Rozmarné léto

Rozmarné léto https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121809/rozmarne-leto-121809.jpg 3 2059 307

Příběh jednoho léta „poněkud nešťastného způsobu“. Banální historky třech pánů, nudících se v dešti, změnila květnatá spisovatelova čeština v dobrodružství ještě předtím, než přijel Arnoštek se svou krásnou společnicí.

Filomena1961
Filomena1961
02.03.2024 4 z 5

Už je to hodně dávno, co jsem četla tuto knihu, která u nás zaujímá přední místo imaginativní prózy. Rozmarné léto je psáno ve znamení poetismu. Letní idyla městečka Krokovy Vary, reprezentovaného plavčíkem Důrou, kanovníkem Rochem a majorem Hugem rozruší vjezd komediantského vozu s kouzelníkem Arnoštkem a krásnou Annou. Ona je tou poezií, která na pár míjivých okamžiků otvírá oči a zavírá ústa místním . A i když komedianti odjedou, kousek toho kouzla zůstává. Specifický je Vančurův květnatý jazyk, bohatost slovní zásoby s množstvím archaismů, pro který je na rozdíl od jiných autorů,
obtížný náročností adekvátního překladu.

Emik87
Emik87
24.02.2024 3 z 5

Přiznávám, že nejsem velkým příznivcem této knihy. Četla jsem jí ve škole jako klasiku a stačilo. Už víc ne.


incognit
incognit
08.02.2024 5 z 5

Notoricky známý kus možná nemá význam ani komentovat, ale vrátil jsem se k němu několik krát a krásný Vančurův jazyk i atnosféra mne vždy znovu uchvátí, pobaví a nadchne.

medlovice
medlovice
19.11.2023 5 z 5

Netušila jsem, že knížka tak známá a tedy tak velká je formátově tak maličká , že se dá schovat do mužské dlaně. Psaná archaistickýcm jazykem , na kteý se ale rychle zvykne potěší svou náladou. Dnes venku sněží, pak prší a fouká od hor a já si s hrnkem čaje čtu o létu a lidech na slunci.

Iwíček
Iwíček
24.10.2023 5 z 5

Kniha, která se řadí k české klasice. Jedná se o humornou novelu, jež je založena na vyprávění a postřezích tří mužů. Děj je umístěn do říčních lázní Krokovy Vary u řeky Orše. Líbil se mi hlavně zvolený jazyk. Tematicky se autor zaměřil na mezilidské vztahy, konkrétně v náznacích rozebírá téma nevěry. Knihu mohu vřele doporučit všem milovníkům české klasické literatury.

Maki229
Maki229
04.09.2023 4 z 5

Knihu jsem přečetla časově velmi vzdálena školním lavicím. Krásná, bohatá čeština, částečně poetický příběh zasazený do reálií života před zhruba 100 lety. Je napsaný čtivě, řeč i s přechodníky mě bavila. Možná je to ode mě troufalé, ale pro mě byly všechny postavy dost povrchní, dávám 4 hvězdy a doporučuji k přečtení.

kosátkoo
kosátkoo
02.09.2023 5 z 5

Vracím se k této knize pravidelně. Miluju ji.

Zemlja
Zemlja
30.08.2023 5 z 5

Neopakovatelný jazyk a humor.

MaláAnčí
MaláAnčí
11.08.2023 4 z 5

Stejná problematika jako u Konce starých časů - rozvité věty, neexistující interpunkce, archaismy... Miluju filmovou verzi a pokoušela jsem se milovat i knižní. K tomu zatím nedošlo. Nicméně obsahově je báječná, stylisticky prostě pro náročnější čtenáře, mající v oblibě psaní začátku minulého století.

sgjoli
sgjoli
06.08.2023

Jak se mi od Vančury líbila Markéta Lazarová, tak tady jsem bohužel narazila. Poslouchala jsem jako audioknihu, ale skončila jsem v polovině a nedoposlouchala. A určitě to nevnímám jako chybu v interpretaci. Mně neseděl ten samotný text.
Jak se již v anotaci píše, jde o banální příběh znuděných mužů a ta banalita a nicotnost, kterou jsem tu nacházela, mne nebavila. Neuměla jsem si v tom najít nic, co bych si z knihy mohla vzít. Žádný přesah, ani tu humornou složku, která by v knize měla být. Pokud tu nějaký humor je, já ho bohužel nenašla. Vím, že se Rozmarné řadí mezi klasiky naší literatury, ale byť se snažím sebevíc, ty kvality, které by tu patrně měly být (ať už spočívají v čemkoliv), jsem taktéž hledala marně.
Přitom jazyková stránka díla se mi vlastně paradoxně líbila. Přišlo mi to jako taková hezká hra se slovy - to oceňuji velmi. Ale pokud to autor stavěl pouze na tom, asi mi to v tomto případě nestačilo. Přitom ve zmíněné Markétě Lazarové je ten jazyk také skvostný a také jsem si ho náramně užila.
Nakonec nechávám bez hvězdového hodnocení a odkládám nedočtené, resp. nedoposlouchané. Vím, že ještě existuje film, ten jsem nikdy neviděla, resp. nikdy jsem ho neviděla celý, jen ukázky. A možná se nakonec spokojím jen s ním, když si ho pustím celý. Je to asi barbarské, většinou jsem sama pro sebe zastáncem nejdřív knihy, pak filmu, ale tady tu knižní část asi dobrovolně nechám stranou. Pardon.

Lele61
Lele61
05.08.2023 4 z 5

Vladislav Vančura v tomto románu humorně popisuje jak příjezd potulného kouzelníka a jeho krásné asistentky Anny převrátí úplně naruby život v jednom malém poklidném městečku. Děj se točí kolem kanovníka, vysloužilého majora, lázeňského a jeho žárlivé manželky. Napsáno čtivě, krásnou češtinou a je zde mistrně vystižena poněkud ospalá a nudná atmosféra českého maloměsta. Podle knížky natočil režisér Jiří Menzel dobře známý film se skvělým hereckým obsazením.

pam225
pam225
25.07.2023 2 z 5

Cítila jsem se jako opilá, když jsem tuto knihu četla. Už si nevzpomínám zda to tak bylo. Ale dojem opilosti přetrvává.

ronyyy
ronyyy
05.07.2023 1 z 5

To se nedalo vůbec číst

Juagustin
Juagustin
04.07.2023 5 z 5

To je poezie! Lázeňský mistr a jeho žena, duchovní, vysloužilý voják, ale i potulný komediant a jeho krásná partnerka hovoří tou nejušlechtilejší básnickou češtinou, užívajíce nekonečné množství přechodníků a archaismů. Krásu knížky vidím právě v tom kontrastu maloměsta a jeho nudy, nízkých pudů postav, rvaček a lidské malosti na jedné straně a na straně druhé ve vybroušenosti dialogů a bohatosti slovní zásoby i gramatiky hovořících. A nad tím vším se klene klid, mír a hřejivé bezpečí...

"Horlivost přátelství, pravil pozdravuje mistra a majora, měla mě k tomu, pánové, abych vás vyhledal. Jste zdrávi? Daří se vám dobře?"

vlkcz
vlkcz
24.05.2023 5 z 5

Ideální kniha, když človék potřebuje zvolnit. Vymazlený jazyk, u kterého vůbec nevadí, že je už skoro 100 let starý. Melancholie i humor. Je pravda, že příběh je velice jednoduchý, takže se může zdát, že těch zhruba 100 stran je moc. Přesto v knize není jediné slovo navíc.

Aribana
Aribana
11.05.2023 odpad!

Kniha mě vůbec nebavila, to nesourodé vyprávění, kolikrát jsem se v ději ztrácela. Těžkopádnost češtiny, kterou vydavatele zachovali záměrně, tomu ještě napomohla, že k této knize se rozhodně už nikdy nevrátím. Bohužel, asi každý vidíme perly v české literatury někde jinde

Naďa2411
Naďa2411
04.05.2023 1 z 5

Kniha byla za mých studijních let jako povinná četba, nyní poslechnuto jako akniha. Děj vypráví, jak jedna žena způsobí rozruch u tří hrdinů - kamarádů. Proslulá věta: Tento způsob léta zdá se mi být poněkud nešťastným - je velmi známá i díky filmu. Bohužel mně kniha moc nezaujala, hodně jsem se nudila, děj se velmi táhne, jak se říká o ničem.

renefer
renefer
11.04.2023 5 z 5

Obdivuji Vančuru, má úžasný květnatý jazyk, skrytou ironii i vtip. A nepřišlo to s věkem, už na základní škole jsem byla nadšená z jeho Markéty Lazarové a Rozmarné léto je ještě o stupínek výš.
"Plovárna a má číška jsou prázdny."

ještěrka38
ještěrka38
29.03.2023 1 z 5

Jazykově určitě poklad, ale jinak se nedivím, že tohle nikdo ze studentů nechce číst. Hrozná nuda.

luca321
luca321
22.03.2023 2 z 5

Z hlediska jazyka a jazykových prostředků je kniha nejspíše opravdou perlou české literatury, ale pro normálního čtenáře to není vůbec čtivé. Děj je vpodstatě o ničem. Kniha je naštěstí docela krátká, ale i tak jsem měla problém to dočíst. Dvě hvězdičky dávám za krásu českého jazyka.