Koruna & smrt
Rozvrácená království série
PODLEHNOUT NEPŘÍTELI JE ZLÉ. ZRADIT MILOVANÉ JE MNOHEM HORŠÍ. Tempest neměla v plánu stát se královou snoubenkou. Ani se nechtěla zaplést do dvorských intrik. Jenže přesně to se stalo. Naštěstí ji výcvik Ohařů naučil přizpůsobit se každé situaci. I kdyby to znamenalo ušpinit si ruce a zradit vlastní srdce. Nyní ovšem stačí jeden chybný krok a ocitne se v ještě větším maléru. Zrádci číhají na každém rohu a Tempest neví, komu věřit. Proto se obrátí na jedinou osobu, která je snad ještě prohnanější než král Destin: na Šprýmaře. Blíží se válka a Tempest se znovu ocitá na Šprýmařově Temném dvoře. Tentokrát už ale nemůže nerozhodně přešlapovat na místě. Musí se rozhodnout, na čí straně stojí, než král zničí vše – včetně jejího okouzlujícího lišáka. ___ Romantická i napínavá romantasy pro čtenářky bestsellerů Laury Thalassy a Sarah J. Maas.... celý text
Originální název: The Heir, 2021
Komentáře knihy Koruna & smrt
Za me tam mohlo byt vic zvratu, cekala jsem vetsi twisty. Tenhle dil jsem precetla velice rychle, autorka to mela vymyslene. Ale prirovnavat ji k S.J.Maas teda fakt nemuzeme, teda aspon ne touhle serii. Konec naprosto skvely.
(SPOILER) Myslím si,že hodně,ale hodně nevyužitý je potenciál měňavce z Tempestiny minulosti. Jakoby na něj autorka zapomněla,a pak to chtěla odbýt rychlým "je mrtvý." Obecně knížka obsahuje dost akce, sympatické vedlejší postavy (Thorn). Ohaři mi díky označení strýčkové, modrými vlasy a také tím, že je nedokážu pořádně odlišit, přijdou prostě jako banda gayů,ač to zřejmě nebyl záměr. Totožnost Tempina otce nepřekvapí, když si to sama od úvodu myslela. Pro: akce, sympatické postavy, Lišák Proti: rychlý konec s králem, nevyužitý potenciál některých dějových prvků- vrah matky, Levka, otec Temp. Četlo se dobře, na postavách mi záleželo.
Tak prvni půlka za mě dost o ničem a hrozně se to táhlo pak to ale nabralo spád a bavilo mě to. Skvělé hlavní postavy, jeden twist za druhým a napětí do konce. Líbí se mi, když kniha není až tak předvídatelná a hlavní postavy měli zkrátka jiskru. Těším se na další knihy od autorky a s koncem jsem taky více než spokojená.
Tahle série sice není úplně wow, ale rozhodně potěší. Je to ten typ, který vás neurazí a donutí číst dál – protože prostě chcete vědět, jak to celé dopadne.
Příběh Lišáka a Ohařky jsem si užila, i když jejich romantika měla tempo hlemýždě. Ale právě to okolní dění – zrada, mocenské hry, rebelie, nová přátelství – mě bavilo naplno.
Pokud máte chuť na nekomplikovanou fantasy s jemnou romantikou, směle do toho!
Třetí díl ryze fantasy série, která je o lišákovi a nějaké modrovlasé týpkyni, k níž jsem si za 3 díly nevybudovala žádný vztah.
Jak jsem byla z jedničky nadšená, tak jsem z trojky zklamaná. Nudný příběh, nudně se tvářící postavy, nudné zápletky, nijaké plotwisty, ztracéný potenciál měňavců... zkrátka to, co mě předtím tak bavilo, mě už nebaví. Skvostná odhalení jsou tu podána jen tak, bez ladu a skladu, bez emocí, bez hlubokých rozhovorů a dojemných momentů. A to je i přesně ten důvod, proč jsem z knihy zklamaná. Vše bylo servírováno a napsáno jako slohovka na střední škole. Bezemočně. Laicky.
A poslední třetina knihy... byla více než hrozná. Celá ta válka mi tam neseděla...chybělo tam to "napětí", jelikož jsme se více než polovinu knihy bavili nesmyslama (bereme/nebereme) a to podstatné budování světového konfliktu prostě odešlo. Moc tomu nepomohlo ani to, že pak docházelo k přeskakování v čase. Bum, tam dva týdny, bum, tři týdny, bum, měsíce uplynuly a co si pak máme myslet? Ztratíte se a už to není ono. Závěrečná bitva na mě působila jako boj o lopatičku 1v1 na pískovišti bez písku.
Prostě mě to nedokázalo udržet...a to je věčná škoda, protože potenciál, to mělo slušný.
Tak a je tu třetí díl série Rozvrácená království a zároveň poslední díl o Tempest a Pyrem. A já jsem si ten závěr neskutečně užila.
Po, pro mě docela rozporuplném, prvním dílu a trochu lepším druhém dílu, mě tento díl fakt potěšil. Ačkoli styl psaní zůstává stále velice jednoduchý, už jsem si na něj tak trochu zvykla a přestalo mi to vadit.
Většinu postav známe už z předchozích dílů a zde se příliš nevyvíjí, ale zůstávají stejné a mně to vlastně ani nevadilo, protože jsme poznali některé vedlejší postavy trochu víc.
Zároveň se nám zde mnohem více rozvíjí romantická linka, která mě zde fakt bavila.
A taky se nám zde naplno rozjíždí linka s intrikami. A musím říct, že to bylo největší překvapení. Fakt mě bavilo společně s hlavní hrdinkou jimi proplouvat a zjišťovat co jak ve skutečnosti je.
A co se týče závěru, fakt super. Příběh hlavních hrdinů je za mě dostatečně uzavřený. Zároveň ještě nebyli vyřešeny všechny započaté linky a já se na další příběhy z Rozvrácených království fakt těším.
Suma sumárum, tady není co vysvětlovat, prostě když jste přečetli první dva díly, tak tento už je skoro povinnost.
Kniha mě bavila víc než druhý díl, ale pořád to není nějaký zázrak. Konečné zúčtování se zlem je dost odbyté. Nesedělo mi přidání kapitol o dvou dalších dívkách - hrdinkách dalších knih ze série.
Zasloužených pět hvězdiček - sice to není hluboce propracovaný příběh, ale je zajímavý a postavy jsou originální, navíc je zde hodně zajímavých vedlejších postav, kterým se autorka bude věnovat podrobněji zřejmě v dalších dílech - na což se těším, protože její fantasy svět je zajímavý a bohužel trochu upozaděný. Na knize také oceňuji, že se neveze na vlně YA s pornografickými popisy, což dnes vypadá jako nedílná součást těchto knih.
Znáte ten pocit, když dlouhou dobu čekáte na knížku, pak konečně začnete číst a najednou je konec? Přesně tak mi to přišlo. Tento díl byl bezkonkurenčně nejlepší. A uteklo to jako voda. Sotva jsem začala číst první řádky ocitla jsem se na konci knihy.
Najednou jsem držela zavřenou knihu v rukou a v hlavě mi vířily myšlenky na všechny postavy, příběhy a nečekané zvraty, které se mi ještě před chvílí zdály tak živé. Měla jsem chuť otočit na první stránku a začít znovu – prožít každý okamžik ještě jednou, tentokrát možná pomaleji, s větší pozorností k detailům. Některé knihy v sobě mají zvláštní kouzlo: nedovolí čtenářům, aby na ně zapomněli, a nutí je přemýšlet nad tím, co by se mohlo stát dál, i když už je poslední stránka dávno otočená.
Oproti předchozím dvěma dílům jsem u tohoto byla místy doslova bez dechu – tolik napjatých scén a okamžiků, kdy člověku buší srdce až v krku. Nechyběla ani pořádná bitva, která potěší všechny milovníky napínavých a lehce krvavých scén. Nejvíce mě však znovu nadchly ironické a sarkastické poznámky – ty knize pokaždé propůjčí jedinečné kouzlo.
Nakonec ale všechno dopadlo dobře a zdá se, že vše zapadlo na své místo. No, téměř všechno! :D
Přestože bych si nejraději užívala společnost Pyreho a Tempest ještě mnohem déle, těším se na další díl, který nám přinese nové postavy a nečekané osudy. Tajně ale doufám, že příběh Pyreho a Tempest touto knihou nekončí, a ještě se k nim vrátíme.
Třetí a poslední díl zakončující série odhaluje tajemství a intriky rozvráceného království. Poslední díl se od předchozích zhruba do půlky tahnul, nic moc se tam nedělo uplně. Dostaly jsme pohledy i od protagonistů z další knihy, což mě dost zmátlo, popravdě. Ale jinak musím říct, že Tempest a celé její působení zde nabíral na obrátkách. Pyre se trochu ztratil v tom, že je Temo jeho družka. V druhé polovině už se konečne dostáváme v knize k pořádným intrikám a poslední válečné vřavě. Konec mi přišel dost uspěchaný, stejně jako romantická linka. Nicméně série byla “důstojně” zakončena a já jsem spokojená. 4*
Koruna a smrt je třetím dílem série Rozvrácená království od autorky Frost Kay a přináší uzavření příběhu Tempest a Pyreho. I v tomto příběhu rozhodně není o intriky, zvraty a zradu nouze.
Tempest se ocitá ve své nejtěžší životní roli – stojí mezi dvěma muži, dvěma světy. Čeká ji také těžké rozhodování mezi tím, co je správné a tím, po čem sama touží. Ze špionky je teď snoubenkou krále, čímž se stává mocnou figurkou v boji o osud celého království.
Pyre byl v předchozích dílech pořád takovou tajemnou postavou, ale tady konečně odkládá svou masku a ukazuje zranitelnost. Jeho vztah s Tempest se vyvíjí pomalinku a komplikovaně, ale o to víc to v celém příběhu působilo věrohodně.
V tomto příběhu se také naplno rozjíždí politické intriky a boje. Už nejde jen o jednotlivé konflikty, ale o přežití celého království. I tady si autorka drží svoje rychlé tempo, které mi ale nakonec opravdu sedlo. Děj je svižný a čtivý, takže nuda rozhodně nehrozí. Navíc dokáže čtenáře držet v napětí od začátku do konce. Autorka v této sérii nenabídne nějak převratně propracovaný fantasy svět, přesto má vše hlavu a patu a skvěle se to čte.
Celkem mě překvapilo, že příběh nabídne i kapitoly z pohledu hlavních hrdinů následujících dílů. O to víc se ale na jejich vlastní příběhy těším. Tento díl tedy uzavírá příběh Tempest a Pyreho a já ho hodnotím opravdu pozitivně. Jen mě mrzí, že ten konec byl na můj vkus trochu uspěchaný. I tak jsem ale od tohoto dílu dostala vše, co jsem očekávala a bylo to opravdu skvělé zakončení.
Pokud se vám líbily předchozí díly, tak věřím, že z knihy Koruna a smrt budete nadšení stejně jako já. A další díl s názvem Jizvy a trny vychází už na konci září, takže je určitě na co se těšit.
Tímto moc děkuji @mystery.press za poskytnutí knihy v rámci #spoluprace
Hodnotím 4 z 5
TEMPEST PŘIJALA KRÁLOVU ŽÁDOST O RUKU, ABY MOHLA OCHRÁNIT VÍCE LIDÍ
ALE
KRÁL SVÉ MANŽELKY VRAŽDÍ!
ALE
TEMPEST NENÍ ŽÁDNÁ DÁMA
JE BOJOVNICE!
JE OHAŘKA!
Musí být velice opatrná, aby král neodhalil její zradu.
Temný dvůr chystá vzpouru, chystá se do boje.
Pyre už ví, že Tempest miluje :-)´ a není pro něj lehké, že se zaslíbila králi.
Tempest čeká pravda o jejím životě a o Šprýmařovi.
Strýčkové jí stojí po boku jako vždycky :-).
Někdo se pokusil zabít princeznu. Úlisný Maven se plíží ve stínech a sleduje Tempest.
Krále čeká střet se synem!!!
Tuhle sérii jsem si zamilovala :-).
Vtipné, svižné, napínavé.
Těším se na další knihy :-).
Tahle série mi prostě nesedla. Přesto jsem ji potřebovala dočíst. Přijde mi že i zde se ukazuje nešvar posledních knih a to vše celá kniha se připravuje na závěrečnou bitvu, která se odehraje na několika stranách hlavní záporák je tak okamžitě usmrcen. Příběh se odehrával a točil kolem svatby to mi přišlo fajn. A konec odpovídal romantické knize.
Veľké finále mojej milovanej série Rozvrátené kráľovstvá. Na toto som sa neskutočne tešila a nemôžem byť spokojnejšia. Príbeh som si užila a vychutnávala – čakala som, kedy konečne prelomíme to napätie medzi našimi hrdinami, odhalíme zrady, prežijeme nebezpečenstvá, ktoré číhali na každom kroku, a konečne podľahneme citom, ktorým sme sa tak veľmi bránili. Zbožňujem to – najmä nášho lišáka.
Pyre je stále tajomný a ide si tvrdo za svojím cieľom. Aby dosiahol, čo chce, neštíti sa podvádzať, zabíjať a riskovať aj vlastný život. Napriek tomu, že ho poháňa túžba po pomste, ale aj po Tempest, neprestáva myslieť na svoj Temný dvor a jeho obyvateľov. Krutý kráľ musí zomrieť skôr, ako odhalí ich plány a prívržencov povstania. Rozohrali nebezpečnú hru a je len otázkou, kto z nej vyviazne ako víťaz.
Tempest pristúpila na ponuku kráľa, aby ako jeho snúbenica mohla pomôcť povstalcom. Páči sa mi, ako sa nenechala nikým ovplyvniť, no občas priveľmi riskovala. Tŕpla som, kedy na svoju húževnatosť doplatí, no je to bojovníčka skrz-naskrz a vždy sa mohla spoľahnúť na svojich ľudí. Žiť v hrade plnom zmijí nebola ľahká úloha, pretože sa nikdy nevedela držať stranou. Kráľ bol nebezpečný a nebolo ľahké ho oklamať.
Príbeh je plný intríg, zrady a napätia, pri ktorom som občas prestala dýchať. Tá chémia medzi lišiakom a Tempest bola tak dokonale vykreslená, že mi absolútne nechýbali ani spicy scény. Verte mi, tú knihu si dokážete užiť aj bez nich. To, ako sa pomaly jeden druhému otvárali a začali si konečne dôverovať, bolo plné emócií a ja som im to úplne žrala.
Vyvrcholenie som čítala s obavami a bála sa, že sa niečo pokazí – možno bolo troška uponáhľané, no odhalenie niektorých otázok bolo prekvapivé. Až ma mrzí, že príbeh tejto dvojice je uzavretý a ďalší diel bude o inej dvojici. Verím však, že sa s Temp a lišiakom ešte stretneme. Najviac sa však teším na ďalšiu obálku od @adela.stopka , pretože tieto sú dokonalé.
Táto séria si určite zaslúži viac pozornosti.
(SPOILER)
Závěrečný díl série Rozvrácená království jsem si chtěla opravdu užít, protože postavy Tempest a Šprýmaře jsem si během předchozích dvou knih oblíbila. Přesto musím přiznat, že právě Koruna a smrt na mě z celé série působila nejslabším dojmem. Děj byl sice svižný, což mám ráda, ale zároveň byl dost předvídatelný. Ve chvíli, kdy se Šprýmař podřekl, kdo je jeho otec, mi bylo v podstatě jasné, jak celý příběh dopadne. A i když jsem pořád doufala, že mě autorka nějak zaskočí, nestalo se.
Co se týče vztahu mezi Tempest a Šprýmařem, tady se toho děje opravdu hodně. Šprýmař těžce nese, že je Tempest zaslíbena králi. A ještě hůř nese, že mu chce zůstat věrná. Jeho vnitřní boj a často až příliš zvířecí instinkty, mi v poslední třetině knihy začaly lézt trochu na nervy. Chápu, že autorka chtěla zachovat jeho divokost a nezkrocenost, ale místy to působilo víc rušivě než přitažlivě. Posledních asi sto stran pro mě kvůli tomu ztratilo část emoční hloubky.
Přesto ale uznávám, že závěr série se drží tónu, který Frost Kay nastavila už v prvním díle. Příběh je temný, ale zároveň nabízí naději. A i když se autorka neuchyluje k žádnému brutálnímu nebo tragickému konci, zakončení je uspokojivé a věrné stylu celé trilogie.
Z vedlejších postav mě v tomto díle nejvíce zaujala dcera krále Destina. Nechci prozrazovat příliš, ale její vývoj a způsob, jakým ovlivní některé klíčové momenty, mě opravdu překvapil. V tomhle ohledu se autorce podařilo dodat příběhu nové napětí.
Celkově tedy hodnotím Korunu a smrt jako příjemné, i když lehce předvídatelné zakončení fantasy trilogie. Série jako celek má silné momenty a neotřelé prostředí, ale tento závěr zůstává trochu v jejím stínu. I přesto jsem ráda, že jsem s postavami zůstala až do konce.
(SPOILER) Asi mě to bavilo víc jak druhý díl. Akorát konec za mě takový moc uspěchaný. Což je za mě škoda. Vztah Temps a Lišáka mě bavil, ale doufala jsem v jeho dřívější naplnění. O tak sem si čtení moc užila a tenhle díl jsem pomalu zhtla na posezení.
Dokonalost. Lišáka jsem si zamilovala a byla ráda, že se jeho vztah s Tempest vyvíjel tak, jak se vyvíjel. Konec mi přišel trochu urychlený, válka byla jen naznačena, což je škoda, zasloužila by si větší prostor. Ale jinak jsem byla více než spokojená. Příběh mě nutil číst dál a dál a nepřestávat.
Doufám, že u nás vyjdou i pokračování.
První dva díly jsem hltala. Teď přemýšlím, co je na třetím špatně. Protože Koruna a smrt zcela vypadl z rytmu, skoro jako kdyby autorka už byla nastavená na nové postavy a toto dopsala jen silou vůle.
Dialogy ztratily jiskru a celý děj je víc rozepsaný než prožitý.
Určitě bych celou sérii neoznačovala jako NA fantasy, a že je to pro fanoušky Maas a Thalassy, tak to mi přijde úplně mimo.
Uvidíme, jestli The Beast nasadí tempo z předchozích knih.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
láska romantika dobrodružství pohádky pro dospělé pro dospívající mládež (young adult) fantasyFrost Kay také napsal(a)
| 2024 | Ohař & liška |
| 2024 | Krev & zrada |
| 2025 | Koruna & smrt |
| 2025 | Jizvy a trny |
| 2023 | The Wolf |

90 %
70 %

Stále jednoduché čtení a stále taková pohádka :-)
Mě se to líbilo, nečekejte velké twisty, ale za ten čas to stojí.
Jen si říkám, že všechny tři díly mohly být více rozpracované a více využít potenciál příběhu.