Rudá hvězda

Rudá hvězda https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337089/ruda-hvezda-CPF-337089.jpg 4 2 2

Červená hvězda je prvním dílem ve světové literatuře, které se pokouší zachytit obraz budoucí komunistické společnosti.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Komunistické knihkupectví a nakladatelství R. Reiman
Originální název:

Krasnaja zvezda , 1908


více info...

Přidat komentář

sharik
20.07.2021 3 z 5

Naivní text o cestě na Mars, kde se historie místních lidí odvíjela dlouho stejně, jako na Zemi. Ale na rozdíl od Země, Mars nezná války a násilí, neboť na něm včas došlo k socialistické revoluci a tak se nerozvinul ten za všechno zlo zodpovědný kaputalismus... propaganda, lovestory, jednota a nutnost revoluce, tady najdete vše! Ale teď vážně - ano, je to tendenční, dělnické, komunistické a utopicky naivní. Ale když se odpoutáte od politiky a přijmete názory autora prostě jako dobový fakt, není to vlastně tak úplně špatný sci fi román. Minimálně některé popisy Marsu, planety obydlené jen trochu jinou lidskou rasou, jsou vážně moc fajn. Pokud vás zajímá science fiction a baví vás naivita komunisticky utopistického myšlení, zkuste si tohle přečíst.

Toffee
01.02.2019 4 z 5

Náhodou se mi dostal do rukou tenhle spisek, a kdo by nestál o to přečíst si utopický román socialistického předrevolučního autora? ...no, a dobré :-)
Tváří se to jako autentický záznam zanechaný socialistou Leonidem poté, co se za podivných okolností ocitl v psychiatrické léčebně a potom odtud zmizel, zanechav po sobě tento spisek (takže takové postmoderní).
Revolucionář Leonid potká sympatického cizince, který mu nabídne, aby s ním odletěl na Mars jako vyslanec lidí. Leonid souhlasí, takže lodí ze skla a hliníku, za pomoci záporné hmoty vyrazí. Cestou a pak po přistání se seznamuje se společností Marsovců, jejich kulturou a znalostmi. Na Marsu už totiž proběhla celoplanetární socialistická revoluce a všechno tam báječně funguje. Leonid si je samozřejmě vědom, že na Zemi to nepůjde tak snadno, protože zatímco na Marsu to provedli najednou a vytvořili si jednotnou společnost s jedním jazykem, na Zemi s nesjednoceným proletariátem to půjde těžko.
První část je tedy hodně popisná a odpovídá představě sovětského socialisty kolem roku 1905 o vzdělání, práci, řízení "státu", umění.... trochu úsměvné (jenže zase, když člověk ví, jak to v reálu dopadlo...).
Pak ovšem nastane zvrat. Ukáže se totiž, že i Marsovci mají potíže (kolektivní, samozřejmě), že si Leonida nepřivezli jen kvůli skamarádění a že někteří Marsovci mají poněkud podlejší plány. Do toho se ukáže, že jeden z Marsovců, který mu byl od začátku blízký, je ve skutečnosti žena, a že vzájemný pocit blízkosti je ve skutečnosti hluboká láska. Tím se to celé ještě zkomplikuje. V dramatickém závěru se Leonid ocitá zpět na Zemi a rovnou u kamaráda v psychiatrické léčebně.
Řekla bych, že je to dobrý pokus jak dát do atraktivního sci-fi oblečku vylíčení světlých zítřků komunistické společnosti.


Autorovy další knížky

1921  70%Rudá hvězda
1921  0%Inženýr Menny

Kniha Rudá hvězda je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x