Rozhovory o mnohosti světů

Rozhovory o mnohosti světů https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443916/bmid_rozhovory-o-mnohosti-svetu-9Oj-443916.png 5 3 3

Kniha Rozhovory o mnohosti světů (1686) francouzského filozofa Bernarda de Fontenella (1657–1757) je považována za jedno z prvních děl orientovaných na popularizaci vědy. Text je stylizován do podoby galantních rozhovorů mezi zvídavou markýzou a učeným filozofem. Ten během rozprav markýze srozumitelně vysvětluje základní prvky heliocentrického systému a kosmologickou teorii francouzského filozofa a vědce Reného Descarta (1596–1650). Fontenelle se v knize zabývá také otázkou existence mimozemských bytostí a spekuluje o tom, jak by vypadal život na jiných planetách Sluneční soustavy. Překlad Rozhovorů doprovází obsáhlá úvodní studie, která zasazuje Fontenellovy úvahy do kontextu dobové filozofie a vědy.... celý text

Filozofie
Vydáno: , Togga
více info...

Přidat komentář

ivokick
22.02.2024 5 z 5

Zajímavá ukázka náhledu na vesmír ve Francii sedmnáctého století. Spojení výkladu tehdejších objevů, popis heliocentrického systému, snaha o upoutání pozornosti a záživný styl ve formě rozhovoru... Text je krátký a přístupný. Jsem rád, že jsem se k němu konečně dostal.

Gimli
25.08.2021 5 z 5

Populárně naučná literatura z konce 17. století. Fontenellovy Rozhovory jsou velmi čtivé, vizionářské a často až překvapivě současné. Rozhodně jsem nečekal, že se budu tak dobře bavit a zhltnu to jedním dechem.


DarthSoren
15.10.2020 5 z 5

Na začátek si čtenář musí uvědomit, že tohle je popularizační text z let 1686-87. To znamená, že ne všechny údaje budou z naší perspektivy vědecky přesné. De Fontenelle však jako vědec, filozof i popularizátor u mně jednoznačně uspěl. Ano, určité věci znejí hodně pritaženy za vlasy, nicméně je zde hromada informací, kterými autor dokonale vystihl dobovou vědu a filozofii, stejně tak důmyslně a atraktivně své poznatky předává markýze, t.j. čtenáři. Nebál bych se říct, že v mnoha věcech i předběhl svoji dobu, protože číst v textu ze 17. století o zániku Slunce, oběhu Země kolem vlastní osy, nebo také o neschopnosti člověka dovidět do vesmíru dál než mu je souzeno - což nádherně nahrává teorii o sešívaném multivesmíru - je něco opravdu průlomového nejenom pro popularizační literaturu.

Autorovy knížky

Bernard Le Bovier de Fontenelle
francouzská, 1657 - 1757
2020  100%Rozhovory o mnohosti světů

Kniha Rozhovory o mnohosti světů je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x