Rozetmění

Rozetmění https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454144/bmid_rozetmeni-GKi-454144.jpg 4 465 98

Nikdynoc série

< 3. díl

Itreyská republika se propadla do chaosu. Mia Corverová zavraždila kardinála Duoma a zvěsti o smrti konzula Scaevy se prohánějí po ulicích Božího hrobu jako požár. A pod jeho povrchem je hluboko v prastarých kostech města pohřbeno tajemství, které Republiku změní navždy. Mia a její bratr Jonnen musí cestovat hlubinami starodávné metropole. Jejich úkol je povede temnotou pod Božím hrobem, přes Moře mečů, zpátky do knihovny v Tiché hoře, k jedovatým Čepelím – Miiným dřívějším mentorům – a nakonec až k mystické Koruně Měsíce. Tam Mia konečně odhalí původ Temných a zjistí, co osud chystá pro ni i její svět. Ale tři slunce se teď kloní k západu a přichází temnotma – může ji vůbec přežít?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Darkdawn , 2019


více info...

Přidat komentář

dana_vrana
31.03.2024 5 z 5

I když je Rozetmění za mě nejslabším dílem s několika zbytečně zdlouhavými místy, hodnotím 5*, protože mě série neskutečně bavila jako celek.
V příběhu asi není vyloženě jediná 100% kladná postava, ale stejně je všechny milujete, nesnášíte nebo obojí zároveň. Konec byl epický, hodný souboje bohů a vlastně i celkem překvapivý. A ano, jsem definitivně tým Trick, takže beru bonusovou kapitolu všema deseti!

Bryel
29.03.2024 4 z 5

„Strach nikdy není volba.
Ale můžete si zvolit, jestli ho necháte, aby vás ovládl. Protože žít znamenalo mít vždycky nějakým způsobem strach."

Finále Nikdynoci bylo.. megalomanské. Možná až moc. Možná to bylo až příliš velké sousto.
I přes spoustu akce a zvratů je kniha prošpikovaná hluchými místy, kdy jsem se vážně nudila. Samotný konec na mě působil nedotaženě a trochu jednoduše, přestože série jako celek je svou brutálností, nepředvídatelností a propracovanými "šedými" postavami skvělá. 3,5/5

„Nejlepší způsob, jak se naučit vyhrávat, je prohrávat.“


WaspSalander
04.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Mám tuhle knižní sérii fakt ráda i když mě konec moc neuchvátil.
Snažilo se to být tak moc grandiózní až mi to přišlo trochu přehnané.
A když Mia putovala ke Koruně měsíce trochu jsem se začala nudit.
Návrat Trica mi vůbec nevadil a těšila jsem se co se z toho vyklube, ale ten jeho konec mi pozbýval smysl. Ani teda to jeho velkolepé odpuštění Ashlinn mi nějak nebylo k duhu.
Každopádně sérii je moc povedená a vřele ji doporučuju. Bonusová část byla taky zajímavá :)

Anushka1
27.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Mia Corverová je čepelí, nelítostných zabijákem Rudé církve, gladiatii a vítězkou Magnii. Má kolem sebe lidi, kterým může věřit. Jediné, co jí v životě chybí, je zabít císaře Scaevu. To však nebude nijak jednoduché. S Miou se setkáváme ve chvíli, kdy unikla po zavraždění kardinála a myslí si, že dostala i Scaveu. Sebou vzala i jeho syna, u kterého ale cítí, že jejím bratrem. A my pomalu s Miou rozplétáme složitou rodinnou situaci. Mia celý svůj život žila v domnění, že celá její rodina je mrtvá. Ale není tomu tak. Nyní ale nemá čas se zabývat Scaveou, protože Rudá církev unesla jejího mentora Mercuria a ona ho musí zachránit. My se tak vydáváme opět na nebezpečnou cestu, kde narazíme na hněv bohů, piráty, krakeny, ale hlavně se konečně dozvíme, odkud pochází Miina moc. Tento díl nám konečně odhalí, jak je to s Temnými a co si bohyně Niah přichystala pro naši vražedkyni. A při této cestě dojde i k bolestivým ztrátám.
Závěrečný díl trilogie o Mie Corverové byl jako na houpačce. Od některých částí se nadalo odtrhnout, některé jsem zase trochu přeskakovala. Ale to neznamená, že mě příběh nebavil. Se zakončením jsem spokojená, i když to bylo takové hořkosladké. Mia je hrdinka, která nejde pro sprosté slovo daleko, je arogantní a neurvalá, ale vy si ji zamilujete. Celou trologii jsem si moc užila.

MrsLittleginger
20.06.2023 3 z 5

(SPOILER) No to co tohle bylo? Strašně dlouho jsem se tímto dílem nemohla prokousat díky jedné jediné věci - Ashlinn. Nápad super, příběh super, zpracování velmi zajímavé - ale tuhle postavu si klidně mohl odpustit. Poprvé v životě se mi stalo, že jsem přeskakovala čuňačinky. Absolutně mě to nebralo, nesedělo mi to tam, přišlo mi to divné a falešné (možná důkaz toho že orientaci si člověk nevybírá?) Naopak nechápu proč Tric opět zmizel a proč s ním nic nebylo?! Jako Miin milenec by byl mnohem lepší. Ale ne, když už jsem se radovala, že ta blbka konečně umřela, musela se zase připlazit zpátky. Kromě toho mi konec přišel moc rychlý, jednoduchý a možná trochu nedotažený. Určitě je to má nejméně oblíbená kniha ze série.

Witchann
23.05.2023 4 z 5

(SPOILER) U Tlaminých zubů, já věděla, že to bude jízda, ale tohle mi při čtení téměř kradlo dech z plic! Stálo to za to. Jsem opravdu ráda, že mě zlákal obal a já se do téhle hutné trilogie pustila. A ačkoliv se rozhodně řadím do týmu Tric, tak mi ten konec vlastně ani nevadil...

Sixtinka144
25.04.2023 5 z 5

Tahle série je krásná. Jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala, protože stála za to. Kniha je akční a plná zvratů, které jsem nečekala. Postavy se zase někam posunuly, takže kniha nabrala jiný spád a atmosféru, než předešlý díl. Musím se přiznat, že ten mě bavil o trochu více, ale i tak jsem si Rozetmění užila. Už jsem si dokonce zvykla na poznámky pod čarou, i když je stejně nikdy nebudu preferovat. Co se týče zakončení, čekala jsem něco trochu více wau, taky proto, že autor byl skoro celou sérii docela drsný a nevybíravý, takže jsem tak trochu očekávala, že konec bude plný krveprolití, a že z toho spadnu na zadek, což se nestalo, ale i tak to byl fajn příběh. Určitě mohu všechny tři knihy doporučit a od autora si přečtu i jiné knihy.

IvySen
13.04.2023 3 z 5

Série je celkově opravdu skvělá. ALE... Miluju styl psaní Kristoffa, miluju ty drsné a sprosté postavy. Celá kniha mě bavila, neměla jsem problém, že to není od začátku do konce akční. ALE... ten konec se za mě bohužel nepovedl. Přišlo mi to takové celé "jednoduché". Spousta překombinovaných slov, ale hlubší pocit z toho nebyl. Na to, o co na konci šlo, to mělo až moc rychlý spád a šlo to moc jednoduše. Něco tomu prostě chybělo, takže za mě bohužel zklamání.

Stromovous
24.02.2023 4 z 5

Začátek knihy se mi hrozně táhl, ale konec svištěl a nakonec to dopadlo jak jsem očekával. Kniha je závěrem celé série, kterou jsem četl na jeden zátah jednotlivé díly po sobě a možná to byla chyba, protože třetí díl je přesevšechno dějem za mě nejslabší ze série, avšak nejepičtější.
Sérii doporučuji, nevím zda-li dílo dávat mladším ke čtení, protože je v něm opravdu mnoho vulgarit a čuňačin, ale i to v příběhu mělo opodstatnění.
Poznámky pod čarou mi nevadily, někdy ale byly dlouhé přes stránku a jako čtenář jsem se musel vrátit k původnímu textu a navázat zpět na atmosféru. Někoho to může zcela vytrhnout z děje, ale takový je Kristoff :D parchant jeden :D

laura
01.02.2023 5 z 5

Nikdy neustupuj...
Nikdy se neboj...
A nikdy, nikdy nezapomeň...

A tak přicházejí. Mia a její cestující. Zatmění. Stínový kocourek. Ashlinn. Tric (mrtvý nemrtvý). Gladiatii.

Musíš nechat minulost umřít. Jenže někdy neumře - někdy ji prostě musíš zabít...

Mia vyhrála Venatus Magni. Všechno mělo skončit - ale velmi brzy všichni zjistíme, že vlastně nic neskončilo. Že to teprve všechno začíná...

Ti, kdo nic nechtějí, nic nezískají - a ti, co za nic nebojují, si nic neudrží.

A tak Mia bojuje. Vítězí i prohrává. Získává i ztrácí. Nejen sny, ale i přátele.

Když něco máte, je součástí strach, že to ztratíte.
Když něco tvoříte, je součástí strach, že to rozbijete.
Když začínáte, je součástí strach, že skončíte.
Strach nikdy není volba.
Ale můžete si zvolit, jestli ho necháte, aby vás ovládl...

Cesta, kterou Mia kráčí, je krvavá, bolavá a krutá. Ale...

Nejlepší způsob, jak se naučit vyhrávat, je prohrávat...

Drsná, šokující, adrenalinová honba za - za čím vlastně? Zadostiučiněním? Pomstou? Pochybným vítězstvím? Dost často mě autor zaskočil. Hodně to bolelo. Občas to bylo nechutné (víc než občas). Často kruté. Někdy krásné. Napínavé. Čtivé. Srdeční záležitost...

Žít v srdcích těch, které tu zanecháme, znamená žít navždy...

A najednou je konec. Budou mi chybět. Bylo to velkolepé, tak jiné, skvělé. Bylo to dechberoucí. A bylo to navždycky...

Úder srdce dlouhý jako celý život. Prázdná věčnost.
Jenom navždycky?
Úplně navždycky...

lenka0383
19.01.2023 5 z 5

Pořád je to ta nejlepší série, co jsem kdy četla, i když druhý díl mi přišel asi nejlepší z těch tří. Tento byl takový trošku utahaný, celé to bylo jaksi "osudové" a to asi není úplně můj šálek čaje. Posledních tři sta stran byl jen jediný způsob, jak to může dopadnout, takže všechen ten sex a ty boje a cestování, to bylo jen "přečkat to, ať už je konečně konec". Miiny myšlenky se opakovaly do zblbnutí, spousta zápletek už mi přišla jen na to, aby si autor ještě chvíli užil ten svůj svět. Přesto smekám před Panem Autorem. Víc takových trilogií, prosím. A úplný konec, tedy doslov autora, ten mi naprosto spravil trochu zkaženou chuť těch stránek předtím, zase to byl ten vtipný autor, který vás dostane na místech, kde to nečekáte, takže nemůžu jinak než pět hvězdiček.

Ainyska
17.01.2023 4 z 5

Ale jo, zas tak špatné to nebylo. Na druhý díl to nemá, ale je rozhodně lepší než ten první, takže 3,5*.

Nikdy neustupuj.
Nikdy se neboj.
A nikdy, nikdy nezapomeň.

janka2000
31.12.2022 5 z 5

Třetí díl fantasy série o vražednici Mie byl zase úžasný. Tentokrát mě trochu štvalo, že autor zmiňoval předchozí knihy v knize. Ale vlastně to bylo stejně cynické a velmi účelné jako všechno, co píše, takže to naprosto chápu. Každopádně se příběh uchýlil ke konci, který nebyl takový, jaký ho očekáváte (protože to celou dobu říká!). Prostě bych chtěla tuhle série všem doporučit, protože je naprosto boží.

barbb8k
04.12.2022 3 z 5

Po předchozím díle jsem čekala, že se mi tato kniha bude líbit aspoň z poloviny tak, jako on, ale... Úplně to nedopadalo.

Nevím, čím to bylo, ale nedokázala jsem se začíst. Celou knihu jsem četla asi čtrnáct dní (Boží hrob jen dva dny) a musela se nutit pokračovat.
Nakonec jsem to dočetla a doufala, že se mi ten konec bude líbit, zase jsem se docela spletla.

Postavy mi přišly úplně jinačí než v předchozím díle, byly zmatenější.
Tak stejně celý příběh a zápletky. Z většiny mi asi ani nedávali smysl...


Hrozně mě mrzí, že se mi tento díl nelíbil, ale prostě... nevím.
2,5/5⭐

PosPol
29.09.2022 5 z 5

Zcela grandiózní finále třídílné série o Mie. Oproti předchozím dílům zde není do 2/3 knihy extra akce, avšak budou nám zodpovězeny všechny otázky a tajemství z prvních dílů. Vše se odehrává v přítomném čase a navíc i z pohledu dalších hrdinů, děj je skvěle rozvětvený. V půlce knihy jsem měla pocit, že hlavní hrdinka vyměkla, ale kdepak. Pouze ukázala, proč stojí za to žít a bojovat. A možná i zemřít.
Autorovi se povedlo něco božského - vložit do vlastní knihy svoji knihu a nechat ji komentovat postavami mě totálně odrovnalo. Ten následující zvrat mě dokonale ošálil a plán Mii mi zasadil dvojitý hák…. Úžasný příběh, třetí díl se konečně věnuje i Božstvu a na konci jsem skoro předla blahem. Ještě chvíli v sobě knihy nechám rezonovat, než se pustím do dalších. Určitě doporučuji, považuji to za jedno z top fantasy.
A poslední bonusový kapitola? Hmmmm, když už nebude mít Jay nápady na fantasy, mohl by začít psát erotické romány

Ahmose
24.09.2022 3 z 5

Túto knihu by som uviedol ako učebnicový príklad toho, ako zruinovať výborne rozbehnutú sériu. Síce to nie je najhoršia kniha akú som kedy čítal, rozhodne je to jedno z najväčších sklamaní. Prvých sedemdesiat strán sa ešte nieslo v duchu skvelého druhého dielu. Potom som mal pocit, že už to išlo s každou kapitolou iba dolu vodou. Kým kniha prišla k záveru dostala na úroveň fantasy priemerného až podpriemerného. Najhoršie bolo, že zo začiatku som ani nebol schopný pomenovať, čo konkrétne sa zmenilo. Začal som sa nudiť. Akosi som stratil niť, kam kniha vlastne smeruje. Za hlavný problém by som označil to, že autor urobil Miu tak strašne silnú, že na celom svete nemala seberovného. Takže som sa o ňu prestal báť, lebo mi bolo jasné, že ju nikto nemá šancu poraziť. Tento problém si autor očividne uvedomil a tak do deja vstupujú bohovia, o ktorých sme v predchádzajúcich dieloch síce niečo málo počuli, ale nikdy nijak do deja nezasiahli. A zrazu na Miu útočia bohyne ohňa a búrok ? Pretože prečo nie ? Záverečný súboj mi prišiel zmätený. Je to naozaj škoda, pretože ten svet, tie postavy, celý ten nápad je strašne dobrý. Čítalo sa to krásne. Akurát si myslím, že buď mala byť dejová linka s bohmi samostatnou knihou alebo tam radšej nemala byť vôbec. Takto to vyzerá akoby to boli dve knihy spojené do jednej a ani jedna nedotiahnutá.

HadleysHope
16.09.2022 5 z 5

Hmmmm....někdy člověk narazí fakt na něco zvláštního. Tohle je kruté a výbušné zakončení trilogie. Opět spousty tajemství, krutá odhalení a akce.

Dandulka
14.09.2022 4 z 5

I přes strhující konec musím dát za 4 *. Knížka je čtivá, obsahuje zajímavé obraty, ale na můj vkus je příliš nabitá sexem (má to být přece kniha pro dospívající mládež). Autora zřejmě fascinují sexuální hrátky ve třech či mezi stejným pohlavím. Ne každý je toho příznivcem. Sem tam pro oživení, proč ne, ale tady toho bylo až příliš.

Nikča077
03.09.2022 5 z 5

Nevím co víc napsat než jen to, že je to skvělá série, drsná, sprostá, občas vtipná prostě boží

Nuray
23.08.2022 3 z 5

Tak jsem po mučivě dlouhé době přemáhání došla ke zdárnému konci.

Knižní série je zajímavá. Styl psaní se odlišuje od ostatních. Poznámky pod čarou někomu vadí, někdo kvůli nim tuto sérii miluje. Mně ale vadí to uvadání, se kterým táto série končí.

První díl byl takovým seznámením.
Druhý díl byl plný akce.
Třetí díl byl ....
... Já ani nevím, čím vlastně byl. Snahou k dokončení, snahou o oživení děje. Nějak se nemůžu rozhodnout, jestli vlastně nějaký kompletní děj můžu v sérii hledat. Jestli by prostě nebylo lepší, kdyby ta knížka měla 300 stran a měla přijatelnější spád.
Ani netvrdím, že by zde bylo nějak moc květnatého popisu. Spíš je tu hodně zbytečností, kdy já zkrátka často zapomínala, kam mají vlastně hlavní postavy namířeno a proč. Někdy mi poměrně vadilo jejich smýšlení, které se k nim až tak nehodilo.

Pasáže o bozích asi nechápu pořádně do teď.

Dále asi nejsem nejotrlejší povahy, ale jak nemám ráda Ashlinn, tak jsem některé pasáže musela vyloženě přeskočit.

No, série zajímavá, ale neuškodilo by jí ubrat na stránkách a přidat na ději. Nicméně díky za zajímavý nový svět, na pana Laskavého, Trica, Sida a Zatmění budu vzpomínat ráda. Ačkoliv Zatmění prošla kdovíproč za mě celkem nepochopitelnou proměnou "osobnosti", která z její podstaty nedává úplně smysl.