Rozdělené Self: Existenciální studie o duševním zdraví a nemoci

Rozdělené Self: Existenciální studie o duševním zdraví a nemoci https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49132/rozdelene-self-exist.jpg 4 11 4

Existenciální studie o duševním zdraví a nemoci.

Literatura naučná Filozofie Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Psychoanalytické nakladatelství J. Kocourek
Originální název:

The Divided Self: An Existential Study in Sanity and Madness


více info...

Přidat komentář

Alteriol
04.10.2020 3 z 5

Fíha, to není záchodové čtení. První kapitoly mi přišly zajímavé chytily mě, žel bohu zbytek knihy byl pro mě jen teoretickým nimráním procesů Self u schizoidních jedinců. Pro psychoanalytiky bezpochyby žrádlo, mě samotného podobné pitvy nebaví. Kniha je to bezesporu významná vzhledem k svojí době a fascinuje mě, že ji Laing napsal ve svých 28 letech.

hu_87
11.08.2020 5 z 5

Náročná kniha spíš pro psychoanalyticky zaměřené čtenáře, lidi zaměření spíše na exaktní myšlení a jasné a dané informace budou mít s touto knihou trošku větší problémy.

Jak už podle názvu vyplývá, kniha se zaměřuje na self - ať už falešné, schizoidní, odosobněné či co ještě. Kniha je protkána nejrůznějšími úvahami na bázi opravdu psychoanalytické či o něco méně psychoanalytické, ale co je důležitější, obsahuje kazuistiky, což mi přišlo jako příjemné osvěžení a oddechnutí od poměrně na pozornost náročné knížky.

Celkový dojem z knížky je takový nijaký, opravdu nevím, co si o té knize mám myslet. Obsahuje cenné postřehy a myšlenky, se kterými se ve světě psychologie určitě neztratíte a mám takový dojem, že by vám tato a podobné knihy mohly pomoct při přijímačkách na obor psychologie, protože se opravdu jedná o poměrně náročné psychologické čtení, u kterého je potřeba přemýšlet a soustředit se, abyste se v tom neztratili.


klara1550
05.04.2020

Knihu nehodnotím, protože mám pocit, že jsem jí dostatečně neporozuměla. Pro mě to bylo strašně náročné čtení. Části s kazuistikami byly srozumitelné a zajímavé, ale v teoretických částech jsem se ztrácela. Může být i tím, že v psychoanalytickém přemýšlení nejsem vůbec zběhlá. V novém vydání je super doslov od Karla Jakubů, který mi to dílo zarámoval do kontextu doby.

Shodou okolností jsem narazila na postřeh Carla Rogerse v knize Způsob bytí, kde vlastně popisuje princip vzniku psychóz se zajímavou podobností: "Když se odvážím, riskuji a snažím se podělit s druhým o něco, co je velice osobní, a on to nepřijme a neporozumí mi, je to velice skličující zážitek naprostého osmaění. Nyní již věřím tomu, že takové pocity mohou u některých lidí způsobovat psychózy. Vzdávají se naděje, že se někdy najde člověk, který by jim porozuměl. Avšak v okamžiku, kdy se této naděje vzdali, stal se jejich vnitřní svět, stále bizarnější, jediným světem, v němž mohou žít. Nedokážou se již dále sostatními lidmi dělit o své zkušenosti (str. 28)."

escritor
30.12.2011 4 z 5

Kniha, kterou by měli číst nejenom psychologové a psychiatři, ale možná každý. Pak by si většina z nás uvědomila, že tak úplně nežijeme svůj život. Kazuistika několika případů ukazuje, jak potlačení Self v dětství nadělá pěknou paseku v psychice člověka v dospělosti a může vést až k deviacím.

Štítky knihy

psychologie schizofrenie psychiatrie duševní zdraví

Autorovy další knížky

Ronald David Laing
skotská, 1927 - 1989
2000  82%Rozdělené Self: Existenciální studie o duševním zdraví a nemoci
2003  70%Uzly

Kniha Rozdělené Self: Existenciální studie o duševním zdraví a nemoci je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst23x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x