Ty jsi dědic svého otce

Ty jsi dědic svého otce https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21773/ty-jsi-dedic-sveho-otce-21773.jpg 4 87 9

Rozděl a panuj série

1. díl >

Slova Ty jsi dědic svého otce jsou určena českému a římskému králi Václavu IV. Sedmnáctiletý Václav zdědil po svém otci Karlu IV. obrovskou říši, jež se rozkládala od moře k moři, ale s ní převzal i všechny rozkoly tehdejšího křesťanského světa. Boj o moc v církvi rozvrácené papežským schizmatem nepřestával ovlivňovat dění na dvou nejdůležitějších evropských královských dvorech -- v Paříži a v Praze. Český král musel mít na zřeteli především Řím, neboť jedině tam mohl být korunován na císaře jako jeho otec, zatímco francouzský panovník měl blíže do Avignonu. Václav však nejednou své povinnosti vladaře bezstarostně odkládá stranou a věnuje se raději lovu, hostinám a ženám. Naopak jeho bratr Zikmund si daleko naléhavěji uvědomuje ožehavé otázky evropské politiky a stává se hlavním Václavovým protihráčem v otázce lucemburského dědictví po velkém císaři Karlovi. ... celý text

Přidat komentář

Galadwen
30.01.2023 2 z 5

Milovala jsem knihy paní Vaňkové z doby posledních Přemyslovců a Jana Lucemburského jako náctiletá, ale tohle už nějak není ono.
Množství informací a vystupujících postav je zde podle mne na úkor zajímavosti a čtivosti příběhu, text doslova přehlcený fakty a jmény, jen tu a tam se mihne pár nesouvislých dialogů. V podstatě už ani moc nejde o román, spíš o literaturu faktu oživenou pár fiktivními osobami. Hlavní postavy (pokud je lze tak vůbec označit) mě vůbec nezajímaly ani nezaujaly - jejich příběhy jsou stěží naznačené a navíc dost navazují na karlovskou pentalogii, kterou jsem četla už dávno a moc si ji nepamatuju (moje chyba, ale myslím, že ani kdybych měla lepší paměť, moje hodnocení by nebylo jiné).
Tento román spolu s Časem čarodějů pokládám (každý z jiného důvodu) asi za nejslabší a nejméně zajímavé z toho, co jsem od autorky četla.

Rony70
23.12.2022 4 z 5

Není to špatná kniha, ale paní Vaňková má i lepší. Hodně se zde řeší sňatky mezi panovnickými rody a vyznat se v té spleti příbuzenských vztahů a zapamatovat si kdo je vlastně kdo, bylo místy nad moje síly. No a v poslední třetině knihy je to samá vražda a smrt, být v té době panovníkem nebylo vůbec jednoduché, všichni vám šli po krku a nikdo si nemohl být jistý, kdy se osud otočí proti němu. Každopádně to pro mě byla poučná kniha, protože o tom, co se v našich zemích dělo po smrti Karla IV. nevím prakticky nic. Takže si odpočinu u nějaké lehčí četby a pak budu pokračovat dalším dílem. Zjistil jsem, že paní Vaňková ve svých románech postupně popisuje dění v Českých zemích od roku 1169 (Přemysl Otakar I.) až po rok 1403 (Zikmund Lucemburský), což je naprosto úžasné a nevím o žádném jiném spisovateli, který by dokázal takto souvisle zmapovat takový kus naší historie. No a taky jsem bohužel zjistil, že letos ve věku 94 let zemřela, což je smutné. Na druhou stranu 94 let je krásný věk a zanechala nám spoustu skvělých knih.


Luigi1
26.12.2020 5 z 5

Dobře opět napsaná kniha kde se dost vysvětluje soupeření mezi Václavem IV,Zikmundem a Janem Zhořeleckým a jejich manželek

likaf
20.06.2018 5 z 5

Skvěle napsané Děj se odehrává v průběhu osmi let od císařovy smrti. Mladý Václav vládne, ale zjevně ho to moc nebaví. Raději loví v lesích a popíjí s kumpány. Kniha končí strašnou smrtí Johanky, Václavovy manželky.

neproniknu
18.03.2018 4 z 5

Rozhodně doporučuji. Období po smrti Otce vlasti bylo velmi složité a hlavně se začíná výrazně měnit poměr sil vlády šlechty a měst. Udržet císařskou moc v takto rozpolcené době je pro Václava, který není tak silná osobnost jako jeho otec, velice složité.
Kniha je opět velmi poutavá a od autorky velice rozsáhle zpracovaná. Kniha v tomto vydání nevypadá, ale rozhodně je v ní daleko víc, než by člověk očekával.

Fizulka71
21.08.2016 5 z 5

Vynikající pokračování série Orel a lev. Mladý Václav IV. se po smrti svého otce ujímá vlády. Bohužel je rozmazlený a na tak těžký úkol zoufale nepřipravený. A Karlova říše je obrovská. Navíc mu do všeho strkají nic fláterníci a na záda mu dýchá Řim, čehož hbitě využívá milovaný bratříček Zikmund.

R.E.M.
28.11.2014 5 z 5

Rozhodně nevšední kniha, díky které se čtenáři ponoří do 14. století, do dnů po smrti Karla IV. Sledují jak osudy jeho synů - Václava IV., Zikmunda a Jana Zhořeleckého a jejich manželek, tak Elišky Pomořanské. Seznamují se, tu letmo, tu podrobněji, s královskými dvory, panovníky a šlechtici Francie, Anglie a Uherska, se situací v Římě a Itálii, na Balkáně nebo v osmanské říši. Románové vyprávění je proloženo stránkami s faktickými historickými údaji, které čtenář může ponechat bez povšimnutí, ale já bych toho vynechání určitě litovala.
Velmi oceňuji Ludmilu Vańkovou za vykreslení "živoucích" a charakterově barevných historických postav místo, jak bývá často běžné, černobílého popisu vlastností a charakteru, tzn. Zikmund není jen ten špatný zrádce a Václav IV. jeho protiklad, dobrák a milovaný vládce.
Celá trilogie si mě postupně získávala, vtahovala mě do děje, nutila věnovat svůj čas a pozornost jen čtení, nerozptylovat se okolím, prověřila mou trpělivost (hlavně zpočátku). Když to shrnu - je to zajímavé, poučné, dobrodružné a poutavé čtení. A pokud jste dočetli můj komentář až sem, tak Vás asi nepřekvapí moje doporučení. Udělejte si čas a přečtěte si trilogii. Kniha stojí za Vámi darovaný čas.

Aaron Lewis
15.08.2014 4 z 5

Kniha se mi celkem dobře četla. Byla poutavá a zajímavá. Nešlo v ní jen o pouhá historická fakta, ale i o samotné postavy, které měly své vlastní plány, představy a sny. Jejich životy a činy se navzájem prolínají, a tak se utvářejí dějiny nejen středověkých Čech, ale i celé Evropy.

Pet007
07.04.2013

Dobrá kniha. Bratrské soupeření mezi Václavem a Zikmundem, člověk měl zkreslené představy z dějepisu, kdy byl Zikmund ten naprosto záporný i díky husitským válkám, ale vše je mnohem složitější...