Roztomilé malé lhářky

Roztomilé malé lhářky https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57888/roztomile-male-lhark-57888.JPG 4 619 120

Každý má co skrývat – zejména holky ze třetího ročníku střední školy – Spencer, Aria, Emily a Hanna. Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do té holky, co je na škole nová. A Hanna dělá hrozné věci, aby byla stále krásná. Jenže od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Pretty Little Liars , 2006


více info...

Nathally
Nathally
08.11.2023 4 z 5

Na odpočinek byla knížka skvělá. Podařilo se mi ji přečíst během chvíle. Seriál jsem ještě neviděla, takže jsem zvědavá na ostatní díly.

evca7271
evca7271
12.09.2023 5 z 5

Chci konečně to celé přečíst a tak po čase se vracím k prvnímu dílu. Sice nejsem,už tolik nadšená,jak prvním přečtení,ale pořád se mě to líbí.


Knihochod
Knihochod
27.01.2023 3 z 5

O existencii týchto kníh viem už dobrých pár rokov, avšak nikdy som sa neodhodlala prečítať si ich. Zato seriál som videla už niekoľkokrát celý a kľudne by som si ho pozrela znova. Keď však vyšla prvá kniha v novom šate, neodolala som.

Knižka nie je hrubá, jej čítanie vám zaberie maximálne zopár hodín. Kapitoly sú relatívne krátke, cením, že sa striedajú pohľady jednotlivých klamárok, a sú písané veľmi jednoduchým jazykom, takže by som sa nebála siahnuť po tomto príbehu aj v mladšom veku (povedzme tak 13+). Rozhodne sa knižné hlavné hrdinky správajú na svoj vek viac, než tie seriálové.

S čím som sa však nedokázala stotožniť sú určité skutočnosti, ktoré sa diametrálne odlišujú od seriálu a pôsobili na mňa akýmsi rušivým dojmom, nakoľko sa nie veľmi zhodovali s mojou predstavivosťou, takže odporúčam pri čítaní úplne vytesniť myšlienky na seriálové spracovanie.

Uznávam, nie je to žiaden literárny skvost, ktorý by ma posadil na zadok svojou geniálnosťou a určite je to niečo, z čoho by som bola viac odvarená v mladšom veku. Avšak nebolo to až také zlé a ani staršieho čitateľa to neurazí, no ani úplne nenadchne.

Ja som však rozhodnutá aj napriek tomu v knižnom spracovaní pokračovať, keďže chcem vedieť, či sa všetky dôležité zápletky a koniec budú v oboch spracovaniach zhodovať.

Nikola086
Nikola086
08.02.2022 4 z 5

Letos jsem si dala předsevzetí, že přečtu celou sérii. Zprvu jsem se bála, že mě to nechytne jako kdysi, ale spletla jsem se. Kniha je psaná velice čtivým textem a sled událostí vás nutí číst další a další kapitolu.
Možná malou nevýhodou zprvu je velké množství postav, ale časem si to všechno sedne.

Nikychlupova
Nikychlupova
31.01.2021 5 z 5

Trochu jiné, než seriál. Ale tohle miluju.

ladyKristyn
ladyKristyn
20.09.2020 5 z 5

První díl a hned mě dostal svými postavami. Koupila jsem si celou sérii a i když jsem viděla všechny díly zfilmované, knihy jsou daleko lepší a jsem ráda, že je mám ve své knihovničce.

Petro..nella
Petro..nella
08.07.2020 5 z 5

Tak na toto nemám co říct jak se mi to líbilo v televizi tak se mi libila i kniha za mě prostě super

andy1436
andy1436
11.06.2020 5 z 5

Super kniha, skvělej námět a napínavá je jak kšandy. :-) I když seriál se docela dost zásadně liší od knihy. Přečetla jsem první dva díly a chystám se na další. Už se těším. :-)

Sabina335
Sabina335
06.04.2020 5 z 5

Série knih spíše pro mladší čtenáře. Knihy jsem so pořídila až poté, co jsem viděla první sérii seriálového zpracování a jednoduše jsem knihám propadla. Velmi mě baví srovnávat seriál a knižní předlohu.

Mruskulka
Mruskulka
10.11.2019 5 z 5

Možná jsem na tento typ knih "stará", ale mě to prostě baví :)

LucaR8
LucaR8
25.09.2019 5 z 5

Nepatřím už sice do věkové kategorie, pro kterou jsou knihy určené, přesto jsem četla jednu knihu za druhou. Na každá další díl jsem se těšila jak malá holka. Sérii jsem začla číst, když už běžel seriál a nutně jsem potřebovala vědět, kdo je A. Ze seriálu jsem byla zklamaná, po skončení zůstalo hodně nezodpovězených otázek. Knižní předloha je lepší než seriál/film, ostatně tak je to u všech předloh. A jsem ráda, že v knížkách vše dávalo smysl, bylo zodpovězeno a série měla hezký konec.

Mudry
Mudry
16.08.2019 5 z 5

Už dávno nepatřím mezi děti a mládež a ani dívčí romány zrovna nejsou mým šálkem kávy. První dva díly mi půjčila kamarádka na dovolené a já prostě nemohla jinak, než si pořídit další díly a na vydání posledních i netrpělivě čekat ..... musela jsem nutně vědět , kdo je A. A o to přece šlo donutit čtenáře ke koupi dalších dílů a v mém případě i koupi dalších počinů autorky. Hodnotím tedy nejvýš ...
Musím ale poznamenat, že ze seriálu jsem neviděla ani jeden díl .

iiiccc
iiiccc
29.07.2019 3 z 5

Jako náctiletá jsem viděla pár dílů seriálu, který mě celkem bavil. Teď jsem se ke knize dostala v rámci knižní výzvy a bohužel musím říct, že to žádná velká sláva teda nebyla. Zvědavost mě ovšem nutí opatřit si další díly a prostě zjistit kdo zabil Alison, kdo všechno je A, a proč se vůbec nedivím, že Alison někdo zabil.

Ana72154
Ana72154
30.06.2019 4 z 5

Poprvé jsem knihu začala číst před 6 lety, jenomže mně moc nezaujala, a tak jsem se na to vrhla znovu.
Můžu říct, že jsem zvědavá, jak to bude pokračovat dále. Zatím jsem neviděla seriál.
Tušila jsem, že dům ve kterém Alison bydlela s rodičema, bude nějak souviset s jejím zmizením.
U Spencer se mi nelíbí, že jí její rodiče neposlouchají a věří jen v její starší sestru.
Emily má taky úděsné rodiče, zvlášť když se musí řídit a dělat jenom to řeknou oni, zvlášť to s Mayou.
Hanně to zatím vychází bez úhony, ovšem čekám, že to přežene a dopadne to špatně.
Aria se mi moc nezdá její zamilovanost a flirt s učitelem angličtiny.

simi28
simi28
21.04.2019 3 z 5

Původně jsem se do této knihy ani neměla v plánu pouštět, protože jsem nechtěla začít číst tak šíleně rozsáhlou knižní sérii, když mám seriál dávno zhlédnutý. Pak jsem se však jednoho dne odhodlala dát knižní předloze šanci a zároveň tím splnit čtenářskou výzvu.

Autorčin styl psaní mi opravdu sedí, mám zatím zkušenosti pouze s prvním dílem Hry lží a Perfekcionistek. Bohužel jsem ale samotnému příběhu nepřišla moc na chuť.
Postavy jsem si v seriálu zamilovala, ale tady mně strašně lezly na nervy. Také jsem si třeba nedokázala představit Hannu jako brunetku nebo Spencer jako blondýnku, což je samozřejmě moje chyba. Rovněž tu bylo poměrně dost krkolomných vět a nesrovnalostí. Například Emily byla nejdříve zrzka, pak blondýna, jednou měla i hnědé vlasy a jmenovala se Spencer.
Navíc mě nepříjemně překvapilo, že celá tato kniha je pouze pilotní epizodou mého milovaného seriálu.
Rozhodně neříkám, že tato knižní předloha je vyloženě špatná. Četla se téměř sama a byla pro mě milým únikem z reality. Kdybych jako první četla knihu, možná by se mi líbila více. Na druhou stranu, když ty dva poměrně rozdílné příběhy srovnám nehledě na pořadí jejich přečtení a zhlédnutí, kniha byla i tak průměrná a seriál naprosto skvělý.
Po dalším dílu asi nikdy nesáhnu, ale i přesto stráveného času s Roztomilými malými lhářkami nelituji.

Anchie
Anchie
17.02.2019 3 z 5

Seriál je seriál :-)

oblakaknih
oblakaknih
12.02.2019 5 z 5

Čtivé, s průběhem a napínavé. Naprosto to miluju!

Katuska88
Katuska88
02.02.2019 4 z 5

Klasické středoškolské dívčí prostředí situované do Ameriky, ale neklasický lehce mysteriózní námět. Knihou jsem byla mile překvapená. Seriál neznám. Nejspíš si přečtu více dílů.

Terez67
Terez67
27.08.2018 4 z 5

No jelikož jsem viděla serial tak už jsem viděla co se stane s tím jsem počítala ale já seriál miluju tak jsme si řekla že si chci přečíst postupně všechny díly... abych pravdu řekla trochu mě to zklamalo a to už tím jak je tam autorka vzhledově popisuje ....ja vím první byly knížky a pak film ale prostě mě to tam nesedlo..Ale jinak to bylo čtivé a hezké:) zkusím druhy díl a pak uvidím ale chtěla bych si pořídit a přečíst všechny :) ale jako seriál rozhodně doporučuju :)

LuScha
LuScha
04.08.2018 2 z 5

Viděla jsem prvně seriál...chyba