Rubáš pro slavíka

Rubáš pro slavíka https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366340/bmid_rubas-pro-slavika-gPi-366340.jpg 4 157 36

Adam Dalgliesh série

< 4. díl >

Čtvrtý případ inspektora Dalglieshe. Ve Slavičím domě se mladé ženy stávají ošetřovatelkami a učí se zmírňovat utrpení. Když však jedna ze studentek při ošetřovatelském výcviku hraje pacientku, je děsivě, brutálně zavražděna. Další dívka umírá za stejně záhadných okolností a je na Adamu Dalglieshovi ze Scotland Yardu, aby odhalil vraha, který jako lék na všechny nemoci předepisuje smrt.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Motto
Originální název:

Shroud for a Nightingal , 1971


více info...

Přidat komentář

Sulmo
14.10.2023 3 z 5

Jako dobrý,ale jaké bylo moje překvapení když jsem zjistila,že jedné oběti bylo přes 30. Tím pádem to ,obula bačkorky' atd.mohli vynechat. Jinak dobrá detektivka,i když trochu roztahaná.

Friedulka
22.08.2023 5 z 5

Málokdy čtu detektivky opakovaně, ale tato je jedna z několika, po kterých jsem sáhla znovu. Má totiž mnoho co nabídnout. Pohltí nejen samotný děj, ale také ponuré prostředí staré nemocnice, rovněž vynikající popisy, které celkovou atmosféru umocňují. Příběh vás vtáhne a nepustí.
PS. Žaludeční sondu po přečtení knihy bych si raději ještě dobře rozmyslela.


SSTknihy
07.06.2023 4 z 5

Inspektor Dalgliesh zasahuje tentokrát ve škole pro zdravotní sestry. V 80. letech to frčelo v televizi jako seriál Záhada slavičího domu, a i díky tomu si nedovedu při čtení představit inspektora jinak, než jak ho hrál Roy Marsden. Tyhle detektivky jsou jasná klasika, která nezklame a můžete se k nim v klidu vracet třeba o dovolené.

yossarianxxii
20.02.2023 3 z 5

Tato kniha znamenala vůbec mé první setkání s detektivem Dalglishem, při čtení jsem musel hodně trpělivý. Příběh samotný byl dobrý, ale hrozně vleklý a do čtení jsem se musil nutit,abych dočetl do konce.
V roce 1984 byla na motivy knihy natočena pětidílná minisérie s Royem Marsdenem v hlavní roli.
V roce 2021 VB natočila seriál Dalglish, v němž Rubáš pro Slavíka tvořil první díl. Film se od knihy nepatrně lišil, ale to hlavní tam je.

eiramka
04.05.2022 4 z 5

Dalgliesh je zvláštní detektiv - velmi inteligentní, uzavřený, třída ve svém oboru - ale jako kdyby se autorka obávala, aby ho čtenáři neměli moc rádi, tak mu občas přisoudí nějakou pohrdavou či arogantní myšlenku, aby nebyl úplně dokonalý. Doporučuji si napsat jména sester s malou charakteristikou hned na začátku, ušetří to listování zpět ve stylu : kdo je sakra setra Rolfová?

mataj
27.03.2022 5 z 5

Taková klasická detektivka odehrávající se ve škole pro ošetřovatelky. Pomalejší děj, postupné odkrývání stop a motivů důkladnou detektivní prací, což ovšem neznamená, že knize chybí spád a napětí. Mě to bavilo.

janina66
23.12.2021 2 z 5

Zřejmě jdu proti proudu, ale mě to vůbec nebavilo. velice zdlouhavé a pro mě nezáživné.

cukrovka
19.12.2021 5 z 5

Klasika anglické detektivky. Vše je založeno na trpělivém a pozorném rozhovoru s podezřelými a deduktivních schopnostech inspektora Dalglieshe.

veronika4001
18.09.2021 5 z 5

Knihy P. D. James nelze číst na jeden zátah, jsou tak nějak měkce hedvábně psané. Říkám si, že detektivky od James představují tradiční spisovatelské řemeslo, jakýsi jazyk zachovaný z dob Agathy Christie. Jsem ráda, že se s ním setkávám i v jiné době a z pera jiné spisovatelky. Tohle opravdu nejsou knihy na jeden zátah, kde jedna akce graduje nad druhou a vy máte radost z vrcholného prožitku. Toto je jiný prožitek. Jsou to knihy k pomalému vychutnání, k pomalému splétání a rozplétání jako když pavouk přede vlákénka v pavučinu. Ten vytříbený styl, ta kadence ponechávající stabilní atmosféru a napětí. Tradiční a nenápadné, přesto oslovující. Autorka píše s vědoucí jistotou a důvěrou v řemeslo.

Mrňous1
11.07.2021 4 z 5

P.D.James píše skvěle, i když u této knihy jsem se asi v druhé třetině trochu zasekla. Ale její vykreslení postav a jejich charakterů, prostředí, pocitů a hlavně to, jak dokáže věci připodobňovat, kde chodí na ta přirovnání, no paráda.

apq
02.05.2021 5 z 5

Velmi čtivá kniha ze zajímavého prostředí.

GYROTOURBILLON
25.11.2020 4 z 5

Plně souhlasím s ludek.n
Pro mě je to další kniha PD. James. Tajemná , čtivá, tak nějak neagresivní...
Právem vysoce hodnocena.

Monika1717
06.08.2020 5 z 5

Knihu jsem přečetla před několika lety, měla jsem ji z knihovny. Moc se mi líbila - jak to všechno zapadalo do sebe. Všechno dokonale vymyšlené. Po všech moderních detektivkách jsem si říkala, že si něco podobného brzy zase vypůjčím. Nesla jsem do knihobudky některé starší učebnice ..... a ona tam byla. Kdo se může chtít zbavit takové knihy?

ludek.n
22.03.2020 4 z 5

Klasická britská detektivní škola a precizní vrchní inspektor Scotland Yardu Adam Dalgliesh, pátrající po vrahovi mezi adeptkami ošetřovatelského povolání v malé nemocnici Johna Carpendara blízko Londýna. P. D. Jamesová se zakusuje do tématu s buldočí zarputilostí a cíleným odhodláním. Nic neponechává náhodě a s jednotlivými motivy si pohrává jako kočka s myší. Stejně tak zkoumá a proniká hluboko pod slupku i svým postavám. Oživuje viktoriánskou tradici, zkoumá svébytné lékařské prostředí, přimíchává momentky z války, zločin, trest a vinu, a celé to nakonec zabalí do rubáše moderního Dalglieshova vyšetřování, které stojí někde na pomezí mezí vysokou školou dedukce a odborným učilištěm akce. Jamesová nás vede od jedné indicie za druhou, detailně a přesně. Odhaluje fakta v malých a postupných dávkách, takže napětí roste stránku za stránkou, aby explodovalo ve strhující a inteligentní finále. Rubáš pro slavíka posbíral několik literárních ocenění a z mého pohledu si je zaslouží všechny do jednoho.

Josh
03.02.2020 3 z 5

P.D.Jamesová a Adam Dalgliesh, inteligentní detektivka, klasika co nezklame....

Medicka19
24.09.2019 5 z 5

Skvělá kniha. Přečetla jsem ji jedním dechem a v myšlenkách jsem se k ní musela opakovaně vracet.

knihomoli
28.08.2019 4 z 5

Určitě to není kniha pro ty, kteří nemají rádi dlouhá souvětí a preferují rychlé akce. Pomalá ( ze začátku možná až příliš ) gradace mě postupně vtahovala do děje a čím dál víc uchvacovala.

michaela2338
16.04.2019 2 z 5

Jamesová je často srovnávána s Agathou Christie. Tady nesouhlasím. Postavy Agathy jsou barvité a charaktery rozmanité. Dokážou vzbudit pestrou škálu emocí včetně sympatie a soucitu. Postavy Jamesové jsou jen protivné a jejich univerzální emocí je zhnusení a odpor. Vedle Poirota a slečny Marplové působí Dalgliesh studeně. Christie píše čtivě, Jamesová těžce a popisně. Výslechy sester byly zdlouhavé a nezáživné.

Anasa
19.08.2018 4 z 5

Sáhla jsem po starší autorce a byla jsem odměněná tím, že se zase jednou detektivka nezvrhla v thriller. Zůstalo u klasického pátrání, po první vraždě následovala další, bylo o čem přemýšlet. Jamesová dost času věnuje popisům míst, někdy je to příliš zdlouhavé, ale nesklouzává až k nudě. Co mi trochu vadilo, bylo malé rozlišení sestřiček v zácviku i vrchních sester. Občas jsem se ztratila ve jménech. Celkově příjemná kniha, která se dobře četla.

martiline
27.07.2018 5 z 5

Pěkná detektivka. I když jsem seriálové zpracování viděla celkově dvakrát, nepamatovala jsem si, kdo vraždil. Musím říci, že kniha je tisíckrát krásnější ... seriálové pojetí bylo takové prázdné a kdyby nebylo představitele Adama Dalglieshe ... nevím nevím.