Rudolf - korunní princ a rebel

Rudolf - korunní princ a rebel https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73133/rudolf-koruni-princ-a-rebel-73133.jpg 4 24 4

Biografie Habsburka, který svým životem i tragickou smrtí symbolizoval atmosféru zanikající středoevropské monarchie.

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Kronprinz Rudolf , 1978


více info...

Přidat komentář

keselylenka
11.12.2022 4 z 5

Jsem absolutně spokojená. Autorka má opravdu detailní znalosti a píše čtivě. Velmi oceňuji zejména obrovské množství citací, díky kterým se s aktéry propojíte.

Sofonisba
08.04.2021 5 z 5

Autorka opět potvrdila své hluboké znalosti a schopnost napsat životopisnou studii poutavě a srozumitelně. Oceňuji, že v případě chybějících pramenů nabídne možné varianty, jak se věci mohly stát. Prince Rudolfy ukazuje nejen jako následníka trůnu, ale také jako vzdělance, ornitologa, možného zednáře, vojáka atd. Ale hlavně jako hluboce nešťastného člověka, který více než po koruně, slávě a dvorských zábavách toužil po obyčejném životě, možnosti být užitečný a něco dokázat. Ale hlavně toužil po bezpodmínečné lásce a uznání, jaké poskytují rodiče svým dětem.


AllyKumari
22.06.2017 5 z 5

Vynikající studie zajímavého člověka, který, kdyby byl jeho život jiný, mohl vykonat velké věci. Jediné, co mi trochu vadilo v české verzi, je kompletní ignorace spojení "v roce" nebo "roku". A tak se letopočty objevují následovně: Už 1888 mluvil o sebevraždě. Mluvil s císařem ještě 1877. Atd.

zbt81
18.02.2016 4 z 5

Korunný princ Rudolf určite nepostrádal inteligenciu a porozumenie k nemajetným vrstvám obyvateľstva. Keby sa bol narodil v meštianskej liberálnej rodine zrejme by bol jeho život oveľa šťastnejší a úspešnejší. Vinu na jeho osude a vývoji charakteru mala určite aj výchova a dedičné zaťaženie od oboch rodičov. Najväčšiu jeho tragédiu vidím ani nie na spôsobe jeho odchodu zo sveta (hoci to negatívne ovplyvnilo život celej jeho rodiny), ako skôr na tom, že zobral so sebou aj Mary - nedospelé 17-ročné dievča. Mal ju rozhodne z toho vynechať, ale či si v tom čase plne uvedomoval dôsledky svojho konania alebo nie už asi nezistíme.