Roztříštěná mysl

Roztříštěná mysl https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57012/roztristena-mysl-57012.jpg 5 65 10

Tommy, Boby, Wanda – to jsou jen tři z jedenácti osobností mezinárodně uznávaného učence Roberta Oxnama. Kniha je strhujícím popisem odvážného boje autora s jeho často nepochopenou nemocí. Kniha je doplněna epilogem renomovaného psychiatra Jefferyho Smithe, který Oxnama léčil a pomohl mu vynést na světlo jeho různé osobnosti a porozumět dětskému traumatu, které stálo v pozadí této nemoci. Kniha osloví zájemce o beletrii dotýkající se témat duševní nemoci, o populární psychologii a příběhy slavných osobností.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Portál
Originální název:

A Fractured Mind , 2005


více info...

Přidat komentář

Bakana
25.11.2022 5 z 5

Pozoruhodná kniha!
Musí to být hodně zvláštní pocit, mít v sobě několik osobností. Chvílemi jsem Robertovi záviděla, že může využívat nejlepších schopností každé z nich, ale uvědomuju si, jak strašně se tím rouhám, protože určitě není o co stát. Vždyť mu to koneckonců zničilo první manželství. Robert má určitě velké štěstí, že se jeho osobnosti dokáží spolu bavit a dokonce se na něčem dohodnout. Slyšela jsem, že to u téhle poruchy není samozřejmé.
Tak mě napadá, jak by Robert asi skončil, kdyby nebyl úspěšný a bohatý člověk, který si může dovolit platit 2-3x týdně sezení u psychologa.

hu_87
22.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Životní příběh úspěšného člověka, který byl ve svém dětství velmi traumatizován a poté si jeho ego (nebo hlava? duše? atd.) vytvořilo síť několika identit s různými jmény a různými projevy, slovníkem a styly chování.
Je opravdu brilantní, jak je tu možnost nahlédnout nejen do Robertovo identit a jejich chování, ale i přístupu toho terapeuta. Jakože perfektní pasáže ve stylu: *Terapeut: Je tu někdo, kdo by chtěl ještě něco dodat? (Robert začne najednou rychle mrkat a jo, opravdu se někdo ozval, ale ne Robert).*
Klíčem k léčbě je integrace. Jakoby propojení. Smíření. Spolupráce jednotlivých alter identit a možná zjištění, že některé nejsou tak děsivé, jak se na první pohled zdají být.

Cenný je i ten konec. Nejen nahlédnutí do procesu psychoterapie a samotných projevů disociativní poruchy identity (nebo mnohočetné poruchy osobnosti), ale i samotné "čiré" teorie právě na tom konci, sepsané Robertovým terapeutem.

Jakože povedlo se a navzdory tomu, že těch identit tam není málo, je to napsané jako celek přehledně, že se v tom neztrácíte nebo tak.


DK197
11.02.2019 5 z 5

Konečně jsem se dostala ke knížce s mnohočetnou poruchou osobnosti. Je pozoruhodně napsaná a snaží se téměř o nemožné... přiblížit ten pocit... disociace identity. 95%. Těch zbylých pět symbolizuje to, co přes veškeré snahy autora zůstane lidem skryto... Protože ač se snažíte sebevíc, některé pocity, zkušenosti papír prostě nepředá...

bubka
18.11.2017

skvělá, čtivá i tak nepochopitelná zcela

_ld91
29.07.2017 5 z 5

Geniální.

marcela6120
02.05.2017 5 z 5

Tato kniha je opravdu EXCELENTNÍ !!!

StihOMam
16.04.2017 5 z 5

Pocituji urcity vdek za moznost seznamit se s timto dilem. Fascinujici pribeh, ktery vam dokonale vykreslí tuto nemoc, priznaky i dusledky a tezky boj lidi takto postizenych. Tato publikace me zasahla hluboko a dodnes se mi vraci emoce zaznamenane pri cetbe. Opravdu vrele doporucuji.

sofmysl
23.10.2015 5 z 5

Nejlepší kniha o tomto onemocnění, kterou jsem kdy četla.

AnnieRice16
11.08.2015 5 z 5

Úžasná kniha, která dokáže člověku hodně dát, tato kniha je pro mne velkým emočním zážitkem a také k dospění do stádia hloubi duše. Byla jsem nadšena, přesto, že nebylo úplně snadné knihu jen tak přelouskat za pár hodin, ale o to více se mi uložila do paměti.

inikori
20.10.2011 5 z 5

Naprosto brilantní kus. Byť není pravděpodobné, že se běžný člověk či psychoterapeut setká s člověkem s touto poruchou, je tato kniha velmi inspirující. To co Oxnam prožíval jako skutečnost, nám může sloužit jako krásná metafora, která nám pomůže pochopit vnitřní konflikty, které se odhrávají v každém z nás. Velkou výhodou pro čtenáře (a nevýhodou pro nakladatele) je, že se tato kniha (pro mne naprosto nepochopitelně) moc neprodává a tak se často dá sehnat v různých slevách. Doporučuji jako velmi výhodný nákup - mistrovské dílo, schované v zapadlém vetešnictví:)