Rozvětvený paroháč

Rozvětvený paroháč https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23820/rozvetveny-parohac-23820.jpg 4 26 7

Výbor povídek. Povídky spojuje výrazný smysl pro spojení reality a fantazie, který se projevuje záplavou neobvyklých a důmyslných nápadů. Záměrem výboru je ukázat určitou základní linii autorova epického díla - na malé povídkové ploše se setkávají nové a originální formy, hříčky logické i absurdní, příběhy něžně poetické, jiskřivě i účastně humorné. Nechybí ani satira a realismus, který z melancholických podob přechází až k vyhraněnému sociálně kritickému pohledu. Obsahuje povídky: Seznam, Zásnuby, Čas na příděl, Recidiva, Trpaslík, Rozvětvený paroháč, Muž, který procházel zdí, Zpátky, Zabavené manželky, Poslední, Napříč Paříží, Lhostejný, Hůl, Roťák, Mám výpověď, Ulice nového zákona, Ulice Saint-Sulpice. Z francouzských originálů Le Vin de Paris (Gallimard 1947), Le Nain (Gallimard 1954), Le Passe-Muraille (Gallimard 1943), Derrière chez Martin (Gallimard 1938) přeložila Jarmila Fialová, z francouzských originálů En arrière (Gallimard 1950) přeložila Marie Janů. Doslov napsal Václav Jamek. Vydání první.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Povídky

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Le Vin de Paris / Le Nain / Le Passe-Muraille / Derriére chez Martin , 1946


více info...

Přidat komentář

lynxir
09.12.2023 5 z 5

Výbor z povídkové tvorby autora; úžasné nápady, navíc skvostně zpracované řekněme v „čapkovském“ stylu. Co víc si přát? Oproti Zelené kobyle o několik stupňů výše.

Kabuky
24.05.2023 5 z 5

Velmi kvalitní sbírka povídek.


Greenfingers
02.12.2022 5 z 5

Povídková sbírka nabízí širokou škálu témat, které Aymé zpracoval mistrovským způsobem. Některé povídky jsou opředeny lehkým fanastičnem či absurditou, jiné jsou naopak velmi realistické. Autor mě opět nezklamal a po Zelené kobyle je to další kniha, která mě náramně pobavila .

000nugatovej
12.08.2018 3 z 5

Vedle očekávaných povídek s fantazijními motivy a živočišnou energií, které jsem jako dávný čtenář Zelené kobyly očekával, obsahuje kniha i velmi zajímavé realistické povídky. Některé z nich jsou výborné.

alef
25.07.2017 4 z 5

Dostaly se mi do rukou zvláštní těžko zařaditelné příběhy ... začínají téměř pohádkově, to se takhle usadíte do křesla, otevřete knížku a začtete se do první věty: ... bylo nebylo žil byl kdesi kdosi ... vplujete tak do příběhu, kde vždy najdete nějakou záhadnou kombinaci různorodých, dost neočekávaných a taky dost kuriozních příhod ... a Vám to nepřijde vůbec zvláštní, no úplně stejně jako v pohádce :-). V Aymého povídkách se prostě realita propojuje s fantazií harmonicky, čtete příběh ve kterém úplně poklidně plyne přirozený lidský život, postavy žijí své normální životy s všedními starostmi ... ovšem pozor, to jsou jen připravené kulisy, takže se nenechte zmást realistickým prostředím, je tu vlastně od toho, aby vyzdvihlo ústřední prvek každé z povídek – a tím je fantastično, které dělá život postav nějak speciální, neobvyklý .. a přitom působí jako by šlo o naprosto běžnou každodenní součást života všech postav, nic zvláštního, nikdo se nad tím nepozastavuje, nic, co by mělo způsobovat sebemenší údiv (vzpomněla jsem si na Kafkovu Proměnu :-).
Přiznávám, že mě tenhle zvláštní styl vyprávění zaujal, není to tak úplně magický realismus (ikdyž samozřejmě určité shodné prvky jsou zcela zřejmé) ... já bych Aymého styl spíš popsala jako bezbřehá fantazie zaznamenaná sarkastickým jazykem, sklouzávajícím až k černému humoru s trochu filozofickým podtextem :-), která nám otevírá kouzelný (pohádkový, zázračný) svět, tak nějak koexistující s tím našim reálným. Tyhle "světy" se nijak nenarušují, spíš naopak, stejně jako v pohádkách je tady zázračno něčím nutným, nepřekvapujícím, přirozeným, nijak neporušujícím pravidla reálného světa, ... u některých povídek jde prostě jen o originální (bláznivý :-) nápad zasazený do reálného prostředí ... daný jev prostě JE :-) ... takže to přijměte ... protože pak si užijete docela příjemné čtení :-).

Lessana
13.01.2017 4 z 5

Týmto výberom poviedok z Aymého tvorby som si prišla na svoje. Jeho zostavovatelia chceli priblížiť rôzne polohy poviedkovej tvorby autora a siahli po všetkých jeho poviedkových knihách, aby zachytili rôzne autorom preberané tematiky. Nesmierne ma okúzlila košatosť Aymého námetov a fantastika prýštiaca z jeho krátkych próz. Pri mnohých poviedkach (zvlášť v prvých dvoch tretinách knihy) hneď poznať autora Zelenej kobyly, pri ďalších zas možno spoznať Aymého iné rozprávačské roviny, avšak pri zachovaní jeho, pre mňa, čarovnej poetiky, z ktorej cítiť láskavé poznanie sveta a jeho obyvateľov.

Jirka73
19.07.2011 3 z 5

Knihu jsem objevil v knihově rodičů a pokud mám být upřímný, nijak mě nenadchla: sice jsou jednotlivé povídky velmi originální, ale již za týden na knihu zapomenete. Tedy: číst se to dá, ale na světě je tolik krásných knih, že nemá smysl trávit čas takovouto.

Část díla

všech 17 částí díla

Autorovy další knížky

Marcel Aymé
francouzská, 1902 - 1967
1970  66%Zelená kobyla
1989  76%Rozvětvený paroháč
1965  90%Pohádky kocoura Moura
1994  80%Cesty školáků
1937  0%Rodinný domek

Kniha Rozvětvený paroháč je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce55x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x