Rozinky v blátě - Dva tucty střepů

Rozinky v blátě - Dva tucty střepů https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516086/bmid_rozinky-v-blate-dva-tucty-strepu-aF8-516086.jpg 4 14 6

Píše se rok 1951 a do pražské čtvrti Josefov se stěhuje židovská rodina Neumanových. Hlavní postava, pětiletý Samuel Neuman, poznává ulice, dvorky a zákoutí Josefova, kde se odehrávají všední, ale také dramatické příběhy sousedů i rodiny Neumanovy, ovlivněné událostmi, které hýbaly Československem v padesátých a šedesátých letech. Jen tu a tam vezme Oskar Neuman své syny na vlastivědné výlety, aby jim ukázal krásy české země, ale zároveň divného státu, omotaného ostnatým drátem. Navzdory tomu, co strašného dějiny přinesly a přinášejí, Samuel, jeho bratr i otec neztrácejí svou víru... celý text

Literatura česká Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Rozinky v blátě


více info...

Přidat komentář

iška
13.04.2024 5 z 5

Ulala přesně vystihuje můj vztah k předchozím knihám autora. I já byla nadšena
Sidra Noach a Gilgul mě v podstatě neoslovil. Ale Rozinky jsem si užívala. Nevím, zda je to tím, že jsem několikanásobnou babičkou, ale o krapítko více jsem se smála v první části knihy, kdy byli kluci na základní škole. Konfrontace té doby a dětského uvažování - to prostě nemělo chybu. Ale byl to opravdu jen ten krapítek. Užila jsem si to až do konce.

Akťavs
02.04.2024 5 z 5

Knížka, která mi bude dlouho ležet v hlavě, to je shrnutí tohoto příběhu o poválečné době v Praze. Válka už sice skončila, ale její následky budou v hlavách lidí ještě dlouho. Příběh lehce plynul a ukazoval, jak těžké bylo zachovat si svou víru a čest, vychovávat k tomu své děti a zároveň se vyrovnat s těžkou dobou politických procesů a udavačství, prostě jen žít čestně a podle svého svědomí. Všichni hrdinové jsou milí a držela jsem jim palce . Dávám 5 hvězdiček.


Ulala
20.02.2024 5 z 5

Knihou D.J.Novotného Sidra Noach jsem byla uchvácená, Gilgulem trochu zklamaná a tak mně zvědavost přivedla k Rozinkám v blátě a po jejich přečtení dávám s čistým svědomím 5 *. Je to kniha o upřímné hluboké víře, která překoná v životě vše, to dobré i to zlé. Na pozadí událostí 50-tých a 60-tých let se vyvíjí vztahy v židovské rodině Neumanových a upevňuje charakter jejich synů. Celá výchova je ovlivněná velmi bolestivými vzpomínkami jejich matky na koncentrační tábor. Rozinky v blátě jsou prostě skutečné.

hop65
28.01.2024

Naprosto úžasná knížka. Čtenáře vtáhne nejen příběhem, který mapuje osudy Židů v Praze od padesátých let 20. století, ale především atmosférou, pohledem chlapce, který postupně dospívá a "rozum bere". Tzv. Pátá čtvrť (Josefov) je životním tématem D. J. Novotného.

babicka_amalka
04.01.2024 4 z 5

velmi pěkné čtení, moc jsem si ho užila a doporučuji

bookcase
21.12.2023 4 z 5

Tak to se mi hodně líbilo, střípky z dvaceti let židovské rodiny v pražské čtvrti. Veselé i smutné, ze života.,