Rozhřešení

Rozhřešení https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21722/bmid_rozhreseni-C9c-21722.jpg 4 42 10

Široce rozvrstvený psychologický román, v němž autor líčí v časovém limitu jednoho roku rozpad rodiny a zásadní problémy, jež do každého lidského života vnáší stáří. Autorův zájem se soustředil na členy průměrné středostavovské rodiny z amerického Středozápadu, rodiče a tři dospělé děti, z nichž především matka nese celou tíži péče o starého a valem chátrajícího manžela. Pětasedmdesátiletá žena se úporně snaží nepřipouštět si fatálnost změn, které do dosavadního života vnáší mužova choroba, před sebou i před dětmi chce zachovat zdání, že vše je jako dřív. Její jedinou touhou je prožít společné Vánoce v rodinném domě se všemi svými dětmi, a k tomu účelu vynaloží během roku nesmírné úsilí. Děti, z nichž každé má svůj život nějakým způsobem komplikovaný a zčásti neúspěšný, netouží po návratu do zatuchlého maloměstského prostředí a nechtějí si ani připomínat otcovu odtažitou a tvrdou výchovu, nakonec ale společné Vánoce podstoupí. Všichni sourozenci si uvědomí, že to jsou opravdu poslední společné Vánoce a šokováni konfrontací se současnou situací se začnou dívat na rodiče i sebe navzájem s větším pochopením. Otcův stav je ale natolik neúnosný, že nic se už nedá vrátit nazpátek a zůstává jen úkol, zařídit nutné změny nejméně bolestivým způsobem. Trpké drama rozpadu rodiny, celoživotního nepochopení a vzájemného míjení generací, je syrovým ironickým obrazem mezilidských vztahů v současné značně cynické společnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Corrections , 2001


více info...

Přidat komentář

Radimka
30.09.2023 4 z 5

Koupila jsem si ji v antikvariátě, po té co jsem byla nadšená ze Svobody. Tady se mi ukázalo, jak je důležitý rozpoložení, v jakým jsme, když něco čteme. Nejdřív jsem ji odložila, nemohla jsem se soustředit a připadalo mi to náročný. Po druhý super.

Acamar
31.03.2022 4 z 5

Citlivé a napjaté tkanivo rodinných vztahů, kde se každý z pěti protagonistů topí ve své osobní bažině akcelerujících problémů, citových zmatků a nenaplněných očekávání či ambicí. Stáří a postupující nemohoucnost rodičů, vyhrocená vážnou nemocí otce, po počátečním stadiu popírání a chaosu nakonec jako šance k přeskupení v rodinných "škatulích" a smíření... takový mírný a celkem uvěřitelný happyend.
Román nabitý množstvím paralelních zápletek a více či méně divokých, někdy až absurdních zvratů...ale odmyslíme-li si tu vyhrocenost a pestrou přehlídku nejrůznějších možných potíží, zůstává dobře a barevně napsaný psychologický román o složitosti vztahů, jakou bychom našli nejen v amerických rodinách, po hlubším nahlédnutí pod vnější fasádu spořádanosti a soudržnosti.


kristleko
17.12.2021 5 z 5

(SPOILER) „Velký americký román“, kterým se Franzen v roce 2001 proslavil, protože ještě před 11. zářím vystihl řadu problémů, s nimiž se americká společnost v dalších letech potýkala. Především je to ale psychologická drobnokresba Lambertových, celkem obyčejné americké rodiny, která se ale ocitla na pokraji zhroucení zrovna ve chvíli, kdy si stárnoucí matka přeje mít všechny děti, které už dávno žijí své životy na východním pobřeží, ještě jednou na Vánoce pohromadě doma na Středozápadě. Schází se pět lidí, z nichž každý má trochu jiné trápení, ale všichni se mají prachbídně a dochází jim síly. Matka je frustrovaná ze soužití s tvrdohlavým otcem, dříve trochu despotickým, nyní upadajícím do parkinsonské demence. Gary na první pohled žije americký sen, ale scény z jeho domu jsou příjemné asi jako řezání skalpelem zaživa – vyhořelý manžel, manipulativní manželka, děti závislé na televizi… Jeho mladší sourozenci se životem zmateně proplétají, Chip jde od fiaska k průšvihu a Denise se sice pracovně daří, ale vztahově si počíná jako slon v porcelánu a zanechává po sobě (i v sobě) emocionální spoušť. Franzen plasticky líčí všechny možné způsoby, jak si lidé v rodině mohou (nenásilně) ubližovat – neporozuměním, z frustrace nebo deprese, ze starých křivd, nebo i zcela prostými naschvály. Píše stylem, jako by člověk s Lambertovými seděl u vánočního stolu a zachycuje i zdánlivě nepodstatné útržky každodennosti, a to hluboce, chápavě, leckdy břitce a vtipně, až je to někdy dost přitažené za vlasy (litevská epizoda). Je tedy možné život a vztahy „opravit“, dosáhnout „rozhřešení“? Úplně asi ne, ale i svízelná životní dilemata mívají racionální řešení. (9/10)

netopýr088
15.01.2021 5 z 5

Starý dobrý Franzen, aj keď mi ten nový Franzen predsa len príde lepší, bolo pre mňa zohnať túto knihu a prečítať si ju, takrečeno povinnou jazdou.

freejazz
15.01.2021 5 z 5

to je teda nářez!

najprv som sa nevedel začítať. milióny pramienkov, z ktorých sa pomaly skladal obraz jednotlivých členov rodiny Lambertových a ich úplne obyčajných, ale zároveň úplne nenormálnych osudov sa lenivo vliekli prvou tretinou tohto opusu. až keď začali naberať na sile, zlievali sa a začali tvoriť súvislejšie obrazy, ktoré do seba postupne zapadali, dostávalo to tú správnu šťavu. a posledná tretina knihy išla riadne z kopca. aby sa nakoniec takmer rozliala do pokojnej hladiny všeobjímajúceho jazera. našťastie šlo iba o zdanlivý pokoj. a veľa vecí bolo síce načrtnutých, ale nedopovedaných alebo nedovedených do detailného záveru, ktorý mohol byť síce predvídateľný a efektný, ale ten naozajstný bol nakoniec lepší.

pán spisovateľ! viem si predstaviť tú melu, ktorú uvedenie knihy na americký trh spôsobilo.
rozhodne stojí za prečítanie.

InaPražáková
06.12.2019 4 z 5

Výborně vystavěná kniha, která zaslouží číst dvakrát, protože napoprvé se všechny drobné provázanosti a různě se vynořující okrajové linky nedají zapamatovat. Pět odpudivých lidí (a pár trochu méně odpudivých v úměrně menších rolích), jejichž neštěstí, ubohost a nešikovné snahy o nápravu života svého i ostatních jsou postupně vidět víc a víc. Nedokážu se rozhodnout, jestli jsou odpudiví, ale k politování, nebo k politování, ale odpudiví. Autor v tom zřejmě jasno má, byť nepřeje všem stejně. Nevím, jaké jsou další Franzenovy knihy, ale přijde mi, že tady vyčerpal všechny kombinace osudů, povah a přístupů. Kompletní živočichopis bílých Američanů střední třídy.
Zábavný prvek obstarává všudypřítomná sžíravá ironie, místy až havlovsky absurdní (pobaltské intermezzo jsem si velmi užila, ale strašně by mě zajímalo, co si o něm myslí litevští čtenáři), místy naopak blízká frašce, bohužel příliš protahované a jaksi nuceně třeskuté.
Jakkoliv si uvědomuju, že je to precizně napsaná, do detailu promyšlená a psychologicky přesná kniha, obdivuju ji jenom rozumem, emoce zůstaly téměř nezasaženy. Chyba je na mé straně, nejsem v období života, které by se podobalo Garymu nebo Chipovi, rodiče se stavu Alfreda a Enid také neblíží, takže jsem to vnímala tak nějak přes sklo, do těchhle pastí jsem se ještě nechytila a pořád podvědomě věřím, že se mě netýkají - takže za 15 let si to přečtu znova a nejspíš to bude kruté zrcadlo a pět hvězd. Důkazem budiž to, že pasáže s mně nejbližší Denisou se mě dotkly a nejvíc ve mně vyvolávaly potřebu přemýšlet, co bych já na jejím místě...?
Vynikající kniha pro ty, kteří ne úplně nedávno založili (nebo už měli několik šancí založit) rodinu a vybudovali (nebo zakopali) kariéru. Na rodině Lambertových si může každý ukázat, ke kterému typu ksindlovství inklinuje a jak vysoko je jeho osobní skóre. A že pokud se nevzepře, bude hůř.

LadyAnn
20.11.2018 5 z 5

Výjimečný román, po dlouhé době jsem si čtení užívala od první do poslední (680.!) stránky. Skvěle napsané - chválím psychologii postav, reálie příběhu i dialogy, líbil se mi inteligentní a cynický humor, dolehla na mě bezmoc i smutek... Rozhřešení je velmi silná kniha plná emocí.

Taťka Hraboš
24.03.2016 5 z 5

Vynikající kniha, pro mne zatím asi v tomto roce nejlepší. Franzen je skvělý psycholog s ohromnou schopností vcítit se do svých postav a jejich pocity a myšlenky poutavě naservírovat čtenáři. Garyho deprese, Denisiny problémy se sexuální identitou nebo třeba Alfredovu snahu důstojně se najíst navzdory svému parkinsonickému třesu rukou čtenář vnímá, jako by je prožíval osobně. Kromě toho na mě bezpochyby mělo vliv i to, že tři z pěti hlavních postav jsou víceméně v mém věku a řeší, především ve vztahu ke svým rodičům (zbývající dvě hlavní postavy), obdobné otázky, jako řešíme či v blízké době budeme řešit my, co je nám kolem čtyřicítky.

Edeltruda
15.02.2015 3 z 5

Přestože se mi autorova další kniha, Svoboda, líbila ještě víc, i Rozhřešení je podle mě vynikající společenský román. Plný postav, kterým by mé sympatie za normálních okolností sotva patřily, jenže, když jsem měla možnost je na těch několika stovkách stránek poznat, tolik je chápu a je mi jasné, že se svými zkušenostmi, původem, povahou... prostě nemohly jednat jinak.

Adriana.82
23.04.2011 4 z 5

Svým způsobem mě kniha dostala a to tím,že na konci sem přes slzy neviděla na stránky a to se stává hodně málo kdy ... opět je zde poukázáno,že nejsou důležitý peníze,majetek a hmotný statky,nýbrž lidi ve vašem životě .. a život sám ... jak je nicotnej a pomíjivej ..