Rozplétání

Rozplétání https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465995/bmid_rozpletani-5sx-465995.jpg 4 12 6

Příjemně humorný fantasy příběh ze světa, kde se věci dějí doslova. Kniha o přáních, o odcházení, o pohledech do očí a o rozplétání uzlíků v hlavě čerstvě dospělé hrdinky. Čerstvě dospělá Rozárka žije ve světě, kde se věci dějí doslova. Tak třeba její kamarád Matěj občas ztrácí hlavu a musí šátrat a šátrat, aby ji našel. Babička má všechno popletené, včetně záchodového prkénka, na které použila károvaný vzor. Rozárčin táta slyší jenom to, co chce. Takže skoro nic. A kolegyně Vida po ní tu a tam rozzuřeně hodí pohled s horskou krajinou. Rozárka pracuje v mýdlárně a vyrábí mýdla na přání. Po špičkách k ní přichází čas, který jí říká, že i ona si může začít něco přát.... celý text

Přidat komentář

tscharodejka
28.02.2023 3 z 5

Doslovnosti mi trochu lezly na nervy, ale napínavej konec dobrej ;)

Snoopi
04.11.2021 4 z 5

Půvabně hravý román, který osciluje na hranici sci-fi a fantasy. Autorčiny doslovné metafory mne nesmírně bavily, též obdivuji její fantasii a nápaditost. Od začátku až do konce udržuje čtenáře v napětí, jak se příběh bude vyvíjet. Vůbec jsem netušila, co od textu čekat, ale když jsem na její hru přistoupila, dočkala jsem se náležité odměny :-) Bavilo mne zde hledat paralely s naším současným světem /masová zábava v multikulturních zařízeních, deprese, závislosti, nadčasové hledání lásky a sebeuplatnění/.
Zároveň mi v textu ještě cosi chybělo, snad výraznější závěr, větší spád a podrobnější vysvětlení některých jevů, s nimiž se hrdinové setkávají.
Věřím však, že autorka v sobě ukrývá velký potenciál.

"Někdy si schválně vybereme nějakou vrakovou literaturu, čteme o potopených lodích a nehledáme v tom žádnou hloubku."
"Připadala jsem si jako špatně informovaný turista v muzeu vzácných exponátů. Chyběl mi jen batůžek."
"Dařilo se mi sedět na místě a nijak sebou nešít. To je dobře, protože zrovna do této židle bych stehy nadělat nechtěla."
"Mohlo se také jednat o nějaký nápad, který se kamsi schoval, aby mě později v nestřežený moment napadl. Ještě dvě noci jsem pro lepší pocit spala s rozsvíceným světlem."
"Připravila smažený sýr s brambory a s oblohou. Nechápu, jak je to možné, ale pokaždé se jí obloha povede úplně bez mráčků."
"Právě jsme procházeli kolem lavičky, na níž ležel zamilovaný párek. Byl trochu nakousnutý, pořád ale voňavý a obklopený kečupovými srdíčky."
"Díval se na déšť, jako by zvažoval, jestli raději promokne, nebo se mnou stráví ještě pár chvil v přiotrávené atmosféře. Chtěla jsem se na něj usmát, aby pochopil, že se už snažím svůj jed neutralizovat."
"Ještě pár dalších slz čekalo ve frontě u mých slzných kanálků, aby mohly spatřit světlo světa."


jaroiva
23.08.2021 3 z 5

Pro mě je to zvláštní kniha. Slovní humor, který vlastně není humorný, snový svět, tak trochu připomínající M. Ajvaze. Ale přece jen trochu uzemněnější a opletený vlnou.
Trochu melancholické a trochu romantické.
V zásadě se mi to ale líbilo.

Iveta123
13.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Docela fajn knížka, prima nápady s dvojsmysly, ze začátku mě to úplně neoslovilo, nejvíc jsem chtěla přijít na to, jak to tedy je s Autority, těšila jsem se, jak to dopadne s tajemstvím v truhle a na konci jsem se všeho rozpletení dočkala a příběh velmi předčil má očekávání, knížka mě začala hodně bavit asi někde uprostřed, moc se mi líbil text písničky.

Arianachan
04.08.2021 5 z 5

Moc hezky se to čte, je to zajímavé a nápadité. Předčilo to mé očekávání.

DreamerX9
01.08.2021 3 z 5

Zajímavé, nápadité a hezky se to čte ale přeci jen něco tomu chybí.

Štítky knihy

česká fantasy mezilidské vztahy

Autorovy další knížky

Lucie Hrochová
česká, 1994
2009  82%Přátelství z nebes
2021  77%Rozplétání
2011  72%Poznání z nebes

Kniha Rozplétání je v

Přečtených13x
Doporučených3x
Knihotéce7x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x