Rudá biologie

Rudá biologie https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91802/bmid_ruda-biologie-irI-91802.png 5 9 4

Velmi zajímavá a čtivá kniha zábavně a ironicky vypráví o tragickém zasahování bolševiků do přírodních věd, popisuje sovětskou vědu a její omyly v době komunistické diktatury. Popisuje „seriózní“ teorie o vzniku buněk z nebuněčné hmoty, o tvorbě lidských kostí z červů, o dlouhověkosti dosažené sodovými koupelemi a o dalších mystických „objevech“ mičurinské biologie. Podstatu všech podvodů přitom autor srozumitelně vysvětluje jako přírodovědec a historik zároveň. Současně se pokouší rozkrýt osobnosti a chování vědců v době nesvobody, z nichž někteří zaplatili za svou čest i vlastním životem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Stilus Press
Originální název:

Krasnaja biologia , 1998


více info...

Yoshika
Yoshika
03.03.2021 4 z 5

Autor si vybral fascinující téma, ale nedokázal text zpracovat záživně. Knížka se tak četla dost obtížně, i když informace v ní jsou až surrealistické. Stále kroutím hlavou nad tím, jak toto bylo možné. A jak to, že na tohle existuje jen jedna publikace (nebo jsem alespoň zatím na nic jiného nenarazila). Budete se smát, budete brečet, budete se rozčilovat. Lituju všechny vědce, kteří v té době museli žít, neumím si představit, jaké to muselo být vnitřní utrpení.

tomasblazek
tomasblazek
03.07.2020 5 z 5

Téma čtivé a dobře popsané, místy člověk neví, zda se má nad "novou sovětskou vědou" smát, nebo komusi imaginárnímu nadávat vzteky. V češtině prozatím ojedinělá publikace na tento námět, pokud vím, četl bych si rád i víc.


marukm
marukm
04.05.2016 5 z 5

Nikdy mě nepřestane šokovat, že něco takového bylo možné. Lysenko a Lepešinská jsou ostudou ruské vědy.

Kačislava
Kačislava
04.04.2013 5 z 5

Při čtení této knihy jsem zažila smutek i vztek, vztek z hlouposti lidí o kterých je v této knize řeč, lidí jejichž argumentem bylo: znám mocného člověka, proto se nemohu mýlit. Vše o čem se zde píše autor dokládá odkazy na konkrétní dokumenty z té doby, což vyvrací veškeré spekulace. Výborná ukázka totalitního nemyšlení.

Štítky knihy

Sovětský svaz pseudověda

Autorovy knížky

Valery Soyfer
ruská, 1936
2005  93%Rudá biologie

Kniha Rudá biologie je v

Přečtených11x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst20x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x