fungovalo. Myslím si, že knihu jinak vnímá mladá generace a jinak generace tzv. Husakovich děti

ArwenAragorn
ArwenAragorn
21.09.2022 4 z 5

80%
..."pracoval pod krycím menom Červený kapitán...obluda...viete, prečo mal také meno? Lebo keď končil výsluchy, mal ruky červené až po vykasané rukávy!"
_______________________________________________________________________________________________________________
Další výborná Dánovka, ale na můj vkus tam bylo příliš záhad, tajemství a vysvětlování ( i když zase dozvědět se něco nového třeba o templářích špatné nebylo). A bylo to dost drsné, přesto nechyběl typický humor. Napínavé a hodně akční.

Klára90
Klára90
29.07.2022 3 z 5

Za mě zatím nejslabší kniha od DD, co jsem zatím četla. Přišlo mi to celé tak nějak moc. Nicméně i tak 3*, protože to bylo napínavé a tajemné. Nicméně dánovky s klasickou detektivní zápletkou mi sedí více.

Marfiel
Marfiel
11.07.2022 5 z 5

Další výborná knížka. Tentokrát mi připomíná příběh Indiana Jonese ale v česko-slovenských reáliích... Autor prostě umí, ať už si za látku ke svému příběhu vybere cokoliv. Palec nahoru za hlavní postavu Richarda Krause i skvěle propletenou dějovou linii vyšetřování s mysteria ferens. Možná jen to finále mohlo být o trochu kratší. Ale opět přečteno jedním dechem.

MatoPalkes
MatoPalkes
29.06.2022 4 z 5

Krivka zabavnosti a čítanosti nemohla stúpať večne. Miestami som sa nudil a autorova šiesta kniha je pre mňa zatiaľ najslabšia. Stále však nadpriemerné dielo. Pokračujem ďalej.

medlovice
medlovice
20.06.2022 5 z 5

Kapitán Smrt ? Teda že by existovala dánovka, kterou neznám ? Ale znám, zjistila jsem doma , už jsem ji četla jako Rudý kapitán. Ale bavilo mě to ještě víc , nejvíc vyprávění o vzniku templářů i s alkoholem posilněnou partou.
Oddělení detektivek v UH je takový koutek jen pro jednoho a když chci dánovku , musím se ohnout , možná , že se tím jeho knihám klaním. Jinak by si zasloužily přehlednou polici a lepší místo.

MUDr.Scorpion
MUDr.Scorpion
09.06.2022 5 z 5

Pro me jedna z nejlepsich knih od DD.